Novosti
IZRAELSKA VELEPOSLANICA UPOZORAVA:

U Europi je već infiltrirano više od 400 terorista
Objavljeno 25. ožujka, 2016.
U Europi se sada događa ono s čime je Izrael suočen desecima godina

Veleposlanica Izraela u Hrvatskoj Zina Kalay Kleitman u Osijeku je u četvrtak, u organizaciji izraelskog veleposlanstva, Matice hrvatske Ogranak Osijek i osječkog područnog centra Instituta Ivo Pilar održala predavanje o situaciji na Bliskom istoku i položaju Izraela u regiji.

Tema predavanja upravo je vrlo aktualna zbog terorističkog napada u Bruxellesu, ali i terorističkih prijetnji s kojim je suočena cijela Europa.

- Ovoga ljeta bit će dvije godine kako sam u Hrvatskoj i vidim da velik broj mladih ovdje ne znaju što se događa u Izraelu i na Bliskom istoku. U Europi se sada događa ono s čime je Izrael suočen desecima godina. I Hrvatska je na osjetljivom području - kazala je veleposlanica.

Naglasila je kako je problem to što Europa još uvijek ne zna kako se obračunati s terorizmom koji se sustavno događa. Podsjetila je kako se Izrael bori i neprestano pronalazi nove načine borbe protiv terorizma, premda nije hermetički zatvoren u odnosu na okruženje. Istaknula je kako europski sigurnosni stručnjaci sve više dolaze u Izrael želeći čuti iskustva te zemlje.

Kazala je kako je napad u Bruxellesu, koji je sjedište Europske unije, jedan je od najvažnijih događaja. Naglasila je kako se mogao spriječiti, što govori koliko je zakazala policija. Zina Kalay Kleitman podsjetila je kako su mediji prenijeli i službene izjave kako je diljem Europe infiltrirano oko 400 organiziranih terorista.

- Od kada boravim u Europi došla sam do saznanja da su ovi dosadašnji teroristički napadi samo početak. Europska unija počiva na nekoliko postulata i ako se oni ne promijene, s obzirom na zbivanja na Bliskom istoku i dolazak izbjeglica, bit će poljuljana opća sigurnost u EU, kao i cijela EU. Osim svih ljudskih prava, pravo na život temeljno je i osnovno. U Izraelu se zato i branimo - da bismo opstali. Ako je točna informacija o ovih 400 terorista, a mislim da ih ima više koji su dobro obučeni i samo čekaju trenutak da stupe u akciju, i ako EU ne promijeni svoja načela i stavi živote svojih građana na prvo mjesto, neće biti dobro - naglasila je Zina Kalay Kleitman.

Napomenula je kako će institucije EU-a morati mijenjati načela ne samo zbog zaštite života svojih građana, nego i zbog toga da se ne promijene politički odnosi u smjeru političke radikalizacije koja će dovesti do bujanja desnog ekstremizma, primjetnog u nekim zemljama EU-a. Zaključila je kako ni jedan ekstremizam nije dobar.

Igor MIKULIĆ
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA “PAPA FRANJO U IZRAELU”

Tijekom svoga boravka u Osijeku veleposlanica Izraela Zina Kalay Kleitman sudjelovala je na otvorenju izložbe fotografija “Papa Franjo u Izraelu”. Izložba je otvorena u Muzeju Slavonije, u zgradi Glavne straže.

Možda ste propustili...

TREĆA GODIŠNJICA POTRESA U ZAGREBU

Oporba: Vlada nije učinila ništa

ZAMBIJSKE VLASTI OGLASILE SE O POKUŠAJU POSVAJANJA

Djeca moraju biti vraćena u Kongo?!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana