Regija
NAKON BIZARNE KRAĐE U VINKOVCIMA POČETKOM 2015.

Na stari postament nova bista Josipa Runjanina
Objavljeno 6. travnja, 2016.

VINKOVCI – Nakon bizarne krađe brončanog spomen-poprsja znamenitog Vinkovčanina Josipa Runjanina, skladatelja hrvatske himne, na trgu koji nosi Runjaninovo ime i gdje se bista nalazila od 1971. godine, bit će postavljena nova bista. Vrijedno spomen-obilježje, rad poznatnog vinkovačkog akademskog kipara Antuna Babića, ukradeno je naime, između 26. i 28. siječnja 2015. godine i nikada, unatoč naporima, nije pronađeno. Grad Vinkovci se, stoga, odlučio na izradu nove biste.

- Ukradena bista s Trga Josipa Runjanina, i uz sve apele i ponuđene novčane nagrade, nikada nije vraćena niti je otkriven počinitelj – kazao je gradonačelnik Mladen Karlić. Autor idejnog rješenja nove biste, jučer pokazanog novinarima u gradskoj vijećnici, akademski je kipar iz Vinkovaca Dejan Duraković. Rekavši da mu je čast, Duraković je kazao da je poprsje rađeno u tzv. napetoj odnosno glatkoj formi, stilizirano, s naznakom državnog grba odnosno šahovnice.

– Nadam se da će novo poprsje biti dobro prihvaćeno – zaključio je.

I pročelnik gradskog Odjela za kulturu i turizam Mario Banožić osvrnuo se na krađu biste, rekavši kako je gradu naneseno nekoliko desetaka tisuća kuna štete zbog vjerojatne prodaje u sekunardne sirovine za nekoliko stotina kuna. Ukradena bista bila je visoka 60 centimetara i teška 50-ak kilograma.

– Ostalo je postolje – kazao je Banožić, dodavši kako će na postolju ostati Babićev potpis, dok će nova bista biti Durakovićev rad, kao rezultat korektne suradnje dvaju autora. U razmišljanjima što učiniti nadalje, a u nemogućnosti da se cijeli grad stavi pod nadzor kamerama zbog mogućeg daljnjeg uništavanja spomeničke baštine, Banožić je iznio ideju suradnje s vinkovačkom Udrugom osoba s invaliditetom Bubamara koja ima modernu opremu za 3D skeniranje.

– Time ćemo dobiti skulpturu u 3D formatu, što će omogućiti da, u slučaju potrebe, dobijemo odljevke upravo kako bismo spasili autorski dio – objasnio je, u nadi da će spomenici u gradu od sada biti sigurni. O čemu se radi pojasnio je predsjednik Bubamare Tomislav Velić rekavši da je, s obzirom na važnost povijesne i kulturne baštine, riječ o važnoj aktivnosti koju Bubamara daruje Vinkovcima. Usmjerivši se na nove tehnologije, nabavili su 3D printer i opremu za skeniranje koju sada mogu upotrijebiti skenirajući baštinu Vinkovaca kako bi je digitalizirali i sačuvali za budućnost, što bi u slučaju krađa ili oštećenja davalo vjernu sliku originala što bi moglo poslužiti kao temelj obnove spomeničke baštine. Kompletan rad na skeniranju jedne biste traje 20-ak sati. Banožić je dodao da bi skeniranje, kada se stvori takva baza podataka, moglo poslužiti i za izradu replika spomenika u malom - suvenira. U Vinkovcima je više od 180 spomenika, od spomen-ploča do zaštićenih objekta. Vrijednost je cijele priče oko nove biste Josipa Runjanina oko 50.000 kuna, a na trgu u gradskoj četvrti Kolodvor bit će postavljena u prigodi Dana grada Vinkovaca 20. srpnja.S.Butigan

NIJE POMOGLA NI NAGRADA OD 5000 KUNA

Pronalaženju ukradene biste nije pomogla ni nagrada u iznosu od 5000 kuna koju je, ubrzo nakon krađe, za informaciju koja bi dovela do počinitelja, ponudio gradonačelnik Karlić. Pretpostavka je da je brončana bista završila u sekundarnim sirovinama, gde se moglo za bistu od 50-ak kilograma dobiti 500-tinjak kuna, a gradski budžet to košta stoji 50-ak tisuća kuna. Autor Antun Babić svojedobno je izjavio kako silno žali zbog krađe biste koja mu je bila najdraža, to više što u svojim Vinkovcima ima malo svojih skulptura na javnim mjestima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike