Dome slatki dome
MJESTO SADNJE BITNO UTJEČE NA KVALITETU RAZVOJA I RASKOŠ CVATNJE

Nije svako cvijeće za svaku terasu
Objavljeno 14. travnja, 2016.
Među balkonskim cvijećem najčešće nalazimo viseće pelargonije i petunije

Z a razliku od balkonskog cvijeća, pod ljetnicama uglavnom podrazumijevamo grmolike sadnice ljetnog cvijeća, kao što su salvije, ageratumi, tagetesi, begonije, cinije, rudbekije, helikrizume, kosmos, petunije i druge.

Pod pojmom balkonsko cvijeće obično podrazumijevamo puzajuće jednogodišnje cvjetnice, iako za to koristimo i sve druge ljetnice različitih oblika. Tako među balkonskim cvijećem najčešće nalazimo viseće pelargonije i petunije, premda su se dobro udomaćile i mnoge druge vrste, kao što su surfinije, tapieni, bakope, bidensi, lotos, torenije i druge.

Za njihovu sadnju potrebno je dobro pripremljeno tlo obogaćeno hranjivima. Za sadnju u cvjetne lonce i korita najbolje je kupiti specijaliziranu zemlju koja odgovara pojedinim vrstama. Ne zaboravite cvjetna korita i lonce iznutra obložiti tankim stiroporom koji će spriječiti pregrijavanje zemlje i “kuhanje” vode u posudi. Tako ćemo već u startu dobiti kvalitetan preduvjet za normalan razvoj ljetnice i njezinu bogatu cvatnju. Mjesto sadnje bitno utječe na kvalitetu razvoja i raskoš cvatnje. Biljke koje ne podnose jako sunce sadimo na sjenovita ili polusjenovita mjesta, gdje će doći do punog izražaja i podariti nam maksimum svoje ljepote. I obratno, ljetnice koje traže mnogo sunca vrlo će nam slabo i nikako napredovati na sjenovitim ili polusjenoviti mjestima. Stoga pri kupnji u vrtlariji ili cvjećarnici obvezno treba pitati koja nam biljka odgovara za koje mjesto.

Balkonsko cvijeće koje stvara cvjetne slapove možemo koristiti i kao pokrivače tla. Tu se ubrajaju sve puzajuće vrste balkonskog cvijeća. Takve vrste i njihove kombinacije možemo saditi i u kamenjare, ali i na kosine oko terasa. Odlučimo li se na sadnju balkonskog cvijeća kao pokrivača tla, tada je poželjno kupiti propusnu foliju kroz koju otječe voda, ali ne raste trava i njome prekriti tlo. Kroz rupe u foliji posadimo cvijeće, a na to možemo oko cvijeća nasuti šljunak u raznim bojama, koje će odgovarati boji cvijeta koje smo zasadili. Tlo odnosno foliju možemo prekriti i usitnjenom korom drveta ili nekim od mnogih materijala za prekrivanje tla. Tako će nam biljke uvijek biti uredne bez trave. Međutim, ako ispod folije nemamo postavljen sustav za navodnjavanje kojim se možemo koristiti i za prihranu biljaka gnojivom, morat ćemo prihranu obavljati preko lista tretiranjem nekim od folijarnih gnojiva. Prihranu moramo redovito obavljati, i to prema uputama uz kupljena hranjiva.

Ne zaboravimo, nakon završene cvatnje treba otkinuti svaki ocvali cvijet. Time potičemo stvaranje novih zametaka cvjetnih pupova, a samim time i stvaranje novih cvjetova. Tako će ljetnice, bilo da su u koritu na balkonu bilo na terasi, u vrtu na cvjetnoj gredici ili kamenjaru, ili kao pokrivači tla, cijele sezone cvatnje zadržati kompaktan rast i raskošno, bogato cvasti.(J.Kn.)

Za sadnju

U CVJETNE LONCE NAJBOLJE JE KUPITI SPECIJALIZIRANU ZEMLJU KOJA ODGOVARA POJEDINIM VRSTAMA

Možda ste propustili...

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

Najčitanije iz rubrike