Regija
KASNIO JE ŠEST DANA, PRELETIO JE 13.000 KILOMETARA

Ljubav koja traje već 14 godina: Malena i Klepetan ponovno zajedno
Objavljeno 30. ožujka, 2016.

Premda je ove godine kasnio šest dana što je “rastužilo” rodu Malenu i zabrinulo njezina “skrbnika” Stjepana Vokića, jučer se oko 13 sati ipak pojavio rodan Klepetan.

Dugogodišnji partner rode slomljenog krila, svake godine prijeđe preko 13 tisuća kilometara kako bi se vratio Malenoj, potvrđujući tako najljepšu ljubavnu priču ptičjeg svijeta. Stjepan nije bio kod kuće kad je dragi gost stigao. Lovio je, kaže, ribu na kanalu kako bi ga obradovao, jer to je već 14 godina uobičajena rutina.

- Čim sam došao, umiljkava se i kao pozdrav očekuje ribu. To je najbolji način koji mi potvrđuje da je riječ upravo o Klepetanu, jer događa se kao i ove godine da u gnijezdo kod Malene slete neki uljezi, ali oni se ponašaju potpuno drugačije, kaže Stjepan, presretan zbog ponovnog susreta.

Svake godine se pribojava kako bi mogao izostati, nastradati po putu, pa već mu je 37 godina. Iako je stigao sav umoran i prljav, nije oklijevao ni minute. Odmah se prihvatio posla i obnove u gnijezdu iznad garaže u školskom dvorištu stare škole u Brodskom Varošu, a obostranim klepetanjem Klepetan i Malena potvrdili su zadovoljstvo.

- Znači bit će malenih. Hvala Bogu! Do sad smo ih podigli 54. Samo trebam brinut' o ribi, jer dnevno zajedno pojedu i desetak kila, kaže Stjepan koji je slučajno prije više od dva desetljeća "upleten" u priču s Malenom, kojoj su talijanski lovci propucali krilo pa nije mogla odletjeti u južne krajeve. Malena se "sprijateljila" sa Stjepanom i postala mu dio obitelji, a prije 14 godina privukla je i Klepetana koji se uporno vraća u njezino gnijezdo. Nakon niza godina ptičja ljubavna bajka postala je svojevrsni slavonskobrodski "brend", jer osim novinarskih ekipa iz Hrvatske i inozemstva, privlači i turiste iz udaljenih zemalja poput Kine i SAD-a.

Zbog zanimljive priče o prijateljstvu s rodama Vokić je i sam postao popularan pa je prije tri godine i nagrađen kao “Ponos Hrvatske”.

Marija RADOŠEVIĆ

54

potomaka do sada su odgojili Malena i Klepetan

Samo trebam brinut' o ribi, jer dnevno zajedno pojedu i desetak kila, kaže Stjepan Vokić

Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike