Kultura
SEMINAR IZ HARMONIKE

Iljovski: Ovo je izvrsna motivacija učenicima za natjecanja, a nama profesorima za stručno usavršavanje
Objavljeno 19. ožujka, 2016.

Glazbeni odjel vukovarske Osnovne škole Dragutina Tadijanovića bio je domaćin dvodnevnog seminara iz harmonike. Vodio ga je slovensko-hrvatski interpret i pedagog na klasičnoj harmonici, izv. prof. art. Borut Zagoranski, s Akademije za glazbu u Ljubljani i Muzičke akademije u Puli.

Prvi put na našim prostorima boravio je ugledni profesor harmonike koji se rado odazvao pozivu kolege Trajka Iljovskog, učitelja harmonike u Vukovaru.

- Motivirao je učenike za neka sljedeća natjecanja i nastavak školovanja, potaknuo profesore na daljnji pedagoški rad u svijetu klasične harmonike i osnivanje harmonikaških orkestara - zadovoljan je prof. Trajko (inače član popularnog Ansambla TangOS).

Osim učenika škole domaćina, na seminaru su mnogo toga dragocjenoga mogli naučiti i školarci iz GŠ Slavonski Brod, GŠ Jan Vlašimsky iz Virovitice, Umjetničke škole Beli Manastir, GŠ Josipa Runjanina iz Vinkovaca te GŠ Srećko Albini, pri OŠ Ivan Kozarac iz Županje.

Iskazano u brojkama, na seminaru je sudjelovalo 12 učitelja harmonike, a od učenika 11 ih je bilo aktivnih sudionika (koji su svirali) te 25 pasivnih (slušali su seminar).

Oba dana seminara od jutarnjih do kasnih poslijepodnevnih sati na programu je bio rad s učenicima, a prvoga dana navečer i koncert u Gradskom muzeju Vukovar u Dvorcu Eltz. Na koncertu su nastupili učenici koji su sudjelovali na seminaru, za što su dobili i priznanja. Na kraju koncerta nastupio je i Harmonikaški orkestar GŠ Vukovar, čiji je voditelj i dirigent Trajko Iljovski izveo skladbu Michaela Jacksona “Smooth criminal”.

- Učenici harmonike vukovarske škole svake godine nastupaju na raznim domaćim i međunarodnim natjecanjima i ostvaruju zapažene rezultate, a ove ih godine još očekuje i 41. međunarodni susret harmonikaša u Puli, potom 7. hrvatsko natjecanje za harmoniku u Daruvaru, koje je ujedno i kvalifikacija za nastup na novom svjetskom natjecanju Accordion Olympic u Sloveniji, te Internacionalni festival harmonike i komorne glazbe Eufonija u Novom Sadu - zaključuje Trajko Iljovski.N.Vekić

član Kraljevske akademije

Borut Zagoranski (1980., Ptuj) s glazbenim obrazovanjem počeo je u rodnom gradu te nastavio na konzervatoriju u Mariboru. Diplomirao je 2002. na Muzičkoj akademiji u Puli (dobio rektorovu nagradu za najboljeg studenta), a poslijediplomski na čuvenoj Royal Academy of Music u Londonu i studij briljantno završio 2006. koncertom za kojega je dobio najviši certifikat za koncertnu djelatnost (Royal Academy of Music Diploma). Pobjednik je i dobitnik nagrada na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima. Kao gostujući profesor pozivan je na muzičke akademije i sveučilišta u Gdansku i Lodzu (Poljska), Vilniusu (Litva), Bratislavi (Slovačka), Trstu (Italija). Od 2014. pridruženi je član Kraljevske akademije za glazbu u Londonu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

11. EUROPSKA NOĆ KAZALIŠTA DILJEM SLAVONIJE

Zaljubite se i vi u teatar

2

HRVATSKA FASCINACIJA STARIM EGIPTOM

Finissage izložbe Egipatsko blago u Osijeku

3

NOVI CIKLUS EDUKATIVNIH RADIONICA OSJEČKOGA HDLU-A

Obrazuju publiku koja se ne zadovoljava veselicama