Dome slatki dome
VRT VRIJEDAN DIVLJENJA

Osnovna pravila uređivanja okućnice
Objavljeno 14. travnja, 2016.

Pri zasnivanju i uređenju ukrasnog vrta, odnosno okućnice, svi želimo stvoriti i urediti što ljepši vrt.

Da bismo stvorili upravo takav sklad koji će cijeli vrt pretvoriti u jedinstveni doživljaj ljepote, moramo pri planiranju vrta poštovati neka osnovna pravila oblikovanja i prilagoditi se terenu. Svima nama je želja svoj prostor ograditi, a ograda može biti od čvrstog materijala ili živice, no vrt možemo ostaviti otvoren i tek ga simbolično ograditi te pustiti tako i drugima da uživaju u njegovoj ljepoti. Ako ljepotu svog vrta želimo sačuvati samo za sebe i svoje posjetitelje i tako se diskretno ograditi od nepoželjnih pogleda prolaznika, tada planiramo visoku ogradu oko naše okućnice.

Terasa i mjesto za odmaranje usko su vezani uz gradnju kuće. No, kraj mjesta za odmaranje poželjno je, ako nam to vrtna površina dopušta, napraviti roštilj i do njega dovesti vodu te negdje u blizini ukomponirati i vrtni tuš za ljetna osvježenja. Mjesto za odmor i sve prateće sadržaje možemo smjestiti i u sjenicu koja može imati višestruku namjenu, poglavito u ljetnim mjesecima.

Za uređenje kamenjara, ako nemate previše smisla za oblikovanje, potražite savjet stručnjaka. Kao što arhitekti do detalja razrade i oblikuju kuću, tako neka vam i hortikulturni stručnjaci razrade plan uređenja vašeg vrta, sukladno vašim željama, koje će oni znati ukomponirati u okoliš vaše okućnice. Ne ustručavajte se pitati stručnjake u svojoj blizini, jer samo tako ćete napraviti lijep i skladno uređen vrt, koji će vam biti funkcionalan i lijep. (J.Kn.)

Možda ste propustili...

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike