TvObzor
SVE U DESET

Glumci koji su tumačili Isusa
Objavljeno 25. ožujka, 2016.

Biblija je jedan od najekraniziranijih bestselera, a lik Isusa se pred kamerama pojavio stotinjak puta. Sedma je umjetnost i u svojim najranijim danima, kada je francuska kompanija Pathé snimila prvi u nizu kratkih filmova “The Life And Passion Of Jesus Christ”, koji su snimani od 1902 do 1905. godine, ilustrirala scene iz Evanđelja.

Većina filmova snimljena s ovom temom uglavnom su loša ostvarenja, no neka odskaču svojoj kvalitetom i sjajnom glumom. S obzirom na to da je Uskrs, odlučili smo vam predstaviti naš izbor glumaca koji su u svojoj karijeri glumili Isusa. Slične teme već smo nekoliko puta obrađivali u TV Obzoru, no kako se godišnje snimi nekoliko filmova o Isusovu životu - ove godine imamo priliku pogledati nova ostvarenja, poput “Risen” i “Mladi Mesija” - vrijeme je da osvježimo popis.

Robert Powell

Miniseriju prikazanu 1977. godine režirao je talijanski redatelj Franco Zeffirelli, najpoznatiji po svojoj verziji “Romea i Julije”, iz 1968. godine. Serija je snimana četiri godine na lokacijama u Tunisu i Maroku, a osvojila je niz priznanja te pohvalu i kritike brojnih vjerskih vođa diljem svijeta zbog svoje senzibilnosti i ekumenskog karaktera. Glavnu ulogu u seriji tumačio je britanski glumac Robert Powell, koji se poslije proslavio ulogom u humorističkoj seriji “Detektivi”, u kojoj mu je partner bio komičar Jasper Carrott i koja je postigla velik uspjeh u Velikoj Britaniji. Ne treba zaboraviti ni kako je serija okupila zaista vrhunsku glumačku postavu.

Jeffrey Hunter

Povijesni spektakl “Kralj nad kraljevima” jedan je od najzanimljivijih prikaza života, smrti i uskrsnuća Isusa Krista. U naslovnoj je ulozi Jeffrey Hunter, a jednu od najzanimljivijih uloga ostvario je Robert Ryan kao Ivan Krstitelj, dok se kao narator pojavljuje još slavniji Orson Welles. Redatelj filma bio je Nicholas Ray, koji se proslavio filmom “Buntovnik bez razloga”. Hunter je tijekom kratke karijere, preminuo je u 43. godini, glumio u brojnim filmovima. Treba istaknuti ulogu u kultnom vesternu John Forda “Tragači”, gdje mu je partner bio John Wayne, te rolu u prvim “Zvjezdanim stazama”.

Enrique Irazoqui

Talijansku biblijsku dramu “Evanđelje po Mateju” iz 1964. režirao je Pier Paolo Pasolini, koji je za sebe jednom izjavio kako je “nevjernik s ogromnom nostalgijom za vjerom”. Film je vjerna adaptacija Evanđelja po Mateju, a Isusa je odglumio Enrique Irazoqui, koji je tada bio 19-godišnji student iz Španjolske, koji je prije toga napisao esej o Pasolinijevu romanu “Ragazzi di vita”. Irazoqui nikada nije napravio veliku karijeru, a pojavio se u još četiri filma 60-ih. “Evanđelje po Mateju” u filmskim krugovima još se i danas smatra najboljom filmskom adaptacijom Isusova života.

Jim Caviezel

“Pasija” Mela Gibsona govori o posljednjih 12 sati života Isusa Krista. Film je izazvao mnogo kontroverzi zbog brutalnih scena nasilja koje ništa ne ostavljaju mašti. Film je prema prvim najavama trebao biti prikazan samo na mrtvim jezicima, armejskom i latinskom, bez podnaslova, ali se od te ideje odustalo. Glavnu ulogu je odigrao Jim Caviezel, koji je tijekom snimanja film doživio nekoliko nezgoda. Uganuo je članak na nozi, iščašio rame i udario ga je grom. Caviezela posljednjih godina pratimo u seriji “Osumnjičeni”.

Jeremy Sisto

Dvadesetak godina nakon serijala Franca Zeffirelli, CBS je snimio televizijski film koji je zapravo serija u kojoj je glavnu ulogu odigrao američki glumac Jeremy Sisto, kojega ponajviše pamtimo po rolama u serijama “Dva metra pod zemljom” te “Zakon i red”. Film koji je režirao Roger Young, koji je nekoliko godina prije snimio serijal o Josipu te 2012. o Barabi, očigledno se specijalizirao za filmove s biblijskom temom. Film je također okupio vrhunsku glumački ekipu, koju je predvodio Gary Oldman, a pojavljuju se Debra Messing, Jacqueline Bisset i Armin Mueller-Stahl.

Ted Neeley

“Isus Krist Superstar” iz 1975. godine filmska je adaptacija broadwayskog hita, istoimene rock-opere Andrewa Lloyda Webbera i Tima Ricea. Film opisuje zadnjih sedam dana života Isusa Krista prije razapinjanja na križ te je ispričana iz Judina aspekta, koji je ovdje tragična osoba. Andrew Lloyd Webber najpoznatiji je skladatelj mjuzikala, a njegova najpoznatija ostvarenja su “Mačke”, “Fantom u operi”, “Evitu” i “Isusa Krista Superstara” pogledali su milijuni. Ulogu Isusa tumačio je Ted Neeley, koji se nakon 30-godišnje pauze s velikih ekrana vratio u Tarantinovu “Odbjeglom Djangu”.

Max Von Sydow

Film “Najveća priča ikad ispričana” snimio je 1965. godine George Stevens prema noveli Fultona Ourslera, a prati život Isusa Krista od rođenja do uskrsnuća. Glavnu ulogu u filmu tumačio je legendarni Max Von Sydow, koji se prvotno proslavio ulogama u filmovima Ingmara Bergmana, a u karijeri je glumio u više od 150 naslova, između ostalog, i u posljednjem nastavku “Ratova zvijezda”. Redatelj Stevens najpoznatiji je pak po filmovima “Mjesto pod suncem”, za koji je i osvojio Oscara te za klasike poput “Shanea” i “Diva”.

Ewan McGregor

Nakon što je odglumio Rentona u “Trainspottingu”, Obi-Wan Kenobija u “Ratovima zvijezda” i Christiana u “Mopulin Rougeu” te tijekom dvadesetogodišnje karijere surađivao s redateljskim velikanima poput Todda Haynesa, Romana Polanskog, Dannyja Boylea i Gerorga Lucasa, škotski glumac Ewan McGregor je prihvatio ulogu Isusa u filmu “Last Days in the Desert” kolumbijskog redatelja Rodriga Garcíje. Film snimljen 2015. godine bavi se Isusovim boravkom četrdeset dana u pustinji. Film je premijerno prikazan na Sundanceu 2015. godine i pokupio je brojne hvalospjeve kritičara.

Diogo Morgado

Miniserija History Channela “Biblija” u vrlo kratkom vremenu postala je jedan od najvećih televizijskih spektakala svih vremena. Serija je adaptirala deset biblijskih priča Starog i Novog zavjeta, a ulogu Isusa odigrao je portugalski glumac Diogo Morgado, koji je ulogu reprizirao i u filmu “Sin Božji” redatelja Christophera Spencera. Film koji je zapravo bio nastavak već spomenute uspješnice “Biblija” također su producirali Mark Burnett i Roma Downey. Film je dobio loše kritike te dokazao kako se na poznatoj priči i lošem filmu može zaraditi.

Willem Dafoe

Film “Posljednje Kristovo iskušenje” biblijska je drama Martina Scorsesea iz 1988. nastala prema romanu Nikosa Kazantzakisa iz 1951. godine. Martin Scorsese nominiran je za Oscara u kategoriji najboljeg redatelja, a u glavnim se ulogama pojavljuju Willem Dafoe, Barbara Hershey i David Bowie. Film je izazvao brojne kontroverze, no bio je i sjajna odskočna daska za karijeru Willema Dafoea (tumačio Isusa), koji je glumio u brojnim filmskim uspješnicama poput “Divlji u srcu” , “Engleski pacijent”, “Spider-Man”, “Avijatičar” i “Hotel Grand Budapest”. Glumio je i u filmu “Antikrist” Larsa Von Triera.

Piše: Nikola KUČAR

Možda ste propustili...

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata

NA HBO MAX STREAMING PLATFORMI I HBO KANALU

Premijera miniserije “Simpatizer”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”