Novosti
VELIK ODAZIV U ZEMLJI I INOZEMSTVU

Vukovarski vodotoranj je ujedinio Hrvatsku, dosad donirano 700.000 kuna
Objavljeno 29. ožujka, 2016.
Prvi radovi nakon ishođenja dokumentacije mogli bi početi za dva do tri mjeseca

Projekt “Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva” u proteklih je samo nekoliko mjeseci u cijelosti opravdao svoj naziv, jer na poziv upućen iz Grada Vukovara, taj obnoviteljski projekt doista ujedinjuje Hrvatsku.

Pokazatelj je toga i činjenica da su dijelom priče o predstojećoj obnovi toga simbola stradanja, ali i otpora Vukovara agresiji 1991. godine, svojim donacijama već postali hrvatski gradovi, općine i županije, tvrtke, sportaši, građani, djeca i mladi....

Zajedništvo važnije od budžeta

U akciji koju su krajem 2015. pokrenule vukovarske gradske vlasti dosad je, naime, kako je nedavno izjavio gradonačelnik Ivan Penava, prikupljeno oko 700.000 kuna. – Priča oko vodotornja ide u dobrom smjeru i to je priča oko koje će se ujediniti cijela Hrvatska – kazao je pritom Penava. Odjekom akcije za Vukovar je, rekao nam je jučer, vrlo zadovoljan. – Već time što vidim nazive iz svakog mjesta po Hrvatskoj pa sve do Washingtona i Sydneyja zadovoljstvo je veliko i to nam govori da smo uspjeli u namjeri hrvatskog zajedništva, a to nam je puno važnije od financijskog dijela priče. A s te strane imao sam takav osjećaj da bismo, ako treba, u tom zajedništvu bili u stanju i za dva vodotornja prikupiti sredstva. Potvrdu da je tome tako dobivamo na svakom koraku – rekao je gradonačelnik Vukovara i dodao kako, zbog tolikog interesa, ne sumnja u pozitivan ishod priče, pa i u dijelu gdje se očekuje financijska potpora iz državnog budžeta. – Interes je velik, velike su emocije oko projekta vodotornja, ljudi se neprestano javljaju – zaključio je Penava.

Prema njegovim riječima, prvi konkretni radovi na obnovi vukovarskog vodotornja, nakon ishođenja sve dokumentacije, mogli bi početi za dva-tri mjeseca, dok se očekuje da će radovi biti završeni do ljeta 2017. godine.

Inače, rekonstrukcija vodotornja koji će sa svim svojim ratnim ranama ostati trajni podsjetnik na obranu Vukovara, ali i trajni pogled u budućnost na tragu zajedništva pokazanog u najtežim vremenima stvaranja Hrvatske, koštat će oko 20 milijuna kuna. Prema projektu, iza kojeg stoji zagrebačka Radionica arhitekture, bit će to memorijalni park s parkiralištem, dječjim igralištem, ugostiteljskim objektom, a svi elementi bili bi izgrađeni zelenom arhitekturom. Ulaz u vodotoranj bit će na istom mjestu, koji potom vodi do vanjskog panoramskog dizala usmjerenog prema Dunavu, kojim će se dolaziti do memorijalne sobe.

Od simboličnih 10 do 75.000 kuna

Rupe od projektila, njih 640, ostaju netaknute, no od sobe će ih dijeliti staklena stijena. U sobi će biti postavljen i veliki ekran na kojem će se prikazivati videozapisi iz 91. Put će se nastavljati prema vidikovcu na vrhu vodotornja, dok će u njegovu podnožju biti upisana imena svih donatora kao potvrda zajedništva.

A popis donatora, koji se u svakom trenutku može pogledati na službenoj gradskoj web-stranici, to zajedništvo i pokazuje. Nalaze se tu i pravne i fizičke osobe iz Splita, Dubrovnika, Zagreba, Benkovca, iz Vukovara, susjednih Vinkovaca i Iloka, Županje, Rijeke, Umaga, Virovitice, Osijeka, Belog Manastira, Đakova, s Korčule, iz Siska, Metkovića, Krapine... Osim donatora u domovini, poziv je stigao i do onih u iseljeništvu, od BiH preko Austrije, Njemačke, Švicarske, Engleske do SAD-a i Australije. Popis je podugačak i nemoguće ih je sve pobrojiti, no zanimljivo je da se među donatorima pojavljuju i tvrtke i građani i iz malih slavonskih mjesta, u kojima život danas nije nimalo lak, poput Satnice Đakovačke, Sikirevaca, Štitara, Vođinaca, Opatovca, Čepina, Nemetina, Jarmine, Borova...

Kad je riječ o pravnim osobama, na humanu gestu odlučile su se tvrtke, udruge, dječji vrtići, banke, na popisu je i Dubrovčka biskupija i Franjevački samostan Vukovar, potom primjerice Društvo prijatelja Hajduka, pa muzeji, matice umirovljenika, Hrvatski Crveni križ, lovački savezi, sindikati, vatrogasne zajednice, župe, braniteljske udruge diljem Hrvatske... Uplate sežu od simboličnih, ali ne manje vrijednih deset do 75.000 kuna, a najavljene su i određene donacije od 200-tinjak i više tisuća kuna.

– Nije važan iznos u ovoj lijepoj priči o Vukovaru i Hrvatskoj i zajedništvu. Koliko tko može, lijepo je od svakoga što u tome sudjeluje – kaže kratko Dario Černok, Vukovarac koji je i sam dio te priče. Mnogi koje smo pitali reći će slično što i taj Vukovarac, dok smatraju da njihova imena pritom nije važno spominjati. – Naš je to mali obol za herojski Vukovar – kažu.

Sanja BUTIGAN
Kamenčić za vodotoranj

Među posljednjim primjerima je i akcija “Kamenčić za vodotoranj”, koju je pokrenula vukovarska Ekonomska škola koja, naime, u svom vizualnom identitetu ima logo sa znakom upravo vodotornja. Namjera im je, kažu u školi, kroz donacije za vodotoranj poticati kod učenika međusobnu suradnju i razvijati osjećaje pripadnosti, probuditi svijest o kreiranju vlastite budućnosti i njegovati ljubav prema kulturno-povijesnoj baštini, zajedničkom stvaranju. U njihovu se akciju mogu uključiti nastavnici, učenici i njihovi roditelji, kao i svi drugi koji to žele.

Kako dati donaciju

Donacije za obnovu vukovarskog vodotornja mogu se uplatiti na: IBAN HR6525000091501143536, model HR24, poziv na broj 7765-OIB uplatitelja, opis: Projekt vodotoranj.

Uplate iz inozemstva na gore navedeni IBAN uz SWIFT CODE/BIC Hypo Alpe Adria Bank d.d. Zagreb: HAABHR22

Novac se može donirati i telefonskim pozivom na broj 060-9084 pri čemu se donira 5 kuna, plus PDV.

Rakitić donirao 75 tisuća, HNS - 50 tisuća kuna

Hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić uručio je Penavi ček na 75.000 kuna rekavši da je donacija “od srca zbog svega što Vukovar znači za Hrvatsku.” Hrvatski nogometni savez je pak 50.000 kuna kao dio prihoda utakmice Hrvatska – Izrael namijenio za vodotoranj, a slično su učinili i bjelovarski nogometaši.

20

milijuna kuna približno bi trebala stajati rekonstrukcija vodotornja