Osijek
SVIJET ROBOTIKE

Škole, udruge i klubovi dobili mBote na posudbu
Objavljeno 20. ožujka, 2016.

Cilj je projekta “Croatian makers liga” uključiti što veći broj škola i centara tehničke kulture u područja robotike, automatike i programiranja. Pokrenuo ga je 2014. godine Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) i njegov osnivač Nenad Bakić. Želi se, naime, omogućiti što većem broju učenika osnovnoškolske dobi u Hrvatskoj usvajanje i razvijanje znanja iz navedenih područja tehnologije.

Ove godine liga dobiva novu platformu na kojoj će se odvijati natjecanja, a to je edukacijski robot mBot, koji omogućava jednostavan ulazak u svijet robotike, ali kompatibilan je i za naprednije korištenje. Roboti su poprilično jednostavni, a kako je rekao predstavnik “Croatian makers lige”, Vlado Lendvaj, prosječnom bi učeniku trebalo 15-ak minuta da složi sve komponente u robota.

Sve škole, udruge, klubovi, društva i zajednice tehničke kulture koji su se prijavili na natječaj, dobili su mBote na posudbu, a ako budu sudjelovali u pet ili više kola lige, robote će dobiti u trajno vlasništvo.

Za sudjelovanje u ovom projektu iz naše se županije prijavilo 20 osnovnih škola i sedam udruga, klubova ili društava, a prvih 12 osnovnih škola i četiri udruge svoje su robote dobili u subotu u Domu tehnike, u Osijeku, a ostali će svoje robote preuzeti 24. ožujka u OŠ Dora Pejaćević, u Našicama.

Nakon podjele robota organizirana je 90-minutna edukacija za mentore, a svi su prisutni odmah počeli sastavljati svoje robote. L. Glavaš

Možda ste propustili...

OBLJETNICA PROGONSTVA IZ IVANOVCA

Žrtve nikada neće biti zaboravljene

PRODUŽUJE SE PRIVREMENA REGULACIJA PROMETA

U Tvrđi do prosinca bez automobila

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZNENAĐENJE ZA ŠIMUNA PANDŽU

"Šimun i prijatelji već sad grade bolju i sigurniju budućnost"

2

HEP POKRENUO PROJEKT ZAMJENE VRELOVODA

Pouzdana opskrba za
1.500 krajnjih korisnika

3

CENTAR ZA NESTALU I ZLOSTAVLJANU DJECU

Priča se zaokružuje otvaranjem stambene zajednice u Dunavskoj