Regija
PROLJETNI VAŠAR U ETNOSELU KARANAC

Princeza pušnice težila je 23,5 kg
Objavljeno 21. ožujka, 2016.

Još jedan Proljetni vašar održan je jučer u Karancu, na mjesnoj livadi pokraj katoličke crkve. Kao i uvijek do sada, posjetitelje su dočekali brojni štandovi sa suhomesnatim delicijama, kolačima, proizvodima od meda, vinima i rakijama, onima iz domaće radinosti i brojnim drugim.

Bilo je u Karancu zaista svega i svačega, za svačiji ukus ponešto. Budući da se bliži najveći katolički blagdan, Uskrs, izlagači su donijeli raznobojne pisanice, ali i šunku, odnosno plećku, sastavni dio pravog baranjskog Uskrsa. Onima čiji kućni budžet nije dopustio luksuz zvan kupnja šunke ili plećke, zadovoljili su se dimljenim buncekima, tek toliko da im sa štednjaka nešto “zamiriše”, premda su ovi karanački primjerci imali i popriličnu količinu mesa. Nisu izostale ni kobasice, potpuno suhe ili one s dva-tri dima, a manjkali nisu ni ostali kolinjski proizvodi.

Ako je netko od posjetitelja odlučio u Karancu ostati na ručku, nije se razočarao. Kuhao se grah, čobanac, bilo je šarana na rašljama, a najviše pozornosti izazvale su pikantne kobasice iz kotlovine. Ni djeci, koja su pravila društvo roditeljima, nije se žurilo kući. Vozila su se vlakićem i jela ukusne kolače, čija je cijena bila tri kune. Upravo cijene privukle su one koji su planirali obogatiti uskrsnu trpezu, pa su se cijene šunke kretale od 70 do 80 kuna za kilogram. Po cijeni od 80 do 100 kuna prodavali su se čvarci, a kobasice su bile između 50 i 70 kuna za kilogram. Dakako, u tri su se kotla topili i čvarci, a ljubitelji tog “karanačkog čipsa” izdvajali su od 70 do 100 kuna za kilogram.

Kako je vrijeme odmicalo, na karanačku poljanu, potaknuto pravim proljetnim vremenom, dolazilo je sve više ljudi, među kojima i brojni jednodnevni ili višednevni turisti, koji su odlučili spojiti vikende i odmoriti se u seoskom okružju, tako blizu, a tako daleko od gradske vreve. Kulminiralo je oko podneva, kada je specijalno povjerenstvo vagalo pristigle primjerke “princeza pušnice” - tabli slanina. Najtežu slaninu donijela je braniteljska zadruga iz osječkog Donjeg grada, a težila je 23,5 kilograma.

- Ovo je pravi adidas. Kažu da je svinjsko meso nezdravo, ali mi se s tim ne slažemo. Nekada je ono bilo pravi lijek, a vjerujemo i sada - rekli su članovi osječke braniteljske zadruge, istaknuvši da je slanina od zrelog mesa bravca teškog 490 kilograma. S njihovom konstatacijom složio se i Vladimir Škrobo - Bajo, vlasnik Baranjske kuće, suorganizator Proljetnog vašara, naglasivši kako se Vašar priprema godinu dana i kako je njegov cilj privući u Baranju goste iz različith dijelova Hrvatske i inozemstva. Ako je suditi po jučerašnjem danu, ciljevi su ispunjeni.

Ivica GETTO
BARANJA KAO MALA ISTRA

Direktor TZ Baranje, Matej Perkušić, naglasio je kako Baranja ima sve predispozicije da postane “mala unutrašnjost Istre”. Sudeći po broju gostiju, čini se da će vrlo brzo tomu biti tako. Naglasio je kako ni od koga ništa ne treba krasti, nego eventualno “upiti” njihova iskustva i dičiti se onim što Baranja ima. A to što su stotine gostiju vidjele u Karancu jamči da regija između Dunava, Drave i Mađarske - ima što pokazati.

Najtežu slaninu donijela je braniteljska zadruga iz osječkog Donjeg grada

Možda ste propustili...

U PODGAJCIMA PODRAVSKIMA ODRŽANA SMOTRA CRKVENOG PJEVANJA

Od zborskog višeglasja do gregorijanskih korala

ZASJEDALA SKUPŠTINA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

O navodnjavanju, obrani od tuče, isplati odštete...

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana