Ekonomija
7. VUKOVARSKI EKONOMSKI FORUM

Digitalna ekonomija može pokrenuti razvoj Slavonije
Objavljeno 7. travnja, 2016.
Vlada je “svjesna problema Slavonije”, istaknuto je

Hrvatska, kao mala zemlja, mora biti svjesna da je nužno prilagoditi sustave u onoj mjeri u kojoj je to optimalno za nas i, zapravo, mi moramo pronaći rješenja koja su najbolja za nas.

Mi smo u Europskoj uniji i puno pokazatelja govori da imamo bolji napredak u području digitalne ekonomije nego neke članice koje su prije nas ušle u EU, tako da mi imamo potencijala, imamo ljude koji znaju, ali te potencijale valja i osloboditi kako bi bili funkcionalniji – kazao je to jučer u Vukovaru pomoćnik ministra gospodarstva Željko Pravdić.

Uz čelnike lokalne vlasti, agencije, zainteresirane tvrtke i pojedince u Vukovaru je, u hotelu Lav, pomoćnik ministra, naime, nazočio 7. Vukovarskom ekonomskom forumu, odnosno razgovoru za okruglim stolom o digitalnoj ekonomiji kao pokretaču gospodarskog razvoja ruralnog područja.

Potrebne strukturne reforme

– Digitalna ekonomija može biti pokretač razvoja, no nama su potrebne strukturne reforme kroz koje bismo zaposlili cjelokupne potencijale, a potom da održavamo procese u samoj digitalizaciji i onda možemo postići puno bolje rezultate – kazao je Pravdić uoči diskusije. Pomoćnik ministra, inače Vukovarac, istaknuo je i da se istoku Hrvatske, koji je u nezavidnoj gospodarskoj situaciji, daje posebna pozornost.

– I po posjetu ministra gospodarstva Tomislava Panenića, a ubrzo potom i premijera Tihomira Oreškovića vidljivo je da ćemo izuzetno imati u vidu Slavoniju, a tako i ja, koji dolazim iz Vukovara, kojoj ćemo posvetiti posebnu pažnju. I svoj ured sam pretvorio u mali ured Vukovara u Zagrebu, tako da ću sve ljude s dobrim inicijativama primiti, saslušati i pokušati proslijediti ideju prema Vukovaru kao centru budućeg razvoja, s nepobitnim mogućnostima – izjavio je pomoćnik ministra Pravdić.

Na upit novinara je li aktualna vlada svjesna težine problema na zapostavljenom i nerazvijenom slavonskom istoku, Pravdić je kazao da su upravo zato prvi službeni posjeti ministra i premijera i bili tom dijelu Hrvatske.

– Naravno da Vlada jest svjesna problema. Ministar Panenić izrazito je senzibiliziran jer je i sam iz slavonskog kraja i zasigurno zna sve probleme Slavonije. I on sam je dao tome naglasak, a i njegov prvi službeni posjet bio je upravo Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji - da će imati posebne mjere prema ovom kraju, pri čemu Vukovar ima posebno mjesto. I svaki od pomoćnika ministra već je dobio, da tako kažem, domaću zadaću u vezi s Vukovarom, da nešto odradi i tu već ima i konkretnih pokazatelja. Podržat ćemo sve inicijative koje se događaju oko Vukovara, u skladu s ciljevima i politikom Hrvatske – zaključio je Pravdić.

Da je, s obzirom na nerazvijenost i veliku nazaposlenost na hrvatskom istoku, digitalna ekonomija u službi ruralnog razvoja “vrlo, vrlo bitna” drži i vukovarsko-srijemski dožupan Željko Cirba.

– Nove tehnologije otvaraju nove putove. Smatramo da je to bitno za naše gospodarstvo i gospodarstvenike, vidimo kako je to u svijetu, moramo pogledati i naše susjede, na koji način napreduju. Bez znanja u tim tehnologijama danas je vrlo teško funkcionirati – rekao je.

Rad kao recept za uspjeh

– Mislim da svi zajedno idemo u dobrom smjeru, ali nam još puno treba da dostignemo ono što je navažnije za našu ekonomiju, a u digitanom dobu znanje je velika stvar. Naravno, cijela ta priča je iskorak, šansa i izazov, moramo se tome prilagoditi i odraditi maksimalno – zaključio je Cirba.

U obraćanju sudionicima skupa u Vukovaru upozorio je i da su slavonska sela poluprazna, da se iz njih “odlijeva mladost” i da taj problem “treba staviti na stol i rješavati”. Mlade, dodao je, treba privući i novim tehnolgijama kako bi našli razlog za ostanak i, dakako, napredak u selima Slavonije.

O receptu uspjeha primjenom novih tehnologija govorio je, na primjeru Osijeka, tajnik Udruge Osijek Software City, Bela Ikotić, udruge koja okuplja 32 uspješne i izvozno orijentirane tvrtke.

– Nema nekog posebnog recepta za uspjeh, rad daje najbolje rezultate, a mislim da smo mi napraviili više stvari zbog kojih smo ponosni. To je zapravo recept, ta društvena odgovornost koja kreće i od tvrtki koje znaju kako se angažirati i kako se to treba reflektirati i na razvoj gospodarstva i društva – kazao je Ikotić, dodavši kako je “IT vrlo univerzalan i može svagdje rasti, a ljudi su pritom najvažnija komponenta”.

Objasnio je da su u posljednjih nekoliko godna “uvidjeli što znači za jednog poduzetnika papirologija i preokrenuli stvar”, a male radionice u tom smislu potaknuli su i u Vukovaru.

– Nepobitna je važnost digitalne tehnologije za Vukovar, za oživljavanje gospodarstva, privlačenje mladih ljudi, otvaranje novih radnih mjesta. Grad Vukovar i cijela istočna Slavonija moraju se pozicionirati i odrediti u kojem će gospodarskom smjeru ići. Smatramo da je digitalizacija dobar primjer za to, pa i iz Osijeka, da to funkcionira, i verujem da će i Poduzetnički inkubator Vukovar biti popunjen i da će dobar dio biti upravo iz domene takve tehnologije – smatra zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček. Napomenuo je i da se pritom mora pratiti tržište rada. Sedmi Vukovarski ekonomski forum održan je u organizaciji Europskog doma Vukovar i Zaklade “Friedrich Ebert” iz Zagreba.

Sanja BUTIGAN

Marijan Pavliček

zamjenik gradonačelnika Vukovara

Imamo manjak visokoobrazovanog kadra

Svjesni smo situacije da imamo manjak visokoobrazovanog kadra u Vukovaru i okolici. Moramo stoga imati što bolju poveznicu s visokim školstvom, kako bi buduće generacije bile spremne za tržište rada gdje će nove tehnologije biti sve traženije. S time smo upoznali i resornog ministra jer u Vukovaru su nam potrebni oni smjerovi gdje završeni studenti neće odlaziti na burzu rada, nego odmah biti na tržištu rada.

Slavonska sela poluprazna

Željko Cirba upozorio je da su slavonska sela poluprazna, da se iz njih “odlijeva mladost” i da taj problem “treba staviti na stol i rješavati”. Mlade, dodao je, treba privući i novim tehnologijama kako bi našli razlog za ostanak i, dakako, napredak u selima Slavonije.

Možda ste propustili...

HRVATSKI DUHANI ZAVRŠILI UGOVARANJE

Sklopili novih 39 ugovora s proizvođačima duhana

MOGUĆNOST KARIJERE ZA VIŠE OD 500 ZAPOSLENIKA

RÜBSAM Fachkräfte nudi prave mogućnosti karijere diljem Njemačke

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAGLO USPORAVANJE INFLACIJE

MMF podigao prognozu za svjetsko gospodarstvo

2

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

3

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete