Dome slatki dome
NJEGA KUĆNIH BILJAKA U PROLJEĆE

Na redu je presađivanje, čišćenje, prihrana
Objavljeno 7. travnja, 2016.
Sunce jedino mogu izdržati kaktusi i sukulente, pa njih ostavite na prozorima gdje je sunce najjače

P roljeće je vrijeme kada se i kućne biljke polako bude iz zimske uspavanosti. Zato ih morate pripremiti za proljetni rast. Ovo su neke natuknice za najvažnije poslove.

Prvo je potrebno provjeriti stanje vaših biljaka i treba li ih presaditi u veće posude. Ovo je po mogućnosti potrebno napraviti u rano proljeće prije početka rasta.

S ukrasnih listova dobro obrišite prašinu (ovo treba činiti i zimi) s vlažnom spužvom (možete i dodati tekućinu za sjaj), i uklonite suho i žuto lišće.

Biljke poput paprati, kojima je potrebna veća količina vlage, premjestite zajedno s loncem u veću ukrasnu posudu, a međuprostor popunite vlažnim tresetom.

Biljkama u proljeće treba više vode nego zimi pa ih počnite češće zalijevati, a vrijeme je i da zalijete svoje kaktuse nakon zimskog mirovanja.

Ako biljke držite na južnom ili istočnom prozoru, pripazite da i sunce zna u proljeće biti jako (posebice kroz staklo), stoga pazite da nisu direktno izložene. Premjestite biljke na sjeverni ili zapadni prozor gdje je djelovanje manje. Sunce jedino mogu izdržati kaktusi i sukulente pa njih ostavite na prozorima gdje je sunce najjače.

Kada biljke krenu pupati dodajte im u vodu malo tekućeg gnojiva da bi lakše uzele maha. No to nemojte raditi prije početka proljetnog bujanja. Ako biljke razmnožavate reznicama, sada je pravo vrijeme da to i učinite. Neke reznice, kao što su puzavac, vodenika, filodendron i klorofitum, možete zakorijeniti u vodi.

Carske begonije i afričke ljubičice razmnožite reznicama lista u mješavini pijeska i treseta, ili može isto u vodi ljubičice. Paprati razmnožavamo dijeljenjem korijenja, isto kao i sansevijerije i ljubičice. Sansevijerije možete ramnožavati i tako da list jednostavno zarežete žiletom i posadite u zemlju, zalijevajte oprezno.

Puzavicama jednostavno dio grane stavite u lončić sa zemljom i pričvrstite sa savijenim dijelovima žice kako se biljka ne bi pomicala. Kada se biljka u lončiću zakorijeni, odrežite je od matične biljke.

Sjeme pojedinih jednogodišnjih biljaka posijte prema uputama na vrećici.(prozorudom.com)

Reznice

filodendrona i klorofituma možete zakorijeniti u vodi

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike