Osijek
ZRAČNA LUKA OSIJEK

Osječki aerodrom prvi u Hrvatskoj na koji će Ryanair letjeti cijele godine!
Objavljeno 21. ožujka, 2016.
Osijek će s Londonom biti povezan tijekom cijele godine, a od jeseni planira se linija Osijek - Dublin

U Zračnoj luci Osijek za tjedan dana, točnije 28. ožujka, počinje nikada bogatija ljetna sezona u njezinoj novijoj povijesti, a ona će se, kako sada stvari stoje, prometnuti u jednako tako prometnu zimsku sezonu.

Naime, kako objašnjava Domagoj Marinić, direktor ZL Osijek, toga datuma kreće niz noviteta i pojačanih letova, ponajprije u domaćem zračnom prometu. “Na nedavnom natječaju resornog Ministarstva prometa za subvencioniranje domaćeg zračnog prometa sve do 2020. godine, ili posredovanjem nacionalnog prijevoznika Croatia Airlines, ili posredovanjem privatne aviotvrtke Trade Air, u subvenciju su uspjeli 'upasti' svi dosadašnji letovi, ali i neki novi. Redom, na liniji Osijek - Zagreb kompanija Trade Air letjet će i dalje triput tjedno, kao i trenutačno, tijekom zimske sezone. To su ponedjeljak, srijeda i petak. Više se neće u ljetnoj sezoni prelaziti na ritam pet puta tjedno, jer se to pokazalo neisplativim, ali zato će se dnevni letovi za Zagreb udvostručiti. Imat ćemo tzv. dvostruku dnevnu rotaciju. Drugim riječima, i ujutro i poslijepodne avioni će letjeti i za Zagreb i za Osijek pa će i poslovni ljudi iz Zagreba moći brzo stizati na jednodnevni boravak, odnosno poslovne sastanke u Osijek, a ne samo obrnuto. Važno je i da će se zrakoplovi za Osijek iz Zagreba vraćati osjetno kasnije nego do sada, u 21.15 sati, što je bitno poslovnim ljudima”, objašnjava Marinić.

Novost je i nova linija Osijek - Pula - Split - Pula - Osijek. “Tijekom cijele godine, ne samo u ljetnoj sezoni, imat ćemo redovite linije i za Zagreb, i za Pulu, i za Rijeku, i za Split. U ljetnoj će sezoni Croatia Airlines uvesti i linije jednom tjedno za Dubrovnik. Zahvaljujući svemu navedenom, u 2016. godini očekujemo više od 1500 letova samo u domaćem zračnom prometu, što je povećanje od tri puta u odnosu na 2015. godinu. Po tome ćemo biti drugi aerodrom u Hrvatskoj, odmah iza Zagreba”, pohvalio se Marinić, uz napomenu da će red letenja biti objavljen ovih dana na stranicama ZL Osijek.

Ipak, možda najatraktivnija vijest ne stiže iz Osijeka, nego iz – Irske. “Protekloga tjedna niskotarifna kompanija Ryanair i službeno je potvrdila: Ne samo da će 1. travnja ponovno krenuti letovi na liniji Osijek - London, nego će se oni, prvi put, zadržati i tijekom cijele godine, dakle i nakon završetska ljetne sezone (28. listopada). Drugim riječima, bit ćemo prvi hrvatski aerodrom na koji će Ryanair letjeti cijele godine”, ponosno dodaje Marinić. Inače, zrakoplovi za London prometovat će dvaput tjedno, petkom i ponedjeljkom, s tim da će od sada letjeti u prijepodnevnim, umjesto u poslijepodnevnim satima. Karte za novu sezonu linije Osijek - London već se otprije dva mjeseca mogu kupiti putem interneta, a mnoge su već rezervirane. “Vjerujemo da ćemo već ujesen uspjeti s Ryanairom realizirati izravnu liniju Osijek - Dublin, pregovori su u završnoj fazi. To nam je iznimno zanimljivo zbog velikog broja Osječanki i Osječana koji su odselili u glavni grad Irske”, zaključuje Marinić.

Tomislav LEVAK
U 2016. OČEKUJU 50 TISUĆA PUTNIKA

Marinić podsjeća kako je u prošloj, 2015. godini na linijama koje povezuju osječki aerodrom s drugim destinacijama zabilježeno gotovo 30 tisuća putnika i ostvareno oko 1900 tzv. operacija zrakoplova, što je najbolji rezultat od 1985. godine naovamo, dakle u protekla čak tri desetljeća.

“U odnosu na prethodnu, 2014. godinu, posrijedi je povećanje broja putnika za 7 %, odnosno 25 % više operacija zrakoplova u odnosu na godinu ranije. Vjerujemo da već u ovoj godini, zahvaljujući postojećim i uvođenju novih linija, možemo broj putnika povećati i na 50 tisuća”, optimist je Marinić.

DOMAGOJ MARINIĆ

direktor Zračne luke Osijek

Posjet Charlesa i Camille iskoristiti za turističku promidžbu

Prošlog su tjedna Osijek i Osječko-baranjsku županiju posjetila dva visoka inozemna gosta: britanski princ od Walesa, Charles, i njegova supruga, Vojvotkinja od Cornwalla Camille. Mnogi svjetski, napose britanski mediji, prenijeli su tu vijest, no Marinić smatra da sada treba nastaviti s promidžbom.

“Taj je posjet sam po sebi bio zanimljiv i svijet su obišli atraktivni prizori iz Osijeka, Đakova, Baranje... No, sada treba nastaviti s tzv. postpromidžbom. Sada je na turističkim zajednicama s ovoga područja da to iskoriste. I to bi moglo značiti mnogo za porast zračnog prometa”, upozorava direktor ZL Osijek, koji je, kaže, i osobno upoznao kraljevski par.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike