Novosti
ODLAZE LIJEČNICI, ALI I - PACIJENTI

Dok čekaju reformu - brže i jeftinije liječe se u Srbiji i BiH
Objavljeno 9. travnja, 2016.
Pregled na koji u Hrvatskoj čekaju mjesecima u Brčkom obave - isti dan

Vezani članci

DR. MED. DRAGAN MALOŠEVAC, LIJEČNIK NA OHBP-U KBC-A OSIJEK:

Hitna ne služi građanima za brzi sistematski pregled

MINISTAR ZDRAVLJA PREDSTAVIO REFORMU HITNE MEDICINSKE SLUŽBE

Medicinske sestre dovoljno su sposobne za procjenu stanja pacijenta

Ministar zdravlja Dario Nakić, komentirajući reformu hitne medicinske pomoći, rekao je kako se pacijenti ne trebaju brinuti za svoju sigurnost u zdravstvenom sustavu te je najavio povećanje broja “timova 1”, u kojima je i liječnik, u 19 hrvatskih gradova i manjih mjesta. Među njima su i Ilok i Drenovci.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije Mato Matić pozdravio je tu ministrovu odluku.

- Konačno je udovoljeno našim dugogodišnjim zahtjevima, da se u Iloku i Drenovcima oformi “tim 1” s liječnikom. To će mnogo značiti ljudima koji žive na tim područjima, a i nama, djelatnicima Zavoda, jer nećemo morati pacijente voziti do Vinkovaca. Skratit će se put pružanja pomoći jer će se manje složene intervencije moći obaviti odmah u ambulantama u Drenovcima i Iloku ili na terenu. Tražili smo “tim 1” već u nekoliko navrata, posebice nakon poplava u Cvelferiji, i sada konačno dobivamo trajno rješenje, liječnika i u Iloku i u Drenovcima - ustvrdio je Matić.

Pregled u Brčkom za sitne novce

Punkt Zavoda za hitnu medicinu VSŽ-a u Drenovcima profunkcionirao je u kolovozu 2012. Mnogi su to označili povijesnim trenutkom za prometno izoliranu i zapostavljenu Cvelferiju, područje koje čine općine Drenovci, Vrbanja i Gunja s devet pripadajućih naselja. U Drenovcima je 24 sata dnevno u pripravnosti “tim 2”, u kojem su dvije medicinske sestre ili tehničar, odnosno vozač.

Poznato je da Hrvatsku napušta velik broj liječnika, ali i pacijenti, pogotovo iz Slavonije i Baranije, često odlaze po zdravstvene usluge u inozemstvo.

Tako zbog činjenice da u Drenovcima nema liječnika, kao u “timu 1”, velik broj stanovnika po liječničku pomoć odlazi u Brčko Distrikt, u susjednu Bosnu i Hercegovinu. Naime, stanovnici istočnog dijela županjske Posavine oduvijek su bili vezani uz Brčko - ondje su se rađali, školovali, radili, zabavljali, pa i liječili. Rat je privremeno prekinuo veze, no normalizacijom života vratili su se starim navikama, pa i odlasku liječniku. Kada je Antunu iz Đurića pri nezgodnom silasku s prikolice buknulo koljeno i počelo ga jako boljeti, susjed ga je odvezo u brčansku bolnicu. U drenovačku Hitnu, kaže, nije ni htio ići, jer bi ga ondje odmah uputili u Vinkovce.

– U Brčkom su me odmah primili, pregledao me kirurg i propisao terapiju. Moram reći da su stvarno vrlo ljubazni prema nama strancima. Pregled sam tada platio šest konvertibilnih maraka, što je 24 kune, i za sat vremena bio sam kod kuće, a da sam išao u Vinkovce, ne bih još ni stigao do bolnice - ispričao nam je.

Do Vinkovaca i natrag mora prevaliti čak 130 kilometara.

- Sve to košta, ali najgore mi je što ondje izdangubim dosta vremena, a do Brčkog imam samo deset kilometara. Ondje 24 sata dnevno rade i dvije ljekarne, a i lijekovi su znatno jeftiniji nego kod nas - ističe naš sugovornik.

Pozitivna iskustva, kaže, ima i pri vađenju umnjaka. Zaboljela ga je čeljust, zubarica ga uputila u Vinkovce, gdje je trebao obaviti manji kirurški zahvat, ali termin je dobio tek za nekoliko mjeseci. Odmah se uputio u Brčko i istoga dana problem riješio za 20 konvertibilnih maraka (80 kuna).

Ušteda i vremena

Brojni Cvelferi preko granice odlaze i oftalmologu, za sto im kuna odredi dioptriju, a ondje odmah kupe i naočale, koje su zantno jeftinije nego u Hrvatskoj. A i trudnice onamo rado odlaze na ultrazvučni pregled.

- Kada sam 2010. bila trudna, išla sam u Brčko na 4D ultrazvuk. Vidjela svoje živo dijete, boju kose, boju očiju, neopisiv osjećaj... Pregled je koštao samo 120 kuna, a takav isti pregled u Zagrebu, na lošijem ultrazvuku, tada je koštao 1200 kuna - prisjetila se jedna zadovoljna mama. Dobra iskustva ima i Mirsad Pezerović iz Gunje.

- Nekoliko sam puta bio u Hitnoj u Brčkom, čak me i vozilo njihovo vozilo Hitne pomoći i na kraju sam uza svu dobivenu terapiju platio 20 maraka. Jučer mi je susjeda bila u Vinkovcima na pregledu kod očnog doktora i kaže - nikada više. U Brčkom sve to puno brže i jednostavnije obave za 30 maraka (120 kuna) - kaže Pezerović.

Svi oni redom ističu da je brčanska bolnica potpuno uređena i suvremeno opremljena, jer Disktrikt dobiva velik novac i pomoć od međunarodne zajednice, počevši od ultrazvuka, CT-a, magnetske rezonancije...

Cvelferi s kojima smo razgovarali kažu da je u svakom slučaju pozitivno to što se Ministarstvo konačno udostojilo prepoznati i potrebe sigurnosti zdravstvenog sustava na tom rubnom području Hrvatske, na tromeđi sa Srbijom i BiH, koje se sustavno zanemaruje. No velik broj ih priznaje da će se zbog najavljenog plaćanja hitnog bolničkog prijma od 150 ili 70 kuna ipak držati provjerenog recepta i po pomoć odlaziti u Brčko.

– Uštedjet ćemo i gorivo i vrijeme, i izbjeći tu proceduru prethodnog nazivanja broja 194 i razgovora s medicinskim osobljem, koje bi nam po nekakvoj skali pitanja trebalo odrediti jesmo li mi hitni slučajevi ili ne. U slučaju potrebe ipak ću i dalje u Brčko, jer ondje sam se već udomaćila i stekla povjerenje. Vinkovci su mi daleko, a od Brčkog me dijeli samo savski most - kaže nam Marija iz Gunje. Uvjerena je da će tako, bar u početku, i dalje postupati i brojni roditelji iz Gunje kada im se djeca noću iznenada razbole.

U Bolnici Brčko Distrikt potvrdili su nam kako imaju dosta pacijenata iz županjske Posavine i da je cijena pregleda desetak konvertibilnih maraka, odnosno 40-ak kuna.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
U BOGOJEVO I ODŽAKE KOD OPTIČARA I STOMATOLOGA

Osječani već godinama odlaze u Srbiju radi jeftinijih novih naočala i popravka zubi. Dok samo dva kilometra od granice, u Bogojevu, u tamošnjoj stomatološkoj ambulanti mogu jeftino izvaditi zub ili dobiti koju drugu jeftinu stomatološku uslugu, u isto mjesto, ali i u Odžake, već godinama odlaze i po “novi vid”.

- Prijatelj je nedavno u Odžacima u optici “Stevanović” izradio nove naočale i uštedio oko 1500 kuna. Naravno da se isplati otići 50 kilometara dalje od Osijeka. Znam i mnoge druge koji su dobili vrhunsku uslugu i uštedjeli - kaže R. Š., koji se nedavno odlučio provjeriti svoj vid upravo u Odžacima i kaže da je doista u toj radnji platio oko 1100 kuna manje nego u Hrvatskoj, ne samo novi okvir i stakla nego i pregled. Prosječni okviri u mjestima u Srbiji nedaleko od granice s Hrvatskom stoje već 350 kuna, plastična stakla s ugradnjom nešto manje od stotinu kuna, a 700 kuna naviše platit će se ondje skupi okviri za naočale. Ni cijene stomatoloških usluga bitno se ne razlikuju. Prosječno, liječenje kanala korijena stoji 150 kuna, a u Hrvatskoj je skuplje za oko 30 kuna. Vađenje mliječnog zuba stoji 30-ak, a keramička krunica nešto više od 500 kuna. U Hrvatskoj, primjerice, tu krunicu plaćamo više od tisuću kuna. Pacijenti iz Hrvatske nerijetko se naručuju telefonom.M.Mihelić

Timu u Drenovcima stalni liječnik

Hoće li reforma hitne medicine koju je najavio ministar zdravlja Nakić zaustaviti odlaske preko granice ili će stanovnike istočnog dijela županjske Posavine samo još više okrenuti prema Brčko Distriktu, pitali smo ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu VSŽ-a Matu Matića. On smatra kako više neće biti potrebe traženja medicinske pomoći u Brčkom, kada će “tim 1” u Drenovcima, koji će pokrivati to područje, imati stalnog liječnika.

CIJENA I USLUGA

GLAVNI SU RAZLOZI ODLASKA LIJEČNIKU U SUSJEDNE ZEMLJE

Možda ste propustili...

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković