Regija
PROJEKT CROATIAN MAKERS

U belomanastirsku osnovnu školu stigli - roboti
Objavljeno 29. ožujka, 2016.

BELI MANASTIR - U belomanastirsku OŠ Dr. Franje Tuđmana stigli su - roboti. Riječ je o projektu Croatian Makers, koji provodi Institut za razvoj i inovativnost mladih. Robotika i automatika, kažu u Institutu, idealni su alati kako za ulazak u svijet programiranja, tako i općenito u STEM zanimanja u kojima je naše školstvo deficitarno.

- Sredina u kojoj žive učenici siromašna je najviše zbog posljedica rata te pogrešnim politikama vlasti općenito. Te posljedice će trajati predugo da bi sadašnje i buduće generacije mogle uhvatiti korak s vremenom. U školama kasnimo sa sustavnim radom na obrazovnim postignućima učenika u području automatike i robotike, pa ovaj projekt pozdravljamo - kaže ravnatelj Damir Mendler, naglašavajući kako će robotička oprema (Lego i Arduino), pristigla u školu olakšati učenicima razvoj sposobnosti analitičkog mišljenja i rješavanja problema, sistematičnost, preciznost, inovativnost i kreativnost, bez čega nema napretka. Cijela priča je zamišljena na način da učenici tijekom izvanškolskih aktivnosti rade na izradi programskih kodova pomoću kojih će roboti izvršavati zapovijedi.

- Tri su osnovne zapovijedi koje bi, nakon izrade programa, roboti trebali izvršavati, slijediti crtu, izbjeći prepreku i navoditi ih putem računala ili mobitela - objašnjava Darko Ratkajec, koji će napredne učenike uvoditi u svijet automatike, robotike i informatike. Osim što će učenici dobivati nova znanja, sudjelovat će u Croatian Makers ligi u kojoj će sudjelovati oko 200 škola i raznih udruga. U sklopu lige nekoliko je kola, a uoči svakog od njih na školske će adrese stizati zadatci na kojima će učenici sa svojim voditeljima raditi po tjedan dana uoči nastupa.

- U planu je pet kola, a nakon završetka lige robotička oprema postaje vlasništvo škole - kaže Mendler, izražavajući zahvalu što su im otvorena vrata u budućnost. Dodaje kako je robotička oprema izazvala veliku radost među učenicima, ali i kako ona predstavlja izazov za njega, te za učitelje informatike i tehničkog odgoja.I.Getto

Možda ste propustili...

ZBOG KORONAVIRUSA UPITNA MANIFESTACIJA

55. Jeseni održat će se pa makar trajale samo tri dana

POŽEŠKA SREDNJA ŠKOLA MEĐU NAJSTARIJIMA

Spomenica Gimnazije uz 320. obljetnicu osnutka

ODRŽANE RADIONICE U SKLOPU PROJEKTA ‘’TATA MATA OD ZANATA’’

Kako ispravno postupati s djetetom

Najčitanije iz rubrike