Novosti
ALARMANTNI REZULTATI

Čak 71 % studenata namjerava tražiti posao izvan Hrvatske
Objavljeno 3. travnja, 2016.

Ured za studentski standard i kvalitetu u sklopu Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH, koordinativnog i predstavničkog tijela više od 35.000 studenata državnih i privatnih veleučilišta i visokih škola, proveo je istraživanje javnog mnijenja među 716 studenata sveučilišta, veleučilišta i visokih škola u RH na temu zapošljavanja i povezanosti tržišta rada s visokim obrazovanjem.

Odgovarajući na pitanja koliko su zadovoljni informiranošću o tržištu rada, 67 % odgovorilo je da smatra kako bi se studente trebalo puno više informirati o tržištu rada i kako bi se gospodarstvenici, poduzetnici i njihova udruženja morali više uključiti u kreiranje obrazovnih politika, ali i u same nastavne procese. To dodatno naglašava i podatak da 35,3 % studenta ocjenjuje povezanost tržišta rada i visokog obrazovanja s dvojkom (ocjenjivanje od 1 do 5), a njih čak 27,3 % jedinicom.

Krajnje je zabrinjavajuća i činjenica kako 70,8 % studenata namjerava konkurirati na tržištu rada izvan granica RH zbog boljih mogućnosti koje očekuju uz bolje uvjete za život.

- Alarmantni podatci jasno pokazuju pravo stanje po pitanju povezanosti tržišta rada i visokog obrazovanja u Hrvatskoj. Vijeće studenata će sa svojim partnerima Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Hrvatskom gospodarskom komorom i Institutom za razvoj obrazovanja uskoro ponuditi svoju viziju rješavanja ovog gorućeg problema - naglasio je Karlo Kolesar, predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH.

Studenti očekuju veći interes poslodavaca i gospodarstvenika za stručne prakse, specijalizacije i stručno osposobljavanje, jer trenutno stanje svaki treći student u Hrvatskoj, ocjenama od jedan do pet, ocjenjuje s dvojkom, a njih 15 % s jedinicom. (E.S.)

67 %

ispitanih smatra kako bi se studente trebalo puno više informirati o tržištu rada i kako bi se gospodarstvenici morali više uključiti u kreiranje obrazovnih politika i u nastavne procese

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana