Kultura
NAGRADA “DR. IVAN ŠRETER”

Nagrada za najbolju novu hrvatsku riječ
Objavljeno 14. travnja, 2016.

U Gradskoj vijećnici Grada Pakraca održat će se u subotu 16. travnja dodjela nagrade za najbolju novu riječ, Nagrade “Dr. Ivan Šreter”. Dodjela nagrade završetak je natječaja za najbolju novu riječ, koji je proveden u 2015., provodi ga časopis Jezik, Časopis za kulturu hrvatskoga književnoga jezika (izdavač HFD), a pokrovitelj je natječaja Zaklada “Dr. Ivan Šreter”. Zaklada i Grad Pakrac organiziraju dodjelu, a Zaklada pobjedniku dodjeljuje novčanu nagradu od 5000 kuna i kipić dr. Ivana Šretera, koji je izradio kipar Tonko Fabris.

- Časopis Jezik i Šreterova zaklada surađuju od 2007., kada je u Pakracu bila prva svečana dodjela. Tada smo nagradili Ljerku Arar Premužić za riječ uspornik (umjesto ležećega policajca). Inače, prva je dodjela, ali samo u organizaciji časopisa Jezika, bila vrlo skromna, u prostorijama Uredništva i uz tek nekoliko uzvanika. Održana je 1994., dobitnik je bio, sada već pokojni, znameniti profesor Bulcsú László za riječ suosnik (umjesto koaksijalnoga kabela) - kaže prof. dr. sc. Sanda Ham, predsjednica Jezikova stručnoga povjerenstva.

Povezanost Jezikova natječaja i Šreterove zaklade posve je naravna – Pakračanin Ivan Šreter žrtva je protuhrvatske politike i to zbog hrvatskoga jezika. Šreterovi su prijatelji osnovali Zakladu “Dr. Ivan Šreter” i priklonili se Jezikovu natječaju, tako da nagrada za najbolju novu hrvatsku riječ nosi ime dr. Šretera, pojašnjava naša sugovornica.

- Posljednje tri godine nagrade nisu dodijeljene. Natječaj je proveden, bilo je dobrih riječi, ali nije bilo toliko dobrih da bismo ih nagradili. Riječ bi trebala biti hrvatska zamjena za nepotrebnu tuđicu, a to su ponajprije noviji anglizmi, i riječ treba biti u skladu s tvorbenim sustavom hrvatskoga jezika – najjednostavnije bismo rekli – riječ ne smije bosti u uho. Prijedlozi se riječi primaju na e-adresu jezik.hr@gmail.com ili na adresu Jezikova uredništva u Zagrebu, Bijenička 97. Pojedinac može poslati najviše pet riječi. Natječaj traje - kaže predsjednica Ham.

Riječi prikuplja Jezik, a ocjenjuju ih članovi Jezikova stručnoga povjerenstva, počasni predsjednik Stjepan Babić, predsjednica Sanda Ham, članovi: Jasna Horvat, Hrvoje Hitrec, Mile Mamić, Mario Grčević, Nataša Bašić, Zvonimir Jakobović i Igor Čatić. Nastoje da povjerenstvo ne bude samo jezikoslovno, nego da budu zastupljeni književnici i stručnjaci različitih područja. V. Latinović

Možda ste propustili...

SKULPTURA “OBLIK PROSTORA (FRIŽIDER)”

Djelo Ivana Kožarića u zbirci Muzeja moderne umjetnosti

U PETAK U KNJIŽARI NOVA

Promocija zbirke poezije Josipe Gogić

U BRODSKOM SALONU “VLADIMIR BECIĆ”

Radovi svih sudionika likovne kolonije Požega

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HUMANITARNA LIPANJSKA OPERNA NOĆ

Nikad veći odaziv publike i donatora

2

ZORAN ŠIMUNOVIĆ PRIJE UMJETNOSTI ZAVOLIO JE MOTORE

Umjetnici su ljudi velikoga ega i s nekima je teško surađivati

3

21. KONCERT MLADIH SLATINSKIH GLAZBENIKA

Nastupile sadašnje i bivše učenice