Regija
NJEMAČKO TRŽIŠTE RADA SMANJILO INTERES ZA POLICIJSKU AKADEMIJU

Zanimanje policajac sve manje privlačno, najviše je zainteresiranih iz Slavonije
Objavljeno 14. travnja, 2016.
Desetina prijava, 267, dolazi iz Vukovarsko - srijemske županije

ŽUPANJA - U vremenu kada je redovita i sigurna plaća privilegij, državna služba uvijek je bila privlačna pa je želja mnogih mladih nakon završene srednje škole bila “upasti” na policijsku akademiju. Prema informacijama iz Službe za odnose s javnošću MUP-a, na nedavno objavljeni natječaj za upis polaznika/polaznica u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka, u 2016./2017. godini prijavilo se ukupno 2673 osobe.

Za jedno mjesto konkurira osam kandidata, no u usporedbi s 2013. godinom, kada je bila prava pomama i kada je na natječaj stiglo 7807 zamolbi, a na jedno mjesto konkurirale su čak 24 osobe, primjetan je osjetan pad broja zainteresiranih. Već godinu kasnije broj prijava je prepolovljen. U 2014. godini za 325 policijskih službenika iz cijele Hrvatske pristigle su 3503 molbe, dok se lani na natječaj javilo 2489 osoba.

Prema neslužbenim informacijama koje nam u MUP-u nisu željeli niti potvrditi niti demantirati, i ove je godine najviše prijava stiglo upravo iz Slavonije, a najmanji interes za zanimanje policajac navodno je u Istri i na dubrovačkom području, što je, prema mišljenju mnogih, i pokazatelj socijalne slike u Hrvatskoj. Iz Službe za odnose s javnošću MUP-a dobili smo podatak da desetina ukupnoga broja prijava, točnije njih 267, dolazi s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Posrećilo mu se da je odbijen

Mladi ljudi iz najistočnije županije, koja je na samom dnu ljestvice razvijenosti u RH, svjesni su toga da im zapošljavanje u državnoj službi jamči sigurnost pa u programu srednjoškolskog obrazovanja za zanimanje policajac vide šansu za vlastitu egzistenciju. Polaznici prolaze godinu dana nastave na akademiji, uključujući i praktični dio u policijskim upravama i postajama prema mjestu stanovanja. No upisati se na policijsku akademiju ravno je dobitku na lutriji.

- Prije dvije godine konkurirao sam na natječaj, godinu dana sam se fizički i psihički spremao, ali nisam prošao, kao ni moj bratić koji je lani odradio sve do kraja, prošao razredbeno-selekcijski postupak, ali mjesto nije dobio. Provjere su bile vrlo rigorozne, počevši od detaljnog liječničkog pregleda. Ako kojim slučajem imate piercing, ili tetovažu, u policiji nemate što tražiti. A ako prođete liječnički, tek onda slijedi mukotrpno i rigorozno testiranje tjelesnih sposobnosti - ispričao nam je Ivan.

Kaže da je sada jako sretan što nije prošao, jer ga je životni put odveo preko granice - u Muenchen, gdje je počeo novi život.

Netransparentna selekcija

– Kažu, svako zlo za neko dobro, što se i pokazalo u mom slučaju. Otišao sam u Njemačku, snašao se, super zarađujem, i stvarno sam prezadovoljan. A što bih da sam postao policajac? Plaća pozornika, koliko čujem, nije veća od 4000 kuna, a s dodacima za smjenski rad i vikendima, nekoliko stotina kuna veća. A pitanje je da li bih uopće i radio, jer znam dečke koji su završili akademiju, a još uvijek nisu raspoređeni. I nikada ne znaš gdje će te poslati, u kakvo zabačeno selo u Istri, ili u neku drugu ne baš privlačnu sredinu koju svi obilaze, a dužan si tamo otići - kaže Ivan.

Zbog svega toga i činjenice da je Njemačka širom otvorila vrata hrvatskim radnicima, ne čudi ga smanjen interes za policijsku školu.

– Mislim da su veze i poznanstva bili osnovni kriteriji prilikom upisa, i da upravo na tom primjeru nepotizam najbolje dolazi do izražaja. U cijeloj priči transparentan je jedino popis kandidata koji su odabrani, ali ne i rezultati selekcijskog postupka, što bi bilo pošteno - zaključuje Ivan.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Radi većina, ne svi

Vezano uz rezultate selekcije, u MUP-u se pozivaju na kriterij tajnosti osobnih podataka, ali napominju da svaki kandidat, na temelju pisanog zahtjeva, za sebe osobno može ostvariti uvid u kompletnu dokumentaciju i materijale razredbeno-selekcijskog postupka.

U Službi za odnose s javnošću MUP-a potvrdili su nam da je većina polaznika koji su već završili navedeni program obrazovanja primljena u državnu službu u to ministarstvo, dok će preostali, manji broj, biti primljen sukladno potrebama službe.

2013. godine 7807 zamolbi 2014. godine 3503 zamolbe 2015. godine 2489 zamolbi 2016. godini 2673 zamolbe

NAKON RIGOROZNOG LIJEČNIČKOG

pregleda, mukotrpno je testiranje tjelesnih sposobnosti

Možda ste propustili...

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Etnološkom centru

Najčitanije iz rubrike