Novosti
EUROPA POMAŽE SVOJE PROIZVOĐAČE, A U HRVATSKOJ IH JE PROPALO 28.197

Glavaš: Premijeru, čekaju vas teški dani
Objavljeno 14. travnja, 2016.

Vezani članci

TKO JE KRIV ZA PROPAST MLJEKARSTVA?

Pogodovanjem uvoznicima država uništava mljekare

Sektor mlijeka u Hrvatskoj proživljava svoje najteže trenutke i prijeti mu totalni kolaps s nesagledivim posljedicama za domaće proizvođače, potrošače, ali i čitavo hrvatsko gospodarstvo, poručio je Branimir Glavaš (HDSSB) u svome izlaganju jučer u Saboru. Pri tome je iznio analizu kojom je zorno potkrijepio izrečeni stav.

“Prateći podatke o isporučenoj količini mlijeka, od 2006. do 2015. godine vidljivo je da usprkos krizi u sektoru, gotovo sve članice EU-a, osim Hrvatske (-21 %) i Slovačke (-20 %) imaju rast u proizvodnji mlijeka, Austrija (+16 %), Njemačka (+19 %) i Poljska (+23 %).

Uz pomoć svojih vlada članice EU-a zadržale su stopu samodostatnosti, tako Njemačka ima 133 %, Francuska 137 %, Češka 136 %, pa i naš susjed Slovenija 117 % i Mađarska 101 %. Te zemlje povećale su izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na druga tržišta: Njemačka na 57 % vlastite proizvodnje, Austrija 64 %, Slovenija 63 %.

I dok se u Europi aktivnim mjerama bore s krizom i pomažu svoje proizvođače, u Hrvatskoj je u tom razdoblju propalo 28.197 isporučitelja mlijeka, stopa samodostatnosti spustila se na 59 %, proizvodnja je pala na 513.430 tona, a uvoz porastao na 429.752 tone.”

Upravo zbog svega navedenog, dodao je, te činjenice da je mljekarski sektor u iznimno teškoj situaciji, premijera je i upitao za koje je Vlada mjere pripremila za spas proizvođača mlijeka.

Budući da odgovorom nije bio zadovoljan, premijeru je poručio kako je samo potvrdio da “ništa ne zna ili ne želi znati” o ovom problemu, te se u daljnjem izlaganju upitao kako se smjelo dopustiti da samo u Hrvatskoj padaju cijene mlijeka u trgovačkim centrima ispod 2,89 kuna s PDV-om, dok je u Austriji prodajna cijena od 5,71 do 6,89 kuna, u Francuskoj od 6,17 do 8,30 kuna, a u Sloveniji od 4,95 do 5,56 kuna. “Zar to nije direktno pogodovanje uvozničkim lobijima?” Tko u Hrvatskoj, pitao je Glavaš, dopušta da se kroz politiku cijena uništava domaći proizvod, izravno nanoseći štetu hrvatskim regijama u kojima je proizvodnja mlijeka vodeći sektor u poljoprivredi, a koja samo u Osječko-baranjskoj županiji iznosi 25 posto od ukupne domaće proizvodnje.

- Zar mislite da je narod glup i da ne razumije što se događa u sektoru poljoprivrede? Zar mislite da ćete s nastavkom ovakve politike i nebrige prema Slavoniji brže pronaći investitora s Bliskog istoka? Ako se nastavi uništavanje proizvodnje mlijeka i prehrambene industrije, narod će se sam organizirati i poduzeti drastične korake u zaštitu vlastite proizvodnje, a koja bi trebala biti nacionalni interes svake, pa i ove vlade. Premijeru, naš narod šuti i trpi nepravdu, no i vi biste morali biti svjesni da u našim ljudima ključa nezadovoljstvo, pa je samo pitanje dana kada će politici koju predstavljate reći “dosta”. To neće biti samo borba za rješavanje problema u poljoprivredi nego za opstojnost hrvatskog naroda na tim prostorima. A u takvim trenutcima poduzimaju se radikalne mjere. Premijeru, čekaju vas teški dani - zaključio je Glavaš.(M.M.)

Branimir Glavaš

saborski zastupnik HDSSB-a

Zar mislite da je narod glup i da ne razumije što se događa u sektoru poljoprivrede?