Regija
SIJELO DRUŽBE “BRAĆA HRVATSKOG ZMAJA”

O životu, poeziji i zavičaju
pjesnika Petra Preradovića
Objavljeno 22. ožujka, 2016.
Dvjestota godišnjica Preradovićeva rođenja obilježit će se 2018. godine

GRABROVNICA - Trodnevni Dani Petra Preradovića 2016. u Grabrovnici dio su pripreme za obilježavanje 200. godišnjice rođenja pjesnika 2018. godine. U rodnoj kući, ujedno i muzeju pjesnika, u Grabrovnici je održan 48. susret literarnih grupa pod nazivom “Preradovićev rođendan”. Osim Pitomačana i Grabrovčana, predstavile su se i literarne grupe osnovnih škola iz Kalinovca, Gornjeg Bazja, Gradine, Molvi, Suhopolja, Kloštra Podravskog i Zagreba. Održan je i književni susret s dječjim piscem i ilustratorom Brunom Kumanom. Pokrovitelji susreta, Općina Pitomača i izdavačka kuća Školska knjiga, nagradili su sve sudionike prigodnim poklonima.

U sklopu proslave Dana OŠ Petra Preradovića Pitomača održane su znanstvene radionice te sportski susreti učenika i učitelja. Predavanje o vremenskoj prognozi održao je poznati meteorolog Zoran Vakula, rodom iz Pitomače.

U subotu je u Grabrovnici održano Sijelo Družbe “Braća Hrvatskog zmaja”, Zagreba, koje je otvorio Rajko Stilinović. Prof. dr. sc. Dragutim Feletar predavao je o geografskom položaju i značenju Vojne krajine, kojoj je pripadala i Pitomača. Lokalitet Grabrovnice zabilježen je u brončanom i rimskom dobu. Današnji je muzej barokna štacija građena 1775. godine, a 1871. postala je kvarter – oficirska kuća. Služila je i kao šumarijska uprava, a zahvaljujući Šumariji, 1909. godine oronula štacija detaljno je obnovljena. Godine 1968. Družba “Braća Hrvatskog zmaja” s akademikom Dagutinom Tadijanovićem, tada ravnateljem Instituta za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, ponovno obnavlja staro graničarsko zdanje. U njemu je uređen muzej, a ispred zgrade je bista Petra Preradovića. Prof. dr. sc. Vesna Bedeković, pripravnica za članstvo u Družbi, govorila je o Preradovićevoj lirici, a prof. Ivan Zelembrz podsjetio je na rad novinara i putopisca Franje Fuisa. Podsjetio je i na knjigu književnika Marka Peića “Crno zlato 1972-73”, napisanu po stopama naftaša, u kojoj je mjesto našla i Grabrovnica.

U glazbeno-scenskom programu na zadimljenoj sceni pojavio se Mladen Medak Gaga u generalskoj uniformi u ulozi Petra Preradovića. Program je otvorio počasni član proslave, gospodin Luka Hrvatić, govoreći o obnovi rodne kuće, djetinjstvu i životu Petra Preradovića, koji je njegova cjeloživotna preokupacija. Željko Hrvatić zadivio je prisutne strastvenom recitacijom pjesme Putnik, a KUD “Petar Preradović” pjevao je Preradovićeve pjesme, te uz tamburaški sastav pjevao i plesao pjesme i kola Podravine, Dubrovnika i Baranje.

Barica MIHOKOVIĆ
Dobar vojnik, nesretan čovjek, nesuđeni ban

Dr. sc. Neven Hrvatić, redovni prof., izrazio je nadu da će za 200. rođendan zgrada i muzej biti ponovno suvremeno obnovljeni. Govorio je i o Preradovićevu vojnom zanimanju, naglasivši da je bio iznimno sposoban general austrijske vojske, osjećajan i nesretan čovjek, koji je izgubio tri voljene žene, dvoje djece i živio migrantskim životom u Hrvatskoj, Mađarskoj, Italiji i Austriji. Bilo mu je ponuđeno i mjesto hrvatskog bana, ali ga zbog bolesti nije mogao prihvatiti.

Možda ste propustili...

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

Najčitanije iz rubrike