Ekonomija
PROIZVOĐAČKE ORGANIZACIJE

Slavonski voćari svoje jabuke lakše prodaju u Dubai nego lokalnim školama i vrtićima
Objavljeno 19. ožujka, 2016.
Važno je da se poljoprivrednici povežu po sektorima i zajednički djeluju na one koji ih pokušavaju eksploatirati, rekao je Šišljagić

Proizvođačke organizacije - izazovi u EU i Hrvatskoj naziv je konferencije koju je jučer u Osijeku organiziralo predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj i Informacijski centar Europe Direct Osijek, koji djeluje u sklopu Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje.

Kako je istaknuto, cilj je bio predstaviti ulogu proizvođačkih organizacija na razini EU i Hrvatske te kakva se podrška može očekivati na tim razinama.

Između ostalog, naglašeno je kako proizvođačke organizacije imaju veliku ulogu u trženju poljoprivrednih proizvoda.

Nazočne je pozdravio Stjepan Ribić, predsjednik Uprave Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje, i Vladmir Šišljagić, osječko-baranjski župan, koji je tom prigodom izjavio kako je ova tematika vrlo široka, ali i jako važna.

Imamo samo 4 proizvođačke organizacije

- Mi smo još od 2003., kada su počeli pregovori o članstvu s Europskom unijom, upozoravali na to da javnost mora znati detalje pregovora. Međutim, nažalost, i mi koji smo tada bili saborski zastupnici nismo imali prave informacije jer se sve odvijalo vrlo tajnovito. I danas je puno magle oko proizvođačkih organizacija, ali mi pokušavamo, između ostalog, i preko našeg ureda u Bruxellesu, doći do što više informacija kako bismo ih prenijeli našim poljoprivrednicima. Nama je izuzetno važno da se naši poljoprivredni proizvođači povežu po sektorima i zajednički djeluju na one koji ih pokušavaju eksploatirati - rekao je Šišljagić i dodao da država mora zaštiti naše poljoprivrednike.

Šišljagić je također naveo da od ulaska u Europsku uniju, od 1. srpnja 2013., naši poljoprivrednici nisu imali nikakve koristi.

- Vjerujem da ćemo do 2020. godine iz Programa ruralnog razvoja osigurati razvoj poljoprivrednika, posebice onih s područja Slavonije i Baranje, jer se godinama tvrdi da je poljoprivreda jedna od strateških odrednica razvoja Republike Hrvatske, pa neka to napokon i postane - izjavio je Šišljagić te dodao kako je očito da bez udruživanja nema opstanka malih poljoprivrednih proizvođača.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić, pozdravljajući nazočne, naveo je da u Hrvatskoj trenutno postoje četiri proizvođačke organizacije - dvije voćarske i dvije mljekarske.

Tržište najveći problem

- Za poticanje razvoja proizvođačkih organizacija mogu se koristiti sredstva iz Mjere 9 Programa ruralnog razvoja, tako da je u planu u pet godina iz EU povući oko 500.000 eura (100 tisuća eura po godini) - izjavio je Karalić.

Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, rekao je da udruživanje poljoprivrednika u Hrvatskoj teško ide.

- Nikako u Hrvatskoj ne možemo nagovoriti poljoprivrednike na udruživanje i stoga je do sada jako malo proizvođačkih organizacija i osnovano. Kod nas je to, naime, povijesni problem, jer korijeni odupiranja udruživanju sežu još u doba zadrugarstva u bivšoj državi, a to se, nažalost, prenijelo i na mlade na selima - rekao je Brlošić.

Stjepan Zorić, predsjednik Clastera Slavonska jabuka, rekao je da su proizvođačke organizacije prihvatljiv oblik udruživanja, jer se radi o prodaji proizvoda bez posrednika.

- U EU su odavno shvatili da je tržište najveći problem za proizvođače te su osnivanjem proizvođačkih organizacija i udruživanjem poljoprivrednici odgovorili na monopol koji su imali trgovci. Prva je u proizvođačku organizaciju krenula Italija, a poslije su to prihvatili i u drugim zemljama EU. Međutim, kod nas je problem što za proizvođačke organizacije nemamo infrastrukturu, u voćarstvu, primjerice, nedostaje hladnjača. Tako na tržištu vlada nesklad u cijenama, našu jabuku druge klase otkupljivač plaća 0,70 kn/kg, a u trgovačkim centrima ista jabuka stoji 8 kn/kg. Tržište je kod nas velik problem, lakše mi iz Slavonije prodamo naše jabuke u Dubai nego u lokalne škole i vrtiće - rekao je Zorić.

U drugom dijelu koferencije održana je panel-rasprava o proizvođačkim organizacijama u Republici Hrvatskoj i njihovoj povezanosti s konkurentnošću hrvatske poljoprivrede.

Zdenka RUPČIĆ

LIDIJA PAVIĆ

Udruga uzgajivača holstein goveda

Ako na području Đakovštine opstane nas desetak velikih proizvođača mlijeka, planiramo osnovati proizvođačku organizaciju. Naime, jedino kroz proizvođačke organizacije vidimo izlaz iz teškog stanja u kojem je mljekarski sektor.

Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

Najčitanije iz rubrike