Osijek
NA ZELENOM ČETVRTKU PREDSTAVIO SE OPG MARINKA ĆURIĆA

Od meksičkog krastavca do stevije
Objavljeno 15. travnja, 2016.

Kadulja, celer lišćar, mažuran, ljubičasti bosiljak, korijander, meksički krastavac, stevia..., sve je to začinsko bilje koje je kupcima na Zelenom četvrtku ponudio Marinko Ćurić, vlasnik istoimenog OPG-a.

- Meksički krastavac i stevia nešto su egzotičnije i kupci se sve više interesiraju za njih. Steviju mogu koristiti i dijabetičari, dok je meksički krastavac egzotičan, izgledom podsjeća na lubenicu, a zapravo je krastavac. Zahvaljujući raznim kulinarskim natjecanjima u medijima, ljudi sve više počinju koristiti razno začinsko bilje, a osim što je dekorativno, bilje je i vrlo zdravo - preporučio je Ćurić.

Inače, i u povrtnjacima je, baš kao i među ljudima, itekako važno razvijati dobrosusjedske odnose. No, neke su vrste u zelenom svijetu nepomirljive pa ih je nabolje držati podalje jedne od drugih. Tako rajčica voli društvo peršina, celera, kupusa, češnjaka i špinata, a krastavc, grašak, krumpir i komorač bolje da su što dalje od nje. Paprika opet voli salatu, rotkvicu i špinat, ali se ne slaže s mahunama. Salati je najugodnije u društvu s rotkvicom i korabom, ali peršin joj nije drag. Fina i mirisna jagoda, vjerovali ili ne, najviše voli društvo luka, češnjaka, poriluka i vlasca, dok joj je kupus mrzak. A u biljnom svijetu ima i onih koje bismo mogli nazvati anđelima čuvarima, jer vole, štite i njeguju čitavu biljnu zajednicu. To su aromatične i ljekovite biljke bez kojih nema bujnog i zdravog (eko) vrta. M. Mihelić

Najčitanije iz rubrike