Novosti
RH IMA NAJNIŽI INKLUZIVNI DOPLATAK U EU

Udruge invalida moraju dobiti poseban status
Objavljeno 14. travnja, 2016.
Sljepoća nije ogrebotina, udrugama osoba s invaliditetom nije mjesto među ljubiteljima ptica pjevica

Za sebe kažu kako rade posao državnih službenika, dok ih se s druge strane svrstava u isti rang s ljubiteljima ptica pjevica. U Hrvatskoj je 3200 potpuno slijepih osoba, a 6200 je praktično slijepih i slijepih do pet posto.

Hrvatski savez slijepih za sve udruge osoba s invaliditetom traži status udruge od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, s čime su izišli i pred Bernardicu Juretić, ministricu socijalne politike i mladih. Smatraju, kako nam je pojasnio predsjednik Saveza Vojin Perić, da je u društvu prisutna kriva percepcija slijepih i slabovidnih osoba, odnosno sljepoća se smatra “malom teškoćom” što, kaže, nikako nije točno, a što je samo jedan u nizu problema s kojima sve svakodnevno susreću osobe s invaliditetom u Hrvatskoj.

- Sve udruge osoba s invaliditetom moraju biti od posebnog državnog interesa, najprije zbog toga jer radimo socijalne usluge za svoje članove. Preuzeli smo dio socijalnih udruga, radimo posao države, jer kroz nas članovi ostvaruju prava. Mi nismo udruge u koje se učlanite pa putem nas ostvarujete nekakav hobi. Mislim da država treba pratiti bar osnovni hladni pogon, jer su to na neki način službenici države. Mi ćemo se dalje pobrinuti za projekte i programe, odnosno financirat ćemo druge aktivnosti - kaže Perić, dodajući kako udrugama koje skrbe o osobama s invaliditetom nije mjesto među udrugama ljubitelja ptica pjevica.

“Tanka” kompenzacija

- Ovdje govorimo o inkluzivnom doplatku, odnosno o kompenzacijskom novcu kojeg dobije svaka osoba s invaliditetom da bi pokrila troškove njime prouzročene. U Hrvatskoj je taj doplatak najmanji u Europi. Kod nas on iznosi 46 eura. Morate znati da je kod nas prosjek plaće 780 eura. Sad usporedite, prosjek plaće u Bosni i Hercegovini je 450 eura, a doplatak im iznosi 200 eura. Ni tu nije kraj, prosjek plaće u Srbiji je 360 eura, a njihov doplatak je 250 eura. Kosovo ima 360 eura prosjek plaće, a doplatak im je 100 eura. Jedna Albanija ima otprilike prosjek plaće kao i Kosovo, a doplatak je 120 eura. Hrvatska je prikovana na dno! Onda još traže da na to stavimo cenzuse. Toga nema nigdje - kaže Perić, dodajući kako su to “plodovi” rada bivše vlade.

- Nama se događa da smo u političkom diskontinuitetu. Sve stalno ide iz početka i stalno krećemo ponovno i to postaje suludo. Naglasili smo i ministrici Juretić, da uz to što udrugama s invaliditetom treba promijeniti status, postoji problem krive percepcije sljepoće, ona se smatra ogrebotinom. Ljudi ne znaju da se samo deset posto slijepih osoba samostalno kreće. Slijepa osoba je na nepoznatom terenu izgubljena, nepokretna - kaže Perić.

Dodaje kako je ministrica za sada samo prikupljala informacije te kako se nada da postoji volja pokrenuti stvari s mrtve točke.

- Nikad nisam bježao od pozitivnog partnerstva, jer sam dio civilnog društva, nisam politički opredijeljen. Mi smo jedini savez koji je prosvjedovao protiv Milanke Opačić, ako bude trebalo, ići ćemo opet. Nakon jednog prosvjeda naš savez je kažnjen tako da ni jedna udruga slijepih u Hrvatskoj nije za tu godinu dobila ni jedne jedine kune - kaže Perić.

Izjednačite invalide

Osječanin Dario Bezik (35) slijep je od rođenja, stopostotni je invalid, dok mu je utvrđeni postotak vida od dva do pet posto. “Osim senzibilizacije društva u odnosu na osobe s invaliditetom, ne samo slijepih nego i drugih skupina, potrebno je naglasak staviti na zapošljavanje, na dostojanstvo čovjeka, a najvažnijim smatram potrebu izjednačavanja invaliditeta ratnih i civilnih invalida. Smatram da je invaliditet jedan. Kako god ga je tko stekao, s istim problemima se nosimo. Golem je financijski raskorak između braniteljske i civilne invalidnine. Braniteljska naknada za tuđu njegu i pomoć je 10 do 15 puta veća nego kod nas koji smo s invaliditetom od rođenja”, kaže Bezik, ističući kako ne želi da ga se krivo shvati te da braniteljima treba odati pijetet i poštovanje, ali da to treba rješavati njihovo resorno ministarstvo. Slijepi Đakovčanin Vedran Salamon također upozorava na najniži inkluzivni dodatak. “Ne vjerujem mnogo u pregovore s ministricom, dok ne iziđemo na ulicu tražiti svoja prava od svega ovoga neće biti ništa”, poručio je Salamon.

Maja MUŠKIĆ
Bez centra za rehabilitaciju

Savez slijepih predložio je da Ministarstvo socijalne politike i mladih odredi osobu koja će zajedno s njima probleme slijepih osoba kategorizirati i razvrstati prema prioritetima kako bi najefikasnije iskoristili proračunski novac. “Slijepi, odnosno kasnije oslijepljele osobe, jedina su kategorija osoba s invaliditetom koje nemaju rehabilitaciju, jer nema centra za medicinsku rehabilitaciju”, upozorava Vojin Perić, dodajući kako počesto ostaju bez prostora potrebnih za djelovanje.

Vojin Perić

predsjednik Hrvatskog saveza slijepih

Ako treba – na tribinu pred EU parlament

- Ako se budu rezala sredstva i udrugama osoba s invaliditetom, mi možemo staviti ključ u bravu. Onda ćemo napraviti tribinu, ako treba i ispred EU parlamenta, pa ćemo pitati trebaju li udruge slijepih Hrvatskoj. Otvoreni smo kao partneri, ali ne volimo naslikavanje, nama je važno da naši članovi imaju koristi. Kad ja napravim nešto da bih ugodio nekom od političara, onda više ne moram raditi ovo što radim - kaže Vojin Perić.

Najčitanije iz rubrike