Autoglas
PREMIJERA REDIZAJNA

Fiat Fiorino: Kompaktan, agilan, okretan i štedljiv
Objavljeno 12. travnja, 2016.

Već sama ideja bila je dobra. Fiorino je nastao u suradnji s grupacijom PSA, s kojima dijeli platformu i karoserijske elemente, što mu zbog dobrog izgleda i pojednostavljenog održavanja jamči stabilnu poziciju na tržištu.

Fiorino je i dalje kompaktan, agilan, okretan i upotrebljiv, s korisnom zapremninom teretnog prostora od 2,8 m3 i ukupnom nosivosti do 660 kg. Kod osvježenog modela sačuvan je dinamičan izgled s visoko postavljenim svjetlima, a prednji branik je potpuno obnovljen i uklapa se u modelsku gamu Fiat Professional. Tu su i novi 15-inčni alunaplaci. Teretni prostor je, iako kompaktnih dimenzija, iskoristiv i lako pristupačan.

U opciji je preklopivo putničko sjedalo koje se može koristiti kao radni stolić, te koje se može potpuno oboriti radi prijevoza predmeta dužine do 2,5 metara. Prostor za putnike je također obnovljen uvođenjem novih elemenata, pa je udobniji i ergonomski bolje riješen. Komande radiouređaja mogu biti na kracima redizajniranog kola upravljača, a ploča s instrumentima ima novu grafiku, sa stalno uključenim pozadinskim osvjetljenjem radi bolje čitljivosti. Također, tu je novi, funkcionalni pretinac za odlaganje, kao i 5-inčni dodirni displej infotainment sustava, sa standardnim Bluetoothom, USB i AUX ulazima, MP3 čitačem te satelitskom navigacijom u opciji.

Modelna linija obuhvaća tri karoserijska oblika: Cargo, Combi i Panorama (uz dodatnu verziju Adventure), te benzinske i dizelske motore usklađene s Euro 6 standarima. Ponudu dizelskih motora čine već poznati turbodizel 1.3 MultiJet2, koji dolazi u verzijama s 80 i 95 KS. Benzinski motor je iz poznate linije Fire 1.4 i u osnovnoj verziji dolazi sa 77 KS. Posebno je zanimljiva verzija EcoJet, koja uz opcijski dual-fuel (na plin), Start&Stop, “pametni“ alternator, pumpu za gorivo promjenljive zapremnine, prvi put donosi Comfort-Matic robotizirani mjenjač.

Sa svim tim tehničko-tehnološkim inovacijama, može se pohvaliti emisijom CO2 od 100 g/km i potrošnjom od 3,8 l/100 km, ili izraženo u postotcima, ekonomija je poboljšana za 14 %. Nudi i brojne sigurnosne sustave: ABS s EBD-om, ESC u kompletu s ASR-om, HBA (pomoć pri kretanju uzbrdo), parking-senzore i zračne jastuke.

S ovim vozilom Fiat Professional upotpunio je ponudu i tako kompletnom linijom vozila uspješno zadovoljava potrebe korisnika svih profila.

Mato PAVLIČEVIĆ

EMISIJA CO2 JE 100 G/KM, A POTROŠNJA 3,8 L/100 KM, ŠTO ZNAČI DA JE EKONOMIJA POBOLJŠANA ZA 14 %

660

kilograma nosivosti nudi osvježeni Fiat Fiorino