Novosti
FIKTIVNA DRŽAVICA U BARANJI

Liberland uveo vlastitu monetu, skuplja
donacije i najavljuje investicije?!
Objavljeno 30. ožujka, 2016.
Češki političar Jedlička ističe kako će ove godine ulaganja dostići 1,5 milijuna dolara

Vezani članci

DOGOVOR O RAZGRANIČENJU ČEKAT ĆEMO DESETLJEĆIMA?

I nakon 25 godina granice Hrvatske i dalje su sporne

Nova nacionalna moneta naziva merit (1 merit > 1 američki dolar), prvo nacionalno pivo Liberal, prvo poduzeće upisano u “državni” privredni registar te plan prodaje parcela, novosti su koje je posljednjih dana uveo Vit Jedlička, samozvani predsjednik fiktivne državice Liberland, koja se proteže na sedam četvornih kilometara s desne dunavske obale, u blizini Batine, odnosno tamošnjeg vikend-naselja Zeleni otok.

Kako prenosi češka Mlada fronta Dnes, do sada je Liberland od donacija inkasirao stotinjak tisuća američkih dolara, dok je kompanija Liberland Settlement Corporation, registrirana u Švicarskoj, investirala daljnjih 50.000 dolara. Jedlička ističe kako očekuje da će ove godine ulaganja u Liberland dostići 1,5 milijuna dolara. Dio od spomenutog iznosa bio bi osiguran iz dobrovoljnih poreza tvrtki koje bi se upisale u liberlandski privredni registar, čime bi prestale plaćati porez u državama u kojima su to činile do sada, dakle u kojima im je bilo sjedište. Od dosadašnjih priloga Liberland je, kaže Jedlička, kupio brod vrijedan 12.000 dolara, trošio na promotivnu kampanju i predsjednička putovanja, među kojima posebno ističe ona na Kanarske otoke, i u Meksiko.

- Na Kanarskim otocima imamo veleposlanika, bivšu norvešku diplomatkinju, dok nas u Meksiku zastupa Rigoberto Vasquez, pravnik blizak tamošnjoj vladi - ispričao je samozvani državnik, naglašavajući kako Liberlandu dobrovoljnim prilozima pomaže na tisuće ljudi.

Znakovito je što ne zna njihov identitet jer ga donatori, navodno, ne otkrivaju. Ni češkim novinarima nije jasno kako je moguće osnovati državu na nečijoj zemlji pa su informaciju zatražili u veleposlanstvu RH u Češkoj, iz kojega su dobili odgovor kako kontrolu nad ovim teritorijem obavlja hrvatska policija, i to će činiti sve dok ne bude riješen granični spor između Hrvatske i Srbije.

Priča oko Liberlanda krenula je u travnju prošle godine. Češki političar Jedlička, čelnik Stranke slobodnih građana u regiji sa središtem u gradu Hradec Kralove, zajedno sa skupinom svojih prijatelja i istomišljenika, tada je došao na prostor uz desnu obalu Dunava, “džep” u blizini Szunyog čarde i Monyorosa, i tamo proglasio državu za koju je tvrdio da je, sukladno Rimskom pravu, “ničija zemlja - terra nullius”. Osnivače su inspirirale državice poput Monaka i Lihtenštajna, a najviše Švicarska. Osmišljen je i moto: “Živi i pusti druge da žive”, dok je njezino uređenje ustavna demokratska republika, gdje je češki službeni jezik, jer je tako odredio - predsjednik države.

Premda Jedličku većina ne shvaća ozbiljno, protekle godine prilično posla s njim i njegovim istomišljenicima imala je policija. Osim danonoćnih ophodnji i dežurstava, zabilježeno je i nekoliko privođenja u belomanastirski Prekršajni sud.

Ivica GETTO

Šandor Šipoš

zamjenik načelnika Općine Draž

S Liberlandom se ništa ne događa

“Srećom, s Liberlandom se ništa ne događa, a mještani Batine o njemu više i ne pričaju. Posljednje što su prepričavali bilo je kako ih je srpska policija potjerala kada su se htjeli ulogoriti pokraj batinskog mosta, a moj posljednji kontak s Liberlandom bio je u kolovozu prošle godine, na Bodrokfestu, u Bačkom Monoštoru, gdje su imali štand s promotivnim materijalima”, kaže Šandor Šipoš iz Batine, zamjenik načelnika Općine Draž.

AKTUALIZIRAN PROBLEM GRANICE SA SRBIJOM

Priča o Liberlandu, ako ništa drugo, na neki je način aktualizirala (pre)dugi granični spor između Srbije i Hrvatske. Podsjetimo, s lijeve obale Dunava desetak je tisuća hektara koji su katastarski u vlasništvu Republike Hrvatske. Riječ je o području velikom kao, primjerice, katastarska općina Osijek. Na istoj su obali ostale i dvije veće hrvatske eksklave, te niz manjih. Poznavatelji situacije kažu kako je ona kod Apatina najvažnija i politički najriskantnija, budući da obuhvaća dio tog vojvođanskog grada. I dok je većinom riječ o plodnom i šumom bogatom zemljištu, približno 900 hektara srpskog teritorija u Hrvatskoj (među kojima i Liberland), većinom je neplodna površina. U katastarskim planovima, naime, stoji kako se s lijeve, vojvođanske strane Dunava, nalaze dijelovi k.o. Draž (Karapanđa i Kenđija), dijelovi k.o. Zmajevac (Kalandoš i Šmaguć, koji se prostiru do potkućnica Bačkog Monoštora), potom Adica, Kazuk i Zmajevačka kučka, kao i dijelovi k.o. Kopačevo (Poluostrvo, Varošviz, Zverinjak i Srebrnica). Struka tvrdi kako Hrvatskoj katastarski pripada i batinski most preko Dunava koji spaja Hrvatsku i Srbiju. Regionalni političari niz godina ukazuju na problem s granicom, no nitko u državnoj vlasti nije pokazao volju da se to riješi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike