Osijek
GLAVNA TRŽNICA

Kilogram slasnih jagoda sada 30 kuna, donedavno bio 50
Objavljeno 8. travnja, 2016.
Bogata je i ponuda sadnica balkonskog i vrtnog cvijeća

Već odavno nema sumnje da je glavna osječka tržnica mjesto koje zadovoljava potrebe kupaca svih generacija, i to ponajprije što gotovo da ne postoji povrće i voće koje je u sezoni ondje nemoguće pronaći.

Prodavačima voća i povrća pridružili su se i prodavači sadnica i privukli brojne ljubitelje balkonskog i vrtnoga cvijeća. Ništa manja potražnja nije ni u zatvorenom dijelu tržnice gdje, kažu prodavači, svaka roba ima svoga kupca. Jedan od njih je i Branko iz Višnjevca, koji kaže da meso uvijek kupuje kod svog “provjerenog” mesara.

- Znam da će biti svježe i kvalitetno, a to mi je najvažnije. Uz to, cijene nisu ništa veće nego kod drugih, i to je još jedan razlog više da, kad mogu, umjesto u drugim mesnicama kupim što trebam baš ovdje - prokomentirao nam je Branko.

Cijene na vanjskom dijelu tržnice i ovoga su tjedna uglavnom prilagođene džepovima kupaca, no ono povrće koje “tek dolazi” tradicionalno je (pre)skupo. Primjerice, svježa paprika trenutno stoji 35 kuna za kilogram, dok je cijena kilograma svježih krastavaca 20 kuna, koliko stoji i kilogram (domaće) rajčice. Uzgajivači šparoga godinama ne mijenjaju svoje cijene, pa je tako veća vezica 25 i 20, a mala 13 kuna, a još uvijek visoka je i cijena cvjetače i stoji 18 kuna kilogram. Dakako, ima i onih jeftinijih, pa je tako cijena kelja pet, koliko stoji i glavica salate, odnosno vezica poriluka ili mladog luka. Nešto je viša cijena mrkve, koja stoji osam kuna kilogram.

I cijene nekog voća, primjerice jagoda, još su uvijek mnogima nedostupne. Za pola kilograma platit ćete 15 kuna (donedavno je cijena bila 25 kuna), dok je cijena smokava 25 kilogram. Mandarine stoje 15, limun 18, a cijena kilograma jabuka je od tri do pet kuna.

Marija MIHELIĆ
DIVLJI MEDVJEĐI LUK - MODA ISPLATIVA RADI ZDRAVLJA

Odavno nije bilo toliko kupaca kod ekoproizvođača kao ovoga tjedna kod Mirele Kovačević, vlasnice istoimenog OPG-a. Kupce je počastila salatom od divljeg medvjeđega luka s uljem sikavice, a ovaj divlji bijeli luk "planuo" je gotovo u trenu.

- Njega je teško uzgojiti u povrtnim uvjetima, no vrlo je tražen kod kupaca. Može se pripraviti kao salata ili staviti u sva variva u koja se inače dodaje bijeli luk, no puno ga je zdravije konzumirati svježega, a ukusan je s namazom od sira i vrhnja. Ovo je, rekla bih, moda koja se isplati radi zdravlja, odnosno povrće koje traje tek do kraja svibnja i svatko tko vodi računa o zdravlju nastoji ga kupiti - prokomentirala je Kovačević.

Možda ste propustili...

POZITIVNI POKAZATELJI PRIHODA I RASHODA

Grad i 2018. godinu završio u plusu

GUŽVE ZBOG RADOVA NA PODVOŽNJAKU NA TRPIMIROVOJ

GPP-ovi autobusi u špicama kasne i po desetak minuta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RUŠEVINA U PEJAČEVIĆEVOJ 2 PRIJETI

Urediti, porušiti ili naplatiti oštru kaznu!

2

SVEUČILIŠNI KAMPUS SLIČIO WOODSTOCKU

Ni svibanjska kiša nije mogla omesti studentsku roštiljadu

3

VEČER VINA & UMJETNOSTI U KAZAMATU

Baš po Hamvasu: Zakon je pijenja kao i zakon ljubavi!

oglas