Osijek
SVEUČILIŠTE ĆE NOVCEM EU OBNOVITI STARI STUDENTSKI DOM U ULICI IVANA GORANA KOVAČIĆA

Studenti će dobiti suvremeno uređen dom
Objavljeno 2. travnja, 2016.

Nakon što u prostoru sveučilišnog kampusa profunkcinira suvremeni domski prostor namijenjen studentima, a u tijeku su pripreme i za gradnju novog studentskog paviljona, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku odlučilo je prionuti na obnovu oronule zgrade studentskog doma u Ulici Ivana Gorana Kovačića.

Posrijedi je zgrada starija i od samog Sveučilišta, sagrađena daleke 1968. godine. Kako se moglo vidjeti i u kratkom dokumentarnom filmu koji je jučer prikazan u auli Rektorata Sveučilišta, ta zgrada od tog vremena nije ozbiljnije obnavljana i u nekim je svojim segmetnima u krajnje derutnom stanju. Ono što najviše upada u oči jest argument da stari studentski dom ne ispunjava kriterije temeljnih zahtjeva za građevinu iz Zakona o gradnji! To je i bio razlog da Sveučilište krene u sveobuhvatnu obnovu te s pomoću europskog novca temeljito humanizira taj prostor i učini ga energetski učinkovitim i prilagođenim osobama s posebnim potrebama.

Kako je rečeno jučer na svečanosti u auli Rektorata, kojom je proglašen početak radova na obnovi i osuvremenjivanju zgrade starog studentskog doma, projekt će se provoditi u idućih 13 mjeseci, a njegovi glavni nositelji bit će osječko sveučilište i Studentski centar u Osijeku.

Rektor, prof. dr. Željko Turkalj, istaknuo je kako je osječko sveučilište uspjelo dobiti, prije mjesec i pol dana, na natječaju iz fondova Europske unije, novac za obnovu starog studentskog doma. Dodao je kako bi prema nekim standardima bar deset posto studentske populacije, naročito studenti koji su u nepovoljnom položaju, trebalo imati pristup subvencioniranom domskom smještaju. Ova rekonstrukcija, prema rektorovim riječima, neće donijeti novi broj ležajeva, ali će pružiti mnogo višu razinu i kvalitetu tog smještaja.

Obnovljeni dom imat će 193 ležaja (što je 63 manje nego koliko ih ima stari), ali će zato po dvije sobe dijeliti jedan sanitarni čvor, što je mnogo komfornije od sadašnjeg rješenja da sanitarne čvorove dijele cijele etaže studentskog doma! Obnovljeni dom imat će i učionice za tihi rad, kao i sigurnosni nadzor, a cijeli će objekt funkcionirati kao tzv. pametna zgrada. D. Celing

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike