Novosti
TKO JE KRIV ZA PROPAST MLJEKARSTVA?

Pogodovanjem uvoznicima
država uništava mljekare
Objavljeno 14. travnja, 2016.
NEKE DRŽAVE NASTOJE ŠTITITI SVOJE PROIZVOĐAČE - HRVATSKA JE TU PODBACILA

Vezani članci

EUROPA POMAŽE SVOJE PROIZVOĐAČE, A U HRVATSKOJ IH JE PROPALO 28.197

Glavaš: Premijeru, čekaju vas teški dani

Zbog nagomilanih problema u mljekarstvu, depresije proizvodnje i nesmiljenog nestajanja uzgajivača i proizvođača u našoj zemlji kriza ovog sektora polako dotiče svoje dno.

Svakog dana propadaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva, mali i srednji isporučitelji, a u posljednje vrijeme čak i velike farme muznih krava (na što Glas Slavonije upozorava i o čemu piše već duže vrijeme). Stanje u ovom sektoru i više je nego alarmantno.

Tko je kriv za propast mljekarskog sektora i zašto država ne pomogne proizvođačima mlijeka bila je jučer tema i saborskog aktualnog sata. Saborski zastupnik Branimir Glavaš (HDSSB) premijeru je uputio jedno, kako je rekao, “nedogovoreno i nenaručeno pitanje” o mljekarstvu, navodeći pri tome da je u Hrvatskoj propalo više od 28 tisuća proizvođača mlijeka.

Uvoznički lobiji

- Zbog sve teže situacije u kojoj se nalazi mljekarski sektor u Hrvatskoj zanima me jeste li otkrili stvarne razloge krize mljekarskog sektora te koje ste mjere pripremili i poduzeli za spas proizvođača mlijeka. Pri tome ne mislim na sredstva za ublažavanje krize u mljekarskom sektoru koja su odobrena na razini EU-a, a koja su se trebala isplatiti još prije šest mjeseci - upitao je Glavaš premijera.

Tihomir Orešković odgovorio je da je bio u Slavoniji te da će se povući sredstva iz EU-a. “U prvom kvartalu povukli smo 100 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Otvorit ćemo novi fond za 500 milijuna eura za male poduzetnike – svima nama je jasno, ne možemo konkurirati ako se ne možemo proširiti.” Premijer je naveo i kako je ovih dana imao dobar primjer udruživanja pčelara te ponovio da će Vlada učiniti sve da pomogne OPG-ovima da dođu do sredstava iz EU fondova.

Glavaš odgovorom nije bio zadovoljan. “Samo ste potvrdili da ni o tako velikom problemu hrvatskog gospodarstva ništa ne znate ili ne želite znati. Takvim neznanjem ili nesnalaženjem izravno potičete ne samo propast mljekara nego i cijele mljekarske industrije Hrvatske.”

- Stvarni razlozi ove krize u Hrvatskoj prije svega su niske otkupne cijene mlijeka, loši pravilnici koji definiraju kvalitetu mljieka na štetu proizvođača, izostanak mjera zaštite tržišta, nepostojanje sustava nadzora kvalitete i zdravstvene ispravnosti prehrambenih proizvoda, a nadasve pogodovanje uvozničkim lobijima i trgovačkim centrima - rekao je Glavaš.

“Tražim konkretne odgovore”, poručio je premijeru. A konkretan odgovor zatražili smo i mi, i to od proizvođača, prerađivača i trgovaca.

Sve to u jednom je naša najveća kompanija Agrokor iz koje navode: “Na formiranje cijene utječe svjetsko i europsko tržište. Na tržištu postoje viškovi ili manjkovi koji prouzročavaju rast ili pad cijena. Očito je da su u posljednje vrijeme na tržištu prisutni viškovi i cijena pada. Svaka država ima svoje specifičnosti koje proizlaze ili bi trebale proizlaziti iz ukupnog tržišta. Određene države nastoje štititi svoje proizvođače i svoje tržište. Tako pojedine zemlje, primjerice, daju subvencije na izvoz, neke na ekologiju itd. Konkretno, ovih se dana u Hrvatskoj dogodilo da su određeni subjekti radi pridobivanja kupaca te zbog svoje povoljne nabavne cijene snizili cijene mlijeka i drugi se tome prilagođavaju.“

EK: Još dvije krizne godine

U prilog toj tvrdnji iz Agrokora idu i navodi u uredbi Europske komisije od prije dva dana (11. travnja 2016.) gdje je između ostalog navedeno: “Sektor mlijeka i mliječnih proizvoda prolazi kroz dulje razdoblje ozbiljne nestabilnosti tržišta. Otkupne cijene mlijeka pod pritiskom su u posljednjih 18 mjeseci zbog neravnoteže između povećane proizvodnje i usporenog rasta potražnje na svjetskom tržištu. Unatoč učinkovitosti mjera koje je poduzela Europska komisija, situacija se i dalje pogoršava jer su zatvaranje ruskog tržišta i smanjena potražnja iz Kine pogodili sektor mlijeka i mliječnih proizvoda u trenutku kada se, u kontekstu isteka mliječnih kvota na dan 31. ožujka 2015. i pozitivnih izgleda na svjetskom tržištu, ulagalo u proizvodnju. Na temelju dostupne analize tržišta ne očekuje se značajno smanjenje obujma proizvodnje u iduće dvije godine”, navodi se u uredbi.

Zdenka RUPČIĆ
Ministarstvo poljoprivrede:
Pomoć mljekarima isplaćuje se paralelno s poticajima

“Europska komisija osigurala je sredstva u iznosu od 500 milijuna eura interventne pomoći sektoru stočarstva, od čega je RH dobila 1,8 milijuna eura. Državama članicama ostavljena je mogućnost da iz nacionalnih proračuna isplate dodatna sredstva do maksimalnog iznosa koliko je iznosila EU interventna pomoć za pojedinu članicu. U trenutku donošenja odluke o primateljima te pomoći RH se krajem prošle godine odlučila da će taj novac dobiti proizvođači mlijeka jer su oni u tom trenutku bili najugroženiji sektor. U proračunu za 2016. godinu osigurana su maksimalno dopuštena nacionalna sredstva za pomoć ovom sektoru kao nadopuna interventne pomoći EU pa će naši mljekari dobiti ukupno 3,6 milijuna eura interventne pomoći koja se isplaćuje paralelno s poticajima”, navode iz Ministarstva.

Udruge proizvođača:
Tonemo sve dublje u krizu

Na zahtjev UPO centra Simentalac i PO Drava-Sava, priznatih organizacija, prije nekoliko dana održan je sastanak u uredu pomoćnika ministra poljoprivrede, priopćili su iz tih udruga. “U cilju pomoći mljekarima traže se promjene u pravilnicima koje su izuzetno restriktivne prema proizvođačima mlijeka i nisu mijenjane dugi niz godina, iako se isto tražilo od strane proizvođača već u nekoliko navrata od 2010. godine kada je kriza rezultirala velikim prosvjedima mljekara. Nakon ulaska u EU Hrvatska je dobila dodatnih instrumenata zaštite i reguliranja tržišta u mliječnom sektoru, a koji se ne koriste u praksi. Nezadovoljni smo aktiviranjem instrumenta obveznih ugovornih odnosa na tržištu mlijeka od strane Ministarstva, iako za to ne postoje nikakve prepreke u zakonodavnih okvira. Ozbiljnost situacije, a bez rješenja, vodi nas još dublje u krizu proizvodnje mlijeka u zemlji”, navode.

MARJAN VUČAK

predsjednik Uprave Megglea Hrvatska

Hrvatska bez strategije i jasnog cilja

Alarmantno stanje u domaćem mljekarskom sektoru rezultat je sustavnog rada bez strategije i jasnog cilja. U Hrvatskoj proizvodnja hrane nije bila prepoznata kao jedna od strateških grana proizvodnje, dok je s druge strane uvoz u svim granama prehrambene industrije rastao. Stanje se dodatno otežalo od našeg ulaska u EU, a koji je zajedno s ruskim embargom i ukidanjem mliječnih kvota u EU-u, domaći mljekarski sektor bacio na koljena. Uvoz je povećan nekoliko puta unatrag pet godina. Tako danas na policama trgovačkih lanaca imamo gotovo 50 posto uvezenih mliječnih proizvoda (trajno mlijeko i polutvrdi sirovi su najproblematičniji), dok je primjerice prije samo pet godina isto iznosilo oko 20 posto. Usporedimo li to s ostalim zemljama EU-a, Hrvatska jest u dosta teškom položaju, no jednim velikim dijelom upravo zbog proizvoda iz EU-a koji su nam preplavili tržište, ali i zbog konkurentnosti primarnih proizvođača koja je u ostalim EU zemljama daleko bolja, prije svega zbog toga što je cijena proizvodnje neusporedivo niža, a tržišta su uređenija. U Mađarskoj i Austriji, primjerice, na policama trgovina ne smije biti više od 20 ili 30 posto uvezenih proizvoda, odnosno domaći trebaju prevladavati. Uspoređivati sa zemljama koje nisu u EU-u gotovo je nemoguće, jer one posluju pod drugim uvjetima. BiH uvelike ovisi o hrvatskom tržištu, a proces s dobivanjem izvoznih dozvola tek se sada privodi kraju. Srbija nema tih problema, a ima i mogućnost drugačijeg davanja potpora farmerima, jer nisu podložni Zajedničkoj poljoprivrendnoj politici te mogu izlaziti iz okvira i pomagati kao zemlja svoje farmere na različite načine.

HOĆE LI MLJEKARI PREŽIVJET?

Još dugo vremena stanje u mljekarstvu neće se popraviti

Možda ste propustili...

GLOBALNO ISTRAŽIVANJE U 20 ZEMALJA SA 60 POSTO SVJETSKE POPULACIJE

Svijet je u devet godina postao liberalniji, premda i pesimističniji

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije

ŠTO JE NA 100.000 ISPITANIKA POKAZAO IZBORNI KOMPAS

Četvrtina ispitanika ne bi glasala za programski im blisku stranku