Svijet
PREMINUO HANS-DIETRICH GENSCHER

Počasni građanin Osijeka koji je 1991. hrabro priznao Hrvatsku
Objavljeno 1. travnja, 2016.
Nijemci će ga pamtiti po ulozi koju je, zajedno s Helmutom Kohlom, imao u ujedinjenju Njemačke

Njemački političar koji je u Hrvatskoj u jednome trenutku doživio nevjerojatnu popularnost, poznat i po svojem žutom puloveru te dobrim vezama s jugoslavenskom Udbom, Hans-Dietrich Genscher preminuo je u četvrtak, u 90. godini.

Njegovi zemljaci pamtit će ga po ulozi koju je, zajedno s tadašnjim kancelarom Helmutom Kohlom, imao u ponovnom ujedinjenju Njemačke, posebice u mukotrpnom, ali uspješnom diplomatskom uvjeravanju Amerikanaca i Rusa da ostatku svijeta ne prijeti nikakav Četvrti Reich. I doista, velikodušna i odgovorna Njemačka bila je sve do danas središnja europska nacija, geopolitički i moralni “heartland” (Nijemci bi rekli Herzland), koja je domaćim i europskim poslovima vladala s mnogo takta i mekom silom (soft power). Izravnu nasljednicu Kohlove i Genscherove politike, današnju kancelaricu Angelu Merkel, u jeku izbjegličke krize, Der Spiegel je nazvao Mutter Angela, odijevajući je u svetački habit Majke Terezije. No, Njemačka, kakvu je iza sebe ostavio Genscher, nepovratno se mijenja, a nove snage koje personificira Frauke Petry iz stranke Alternative für Deutschland, zauzimaju se za posve drukčiju politiku, skretajući u smjeru izolacionizma, populizma, euroskepticizma i vanjskopolitičkog približavanja ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Sudionik II. svjetskog rata

Hans-Dietrich zavičajno je Sas, rođen 1927., u predgrađu današnjeg Hallea (Saalea), u Saskoj, Anhalt.

Nakon završene škole u rodnom gradu postao je član Hitlerjugenda, a kasnije je služio u pomoćnim jedinicama njemačkog zrakoplovstva od 1943. do 1944. Nakon vojničkog angažmana u protuzračnoj obrani kao Luftwaffenhelfer (tu su odgovornu dužnost obnašali brojni kasnije ugledni Nijemci i građani svijeta poput Güntera Grassa i Josepha Ratzingera), nešto prije pada Berlina zarobljen je te je interniran kao ratni zarobljenik kod američkih, a kasnije i britanskih vojnih snaga. Nakon puštanja iz zarobljeništva ovaj (tada istočni) Nijemac, u Halleu i Leipzigu studirao je pravo i ekonomiju.

Bijeg iz Istočne Njemačke

Najpametniji potez života učinio je bijegom u Zapadnu Njemačku. Ondje kao liberal počinje političku karijeru. Bio je ministar unutarnjih poslova (1969. – 1974.) u vladi socijaldemokrata Willyja Brandta, a potom i dugovječni ministar vanjskih poslova u dva navrata, 1974. – 1982. i 1982. – 1992., u vladama Helmuta Schmidta i Helmuta Kohla. Ovaj drugi mandat posrećio se Hrvatima, jer je Njemačka prepoznala svu dramatičnost i hitnost spašavanja naše zemlje iz ralja velikosrpske agresije i diplomatski nas priznala 19. prosinca 1991.

Ponajviše zahvaljujući njegovom zauzimanju, Hrvatska je diplomatski priznata i tako spašena od uništenja koje su joj spremali Vojislav Šešelj i sudruzi.

Danas, kada se haški tribunal takvoj nevolji opako i bahato izruguje, treba cijeniti političku hrabrost i odgovornost Hans-Dietricha. Ovaj političar proglašen je 1995. počasnim građaninom Osijeka. Možda je zaslužio i ulicu.

Draško CELING
KAFIĆ, MERCEDES, ALI I UDBA

Popularnost Hans-Dietricha Genschera u Hrvatskoj, i to na zalasku njegove karijere u vlastitoj domovini, činila se dugo vrlo neobičnom i egzotičnom. U Vinkovcima i danas postoji kafić “Genscher”, a ime njemačkog političara i danas u slengu označava luksuzni automobil Mercedes S-klase. No, neki mu zamjeraju što je kao višegodišnji ministar unutarnjih i vanjskih poslova te vicekancelar, morao biti vrlo dobro upoznat s egzekucijama koje je Udba nesmetano obavljala na tlu te zemlje.

Danas, kada nam se Haag izruguje, treba cijeniti Genscherovu političku hrabrost i diplomatsko priznanje iz 1991.

HAZU: Snažno se zauzimao za međunarodno priznanje RH

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti izrazila je sućut njemačkom veleposlanstvu u Zagrebu u povodu smrti bivšeg njemačkog ministra vanjskih poslova Hans-Dietricha Genschera. “Hans-Dietrich Genscher bio je veliki prijatelj Hrvatske, značajan za njeno međunarodno priznanje 1992. Priznanje Hrvatske značilo je konačno ostvarenje višestoljetnog sna hrvatskog naroda o stvaranju slobodne i samostalne hrvatske države i njenu pobjedu protiv srpske agresije. Stoga, uz hrvatske branitelje i prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, trajnu zahvalnost hrvatskog naroda zaslužuju i strani državnici koji su se snažno zauzimali za međunarodno priznanje Hrvatske. Među njima posebno se ističe Hans-Dietrich Genscher, koji je kao dugogodišnji šef njemačke diplomacije također zaslužan i za slom komunističkog režima u srednjoj i istočnoj Europi, što je otvorilo put u slobodu mnogim narodima, među kojima i hrvatskom“, navodi HAZU.

Najčitanije iz rubrike