Mozaik
“KAJ BRE” U OSIJEKU

Marina Orsag: U našoj državi
ne može nedostajati inspiracije
Objavljeno 12. travnja, 2016.
Izvest će popularnu stand-up predstavu “Kaj Bre”

Danas, 12. travnja, “Studio Smijeha” u osječko Dječje kazalište Branka Mihaljevića donosi jedan od najtraženijih stand-up showova - “Kaj Bre”.

S početkom u 20.30 za cijenu ulaznice od 40 kuna moći ćete nazočiti spektakularnom nastupu koji prvi put dolazi na naša područja. Zvijezde predstave Marina Orsag i Aleksandar Perišić tretiraju ovaj nastup ne samo kao još jednu predstavu koja će vas nasmijati do suza nego i kao medij koji prenosi puno važniju poruku. Još od svojih ranih dana “Studio Smijeha” blisko je surađivao sa srpskom comedy scenom, iz čega se nakon nekog vremena suradnje rodila ideja o stand-upu kao oružju protiv predrasuda. Upravo takav nastup je i “Kaj Bre”. Aleksandar i Marina u tom “fajt showu” ismijavaju odnos Srba i Hrvata. U povodu toga donosimo razgovor s Marinom, koja je nedavno gostovala i u Vinkovcima.

Zašto ste odabrali baš stand-up?

- U svom životu uvijek sam se bavila plesom, glumom i pjevanjem, nikada mi nije baš sve dobro sjelo, a znala sam da želim nešto. Prvo sam bila u Americi, gdje mi se to svidjelo, no nakon dolaska u Hrvatsku toga nije bilo. No odjednom su se pojavile stand-up radionice Slavice Knežević. Prijateljica me uputila na radionicu i rekla da, ako ne odem, više neće razgovarati sa mnom, tako da nisam imala izbora. Došla, vidjela i, evo, sad sam tu gdje jesam, koliko je dobro - publika je ta koja uvijek ocijeni vaš nastup je li bio dobar ili loš.

“Studio Smijeha” raste iz godine u godinu...

- Moj matični “Studio Smijeha” ide velikim koracima naprijed. Rasprodali smo Dvoranu “Lisinski” bez ikakve reklame, što nam je bio totalni šok. Popunjenost nam sve više raste i trenutno radimo na “Studiju Smijeha” - podružnica Split, jer smo pokrenuli stand-up scenu u Splitu, a nakon toga idu Rijeka i Osijek.

Imate li neku anegdotu s nastupa?

- U principu, nema anegdota, nego sam primijetila da, kad pričam o srpsko-hrvatskim odnosima, oni svagdje u Hrvatskoj dobro prolaze i svagdje se smiju. Međutim, u Slavoniji i Baranji nekako se puno iskrenije smiju tim forama.

Kako funkcionira stand-up na međunarodnoj razini?

- Mogu reći da ide fantastično, što se tiče Srbije na toj smo bazi da oni nama dolaze dva puta mjesečno, kao i mi njima. Ista stvar je i sa Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom, pokrećemo suradnju s Crnom Gorom. Ja se u svibnju vraćam u Švedsku, tako da se možemo pohvaliti da nam međunarodna suradnja jako dobro ide. Hrvatski humor sve više pokazuje pretenzije da postane jedan od jačih u svijetu, jer su svjetski komičari začuđeni da svaki mjesec imamo novi tekst i koliko puno imamo nastupa.

Tko su ti uzori?

- Prije su mi strani komičari bili uzori, no sad su mi uzori moje kolegice i kolege iz regije, zato što se se borimo s vjetrenjačama. Stvarati povijest i biti prvi u svemu i svačemu je dosta zeznuto i stvarno se borimo s vjetrenjačama, jer nam ne daju status slobodnih umjetnika, ne prihvaćaju da smo kulturna organizacija. Tako da su mi uzor svi koji me okružuju!

Odakle crpiš energiju?

- Ne znam, mnogi su mi rekli da očito cuclam baterije Duracell svaki dan. Kreativnost i sve ono što ide s tim veže se uz činjenicu da je stand-up duhoviti komentar na sve ono što nas okružuje. Inspiracije ti ne može nedostajati, posebno u našoj državi. Možda je čokolada ta koja mi daje posebnu energiju! Dok ide - ide. Kad ću stati, ne znam. Uživam u ovom, to me opušta i jednostavno sam se pronašla u tome. U životu morate definitivno imati ružičaste naočale i nikad ne treba dopustiti da mržnja zavlada mozgom, ma što god nam se dogodilo, i samo treba ići naprijed.

Trebaš li pripremu pred nastup?

- Sve zavisi od nastupa do nastupa, no većinom počnem i onda me publika vodi. Ideje se uvijek samo vrte. Kad je u pitanju novi stand up u našem “Studiju Smijeha” onda se moram pripremati malo više, jer je to novi tekst. U principu uvijek bi mi bilo draže da imam vremena za nekakvu pripremu. Zanima me da li bi bilo nešto bolje da imam veću pripremu od recimo sat i pol, ali doći će i ta vremena...

Matej AZENIĆ/Mario KOKAJ

Aleksandar i Marina u tom “fajt showu” ismijavaju odnos Srba i Hrvata

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike