Ekonomija
PLAVO-ZELENA MAGISTRALA

Hotelijerima domaća hrana, grijanje na biomasu i namještaj
Objavljeno 11. travnja, 2016.
Slavonija i Baranja, kao regija, predvodnik kako su po proizvodnji hrane i po drvoprerađivačkoj industriji

Predstavnici Hrvatskog klastera konkurentnosti drvno-prerađivačkog sektora i Hrvatskog klastera konkurentnosti prehrambeno-prerađivačkog sektora na zajedničkoj sjednici održanoj u sklopu nedavno održanog Međunarodnog bjelovarskog sajma dogovorili su suradnju koja bi trebala rezultirati zajedničkim nastupom prema turističkom sektoru.

Sudionici sastanka naglasili su potrebu posebnog pristupa prema hotelima, u čemu proizvođači namještaja, energije iz biomase i prehrambenih proizvoda vide niše za plasiranje veće količine svojih proizvoda.

Valja pri tome istaknuti kako je Slavonija i Baranja, kao regija, predvodnik kako po proizvodnji hrane, tako i po drvoprerađivačkoj industriji. Kada je prehrambeni sektor u pitanju dostatno je samo spomenuti velike proizvođače poput Belja, Žita, Osatine, PIK-a Vinkovci ili Vupika... Drvoprerađivački sektor predvode Spačva, Spin Valis, Tvin, Strizivojna hrast, Šišarka...

Jedan od problema za veći plasman domaćih proizvoda u hrvatski turistički sektor svakako je nedostatak koordinacije i institucionalne inicijative.

Predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti drvno-prerađivačkog sektora Marijan Kavran kazao je kako će najsnažnija inicijativa biti usmjerena prema ministarstvima te ostalim nadležnim tijelima s ciljem što šireg korištenja kvalitetnih domaćih proizvoda u turizmu, odnosno u hotelijerskom i ugostiteljskom sektoru.

Predsjednik prehrambeno-prerađivačkog klastera Zvonimir Novak predložio je održavanje zajedničkih stručnih skupova s turističkim sektorom te izradu pregleda moguće zajedničke ponude, odnosno zajedničkog kataloga proizvoda i usluga. Unaprjeđivanjem multisektorske suradnje moći će se ostvarivati efikasniji nastup u internacionalizaciji aktivnosti i poslovanja, promociji obaju sektora i umrežavanju s vanjskim partnerima kroz razne modele suradnje i kooperacije. Time se otvaraju i veće mogućnosti oblikovanja zajedničkih opsežnijih EU projekata i znatnije korištenje sredstava iz EU fondova.

Predstavnici Energetskog instituta “Hrvoje Požar” potaknuli su prisutne na veće korištenje biomase, naglasivši potrebu pametnog i kreativnog pristupa u privlačenju sredstava iz EU fondova. Na državnoj razini postoji problem zapostavljanja obnovljivih izvora energije u javnoj nabavi te je zaključeno kako je nužno lobiranje pri državnim institucijama kako bi se postojeće neprihvatljivo stanje promijenilo, čime bi se isto pomoglo međusektorskoj suradnji.

Igor MIKULIĆ
U nacionalnom parku - grijanje na mazut

“Nedopustivo je da još uvijek u zaštićenim područjima poput NP Plitvice postoje objekti u kojima se za grijanje koristi mazut, kao i da se u novim sportskim objektima također instalira grijanje na fosilna goriva. Takvu praksu treba hitno napustiti”, kazao je Željko Lovrak iz Udruge biomase CROBIOM.

Možda ste propustili...

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

Najčitanije iz rubrike