Regija
PROJEKT CROATIAN MAKERS

U belomanastirsku osnovnu školu stigli - roboti
Objavljeno 29. ožujka, 2016.

BELI MANASTIR - U belomanastirsku OŠ Dr. Franje Tuđmana stigli su - roboti. Riječ je o projektu Croatian Makers, koji provodi Institut za razvoj i inovativnost mladih. Robotika i automatika, kažu u Institutu, idealni su alati kako za ulazak u svijet programiranja, tako i općenito u STEM zanimanja u kojima je naše školstvo deficitarno.

- Sredina u kojoj žive učenici siromašna je najviše zbog posljedica rata te pogrešnim politikama vlasti općenito. Te posljedice će trajati predugo da bi sadašnje i buduće generacije mogle uhvatiti korak s vremenom. U školama kasnimo sa sustavnim radom na obrazovnim postignućima učenika u području automatike i robotike, pa ovaj projekt pozdravljamo - kaže ravnatelj Damir Mendler, naglašavajući kako će robotička oprema (Lego i Arduino), pristigla u školu olakšati učenicima razvoj sposobnosti analitičkog mišljenja i rješavanja problema, sistematičnost, preciznost, inovativnost i kreativnost, bez čega nema napretka. Cijela priča je zamišljena na način da učenici tijekom izvanškolskih aktivnosti rade na izradi programskih kodova pomoću kojih će roboti izvršavati zapovijedi.

- Tri su osnovne zapovijedi koje bi, nakon izrade programa, roboti trebali izvršavati, slijediti crtu, izbjeći prepreku i navoditi ih putem računala ili mobitela - objašnjava Darko Ratkajec, koji će napredne učenike uvoditi u svijet automatike, robotike i informatike. Osim što će učenici dobivati nova znanja, sudjelovat će u Croatian Makers ligi u kojoj će sudjelovati oko 200 škola i raznih udruga. U sklopu lige nekoliko je kola, a uoči svakog od njih na školske će adrese stizati zadatci na kojima će učenici sa svojim voditeljima raditi po tjedan dana uoči nastupa.

- U planu je pet kola, a nakon završetka lige robotička oprema postaje vlasništvo škole - kaže Mendler, izražavajući zahvalu što su im otvorena vrata u budućnost. Dodaje kako je robotička oprema izazvala veliku radost među učenicima, ali i kako ona predstavlja izazov za njega, te za učitelje informatike i tehničkog odgoja.I.Getto

Možda ste propustili...

NE BLIJEDI SJEĆANJE NA SUBORCE KOJIH VIŠE NEMA

Mjesec tužnih godišnjica i u zapadnom dijelu Slavonije

VIJEĆNIK MARIO GALOVIĆ O PLANU RAZVOJA:

Obrtnička zanimanja zanemarena a ona su temelj gospodarstva

TRG R. BOŠKOVIĆA

Drvored oskoruša

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ULAGANJE TVRTKE HF BELIŠĆE U VALPOVU

Gradit će proizvodni centar,
posao će naći 130 radnika

2

17. OCJENJIVANJE KVALITETE

Šampioni rakija Obrta Romić i Bilušićev liker

3

GRADNJA NA BELOMANASTIRSKOM GRADSKOM STADIONU

Teniski tereni prema pravilima ITF-a