Ekonomija
MINISTARSTVO POTVRDILO

Pripremaju se izmjene Programa ruralnog razvoja
Objavljeno 14. travnja, 2016.
Sredstva iz fondova EU nisu poklon, kažu iz Ministarstva

Ministarstvo poljoprivrede intenzivno radi na izradi prijedloga izmjena Programa ruralnog razvoja (PRR) kako bi se mjere sadržane u njemu uskladile s potrebama poljoprivrednih proizvođača, poduzetnika te općenito ruralnih područja kojima su one namijenjene.

Europska komisija, kako navode iz tog resora na naš upit što je s provedbom Programa ruralnog, tj. gdje je sve zapelo, već je dala smjernice za izmjene i dinamiku raspisivanja natječaja i povlačenje sredstava.

“Od iznimne nam je važnosti da izmjene nemaju negativne posljedice na korisnike Programa. Istina je da odluke za mjeru 4.1.1. još nisu donesene. U drugom tjednu veljače Europska komisija bila je u svom redovnom revizorskom nadzoru (primarno zapravo zbog IPARD projekata), no bavila se i natječajem za mjeru 4.1.1. zbog velikog negodovanja javnosti i poljoprivrednih proizvođača koji su upozoravali na moguće nepravilnosti. Uskoro očekujemo mišljenje EK na ovu temu i tim ćemo se mišljenjem voditi kako pri izmjeni samog Programa, ali i budućih natječaja, a svakako će utjecati i na donošenje odluke o već provedenom natječaju za tu mjeru. Kontrole tog natječaja utvrdile su sumnju kako je 21 tvrtka koja se prijavila na natječaj u koliziji s pravilima igre. Institucije nadležne za kontrolu ovakvih situacija pozabavit će se tom problematikom. Nama je bitno da se poštuju pravila EU i zakoni ove države te će na temelju ovoga biti donesene i konačne odluke. Donošenje odluka za mjeru 4.1.1. nije politički proces i one nisu politički uvjetovane. Sredstva iz fondova EU nisu besplatna i nisu poklon, to su sredstva svih građana Europske unije, a mi smo dio te zajednice, koja države članice svake godine uplaćuju iz nacionalnih proračuna”, naveli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Nadalje dodaju: ”Stoga se prema tim sredstvima treba odnositi jednako odgovorno kao i prema sredstvima nacionalnog proračuna. Ubuduće će se, za razliku od spomenutih problematičnih natječaja u okviru kojih kriteriji nisu bili kvalitetno i transparentno postavljeni, natječaji provoditi u skladu s EU praksama.

Zdenka RUPČIĆ
Prioritet je ruralni razvoj

- Povoljnije kratkoročno i dugoročno financiranje, uključujući kvalitetno kreditiranje poljoprivrednog sektora i ruralnih područja, nužno je za postizanje konkurentnosti poljoprivrede i brži lokalni razvoj te je ovo jedan od prioriteta aktualne vlade. Modeli i institucije unutar kojih će se financijskim instrumentima omogućiti provođenje ove mjere još su predmetom rasprave i analize, a nakon donošenja konkretnih mjera i prijedloga javnost će biti obaviještena - zaključuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike