Gastro
4.SVJETSKO OCJENJIVANJE PORTUGIZACA U PEČUHU

Uz to bajkovito vino gutljaji klize i klize…
Objavljeno 24. ožujka, 2016.
Drugi dan festivala Portugieser Du Monde (2.travnja) otvoren je za sve posjetitelje od 15 do 20 sati

Ako ste mislili da portugizac kao sorta dolazi iz Portugala, prevarili ste se… Malo je dokaza za tu tvrdnju, a stručnjaci kažu da potječe iz Austrije pa se proširio na Njemačku i ostatak Europe.

Riječ je o mladom crnom vinu koje karakterizira crvena boja s ljubičastim odsjajem. U obližnjem Pečuhu (Mađarska) 1. i 2. travnja 2016. održava se 4. Svjetsko ocjenjivanja portugizaca “Portugieser Du Monde” kojim se žele povezati mnogobrojni renomirani proizvođači te zanimljive sorte s međunarodnim ocjenjivačima uzoraka. VINOLIVA Wine & Food Communication iz Pečuha, krovni organizator međunarodne smotre portugizaca, i ove je godine podijelila događaj u dva dijela, te je tako prvi dan festivala posvećen strukovnom ocjenjivanju portugizaca u kulturnom centru Zsolnay, dok je drugi dan festivala Portugieser Du Monde otvoren za sve posjetitelje od 15 do 20 sati. To je prilika da i brojni Slavonci kušaju fina vina od kojih gutljaji sami klize...

Za sve sudionike organiziran je vinski posjet Villányu (gdje je prije 20 godina osnovana prva vinska cesta u Mađarskoj), kao i mnogobrojne nagrade, a sudionicima iz Hrvatske organiziran je i posjet Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Pečuhu.

Članovi međunarodnog žirija dosad su bili redom vinski stručnjaci iz jedanaest zemalja (Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Slovačke, Austrije, Njemačke, Italije, Španjolske, Poljske i Čilea), a ove godine očekujemo i renomirane stručnjake iz Južne Koreje, Kine, Portugala i Češke.

Na ocjenjivanje se zaprimaju uzorci mladog portugisca - dakle iz najnovije berbe (u ovome slučaju 2015. godina), zatim portugisci berbe 2014. godine i stariji te mješavine crnih sorata u kojima portugizac sudjeluje s najmanje 25 %. Novost ove godine je četvrta kategorija u kojoj će se ocjenjivati bijela, rose i pjenušava vina od sorte portugizac – ističe Željka Balja, zastupnica ocjenjivanja Portugieser du Monde za Hrvatsku.

Grožđe portugisca karakteriziraju srednje velike bobe tanke kožice koje imaju 14 do 16 posto šećera, dok se u okusu vina mogu osjetiti voćne note malina, kupina i borovnica. Mlado vino brzo zrije pa se nakon vrenja pretače i pušta u prodaju ili miješa s drugim crnim vinima. Dobra godišta portugisca prepoznaju se po ukupnoj količini alkohola od oko 12 posto, te ukupnoj kiselini iznad 6 grama po litri. Kad želite piti portugizac u stranim zemljama, naručite Modru portugalku (Slovenija), Kekoporto (Mađarska), Modry Portugal (Češka), Portugais Bleu (Francuska), Blauer Portugieser (Njemačka) ili Portugaise noire.

Ne poslužuje se hladan nego na temperaturi od 14 do 20 stupnjeva Celzijevih i odlično se sljubljuje s jelima od peradi, divljači, kestenima te sa zrelim sirovima. Briselski zakonodavci su još 2013. zabranili zaštitu i korištenja termina portugizac na hrvatskom tržištu jer ime sadržava riječ porto, koja je zaštićena u Portugalu. Dopuštena je prodaja zaliha s ovim imenom, dok nove boce s područja Plešivice nose naziv portugizec.

A s Plešivičke vinske ceste, a uz potporu Turističke zajednice Zagrebačke županije koja je omogućila prijevoz i smještaj za sudionike, uzorke za Pečuh predali su: PZ Plešivica - Branka Franjević, OPG Lacković-Golubić - Lacković Josip, OPG Ciban - Drago Ciban, Mladina d.d. - Robert Brkić i Saša Zec, OPG Gregorić - Željko Gregorić, OPG Ivančić - Krešimir Ivančić, OPG Puščak - Branko Puščak, OPG Jurkovac Ivica, OPG Josip Braje, Lagradi d.o.o. - Mislav Velikanović te OPG Gregorić Franjo. Iz Kutjeva je uzorak predala Vinarija Mihalj vlasnika Branka Mihalja.

Slobodan KADIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

2

3