Regija
MEĐUNARODNI PČELARSKI SAJAM

U Vinkovcima održani 13. Pčelarski dani
Objavljeno 21. ožujka, 2016.

VINKOVCI - U organizaciji Hrvatskog pčelarskog saveza i Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije uspješno su održani 13. Pčelarski dani, Međunarodni pčelarski sajam opreme i pčelinjih proizvoda te stručno-edukativni skup. Sajam je održan u nazočnosti Saše Petrića iz Hrvatskog pčelarskog saveza, Marine Dadić, voditeljice odjela za zootehniku pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, te vinkovačkog gradonačelnika Mladena Karlića. U izložbenom dijelu predstavilo se 40-ak izlagača iz svih hrvatskih krajeva, kao i izlagači iz BiH, Srbije i Mađarske, dok su u okviru stručno-edukativnog skupa održana predavanja vezana uz zaštitu i preventivu od pčelinjih bolesti, pravilnom uzimljavanju i izimljavanju pčela, njihovu bržem razvoju te drugim temama vezanim uz pčelarstvo.

Prema riječima voditelja Programa potpora Hrvatskog pčelarskog saveza Saše Petrića, prosječno se u Hrvatskoj proizvede između 8000 i 10.000 tona meda, što zadovoljava hrvatske potrebe. U okviru Hrvatskog pčelarskog saveza djeluje 7500 pčelara, no procjenjuje se da u Hrvatskoj ima približno 12.000 pčelara, dok je kvaliteta hrvatskog meda visoka s tendencijom rasta.

- Pokrenut je postupak izrade jedinstvene teglice za med na području Hrvatske koju će moći koristiti samo određeni, primarni proizvođači, koji proizvode med pod određenim uvjetima, a uskoro se očekuje i javni natječaj za idejno rješenje takve teglice. Uvoz meda iz godine u godinu raste, pa je tako u prvih deset mjeseci prošle godine samo iz Kine uvezeno više od 400 tona meda. Zakoni EU-a omogućuju miješanje meda iz drugih država s našim medom i deklariranje takvoga meda kao meda proizvedenog u Hrvatskoj. Na to konstantno upozoravamo potrošače i savjetujemo da se med kupuje od pčelara kojega se osobno pozna - istaknuo je Petrić.

Stipo Rimac, predsjednik Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije, istaknuo je da su pčelarstvo i pčelinji proizvodi dio ruralne sredine. U sklopu Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije devet je pčelarskih udruga s približno 450 registriranih pčelara, a uz neregistrirane pčelare procjenjuje se da je na području najistočnije hrvatske županije oko 15.000 košnica.

U sklopu 13. Pčelarskih dana dodijeljena su i priznanja pčelarima koji se pčelarstvom bave više desetljeća i to Jakovu Plavšiću iz Vinkovaca, Dragutinu Kovaču iz Iloka te Žarku Božiću iz Županje, kao i OŠ Ivana Filipovića iz Velike Kopanice, koja više od 40 godina ima odjel za pčelarstvo, te Ivanu Vukovcu iz iste škole koji je 40 godina radio s djecom prenoseći im znanje o pčelarstvu i pčelarenju.

Pokrovitelji 13. Pčelarskih dana su Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, HGK-Županijska komora Vukovar, Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vinkovci, dok su suorganozatori Udruga pčelara “Nektar” Vinkovci, Europis Vinkovci, Boso, te Pčelarska udruga “Zrinski” Slavonski Brod.M.Kokaj

U okviru Hrvatskog pčelarskog saveza djeluje 7500 pčelara, no procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 12.000 pčelara

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike