Zdravlje
LJEKOVITO BILJE: COCHLEARIA ARMORACIA L.

Hren - Ljuti prijatelj zdravlja
Objavljeno 4. travnja, 2016.
Hren čisti organizam, posebice pluća i jetru, a ima i jako antibiotsko i antikancerogeno djelovanje

Hren je višegodišnja, trajna i jaka zeljasta biljka. Jakog je iritantnog mirisa i ljutog okusa - peče. Uzgaja se u vrtovima, a u prirodi raste u poludivljem obliku.

Vadi se korijen hrena koji se rabi svjež kao dodatak i začin hrani, ili se konzervira, a u proljeće se mladi listovi mogu pomiješati sa salatama.

Hren koji ima bijelu i glatku koru slatkog je okusa, a hren koji ima grubu bijelu koru oštrog je okusa. Za hren me vežu uspomene iz djetinjstva, kada sam kao desetogodišnjak iz zabave ribao hren za ručak. Pridignuo sam tanjur s ribanim hrenom kako bih ga pomirisao. Ostao sam skamenjen, nisam mogao disati, jednostavno sam bio kao paraliziran. To je trajalo oko deset sekundi dok ponovno nisam uspio izdahnuti i udahnuti zrak. S vremenom sam upoznao hren kao jednu od vrlo ljekovitih biljaka i moja su iskustva u izradi preparata s hrenom za liječenje plućnih bolesti doista velika.

Hren je općenito vrlo djelotvorno ljekovito sredstvo koje čisti organizam, posebice pluća i jetru (jako antibiotsko i antikancerogeno djelovanje, posebice kod malignih bolesti); debelo i tanko crijevo; bubreg i mjehur, grlo i jednjak. Hren je poznati diuretik, te se i preporučuje kod svih vodenih bolesti, kao i kod otečenih nogu.

Svježe listove hrena možemo koristiti kod glavobolje tako da ih privijemo na čelo, to jest na bolno mjesto. Oblog od ribanog hrena stavljamo na mjesta ozebline, grča mišića, bolnih mjesta mišića, raznih rana (sprječava infekcije), na bolne kosti i zglobove.

Zapadna pučka medicina hren rabi za liječenje: astme, artritisa, bronhitisa, bolesti kože, žuči, jetre, živaca, metabolizma, dijabetesa, ekcema, gihta, glavobolje, išijasa, infekcija, infektivnog hepatitisa, urinarnih infekcija, menstrualnih tegoba, kašlja, krvarenja, zatvora, kožnih iritacija, neuritisa, neuroza, ozeblina, sunčanih pjega, sinusa, manjka želučane kiseline, tuberkuloze, vodene bolesti, ugriza, zubobolje, kao i za pripremu kompresa, za čišćenje sinusa te kod manjka vitamina C.

Hren se i u pučkoj medicini primjenjuje kod astme i kroničnog bronhitisa te u svrhu pročišćavanja pluća, a izuzetno je dobar i za jačanje. Sirup od ribanog hrena s medom, propolisom i sjemenom anisa jedan je od najboljih pučkih sirupa za liječenje plućnih bolesti, naročito kod djece. Oprez!

Osobe s gastrointestinalnim bolestima kao što su čir na želucu i diverticulitis, osobe koje imaju tegobe sa štitnjačom, upalom bubrega te trudnice ne bi smjele uzimati hren ni u kojem obliku.

Ivan LESINGER

U KUHINJI

 

Mladi listovi dodaju se raznim salatama. Svježi korijen dodaje se salatama, umacima i kao začin uz jela od kuhanog mesa. Ribani hren pomiješan s ribanom jabukom, uz malo jabučnog octa, maslinovog ulja i vrhnja, izvrstan je dodatak raznim jelima, a ujedno je vrlo ljekovit jer utječe na jačanje imuniteta. Sušeni korijen na tržište dolazi u obliku praška, koji se koristi kao začin raznim jelima. Prašak se miješa s vodom u omjeru 1: 2.

Začin za bolesnu jetru

Hren naribati i staviti u staklenku, preliti jabučnim octom uz dodatak malo krupne soli i maslinova ulja tako da pliva na vrhu. Držati na hladnom i tamnom mjestu.

Koristi se kao začin jelima od mesa i sa svježim kravljim sirom kod bolesti jetre.

Sok za plućne bolesti

Hren izrezati na tanke kolute i poslagati na gazu raširenu iznad veće posude. Posipati šećerom kolute i čekati da šećer rastvori hren. Dobiveni je sok zapravo sirup. Može se koristiti kao sladilo za čajeve kod plućnih, a i kod drugih bolesti.

Tinktura za kožne tegobe

Naribati 250 g hrena, staviti ga u tamnu dvolitrenu bocu i preliti s litrom 96-postotnog alkohola. Držati 15 dana na tamnom mjestu te procijediti. Najbolje je bocu dobro začepiti i zakopati u vrtu.

Ovu tinkturu koristiti za liječenje nečistoća na koži lica i tijela, te kao dodatak raznim biljnim čajevima. Tinktura od hrena preporučuje se i kod pojave tzv. jetrenih pjega na licu te za ispiranje rana, i to gnojnih, koje teško zacjeljuju, kao i kod izraslina divljeg mesa.

Ocat od hrena

100 g hrena močiti u litri octa deset dana, uz svakodnevno mućkanje. Procijediti. Razblažen s vodom ocat se koristi kao kozmetičko sredstvo za uklanjanje sunčevih i jetrenih pjega, kožnih prištića, akni...

Med i hren

300 g hrena sitno izribati, otopiti 100 g kokošjeg loja i samljeti dvije jušne žlice sjemena anisa, dodati jednu bočicu propolisa i sve umiješati u jedan kilogram meda. Uzimati 1 do 3 puta na dan po jednu čajnu žličicu - djeca, a odrasli jednu do tri jušne žlice kod čišćenja pluća od raznih štetnih tvari, kao i kod upalnih tegoba, te za jačanje imuniteta kod slabe djece.

Dobro je znati

Nakon jela sa svježim hrenom nije dobro piti pivo. Nekontrolirana uporaba svježeg hrena izvana može izazvati plikove na koži.

Možda ste propustili...

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

Najčitanije iz rubrike