Ekonomija
U ZEMLJAMA JUGOISTOČNE EUROPE SEOSKO STANOVNIŠTVO SVE JE STARIJE

U hrvatskim selima mnogi poljoprivrednici starije dobi imaju mirovine od samo 50 eura
Objavljeno 16. ožujka, 2016.

Loša demografska slika u ruralnim krajevima u brojnim državama Europske unije, problemi poljoprivrednika alpske regije te rasprava o tome može li Zajednička poljoprivredna politika pružiti snažniju podršku europskom poljoprivrednom modelu u 21. stoljeću, bile su samo neke od tema sjednice Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj održane u Bruxellesu, kojoj su nazočili predstavnici Vijeća i Komisije. Priopćili su to iz ureda europarlamentarke Marijane Petir.

Između ostaloga, kako se navodi, rečeno je da je u popriličnom broju zemalja, posebno onih jugoistočne Europe, seosko stanovništvo sve starije, a mladi se sve manje odlučuju za nastavak vođenja gospodarstava te bolji život pokušavaju pronaći u gradovima. S obzirom na to da poljoprivredna gospodarstva koja čine stariji članovi teško mogu biti konkurentna na tržištu, standard u selima je loš, a život težak. Nazočnima je to potvrdila sveučilišna profesorica iz Mađarske Anikó Juhász, predstavljajući rezultate istraživanja o strukturalnim promjenama u europskoj poljoprivredi. Hrvatska eurozastupnica i članica parlamentarnoga Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Marijana Petir upitala je profesoricu ima li informacije kolike su mirovine poljoprivrednika u državama članicama EU-a te kako komentira činjenicu da na hrvatskim seoskim područjima mnogi poljoprivrednici starije dobi primaju mirovine koje iznose između 50 i 70 eura, što je apsolutno nedovoljno za život. Prof. Juhász kazala je da zna da su mirovine male, ali da nema analizu za sve države članice te je dodala da je svjesna da je život na selu težak, no da u ovome trenutku ne vidi rješenje toga problema.

Petir smatra da je rješenje uvođenje nacionalne minimalne mirovine koja ne smije biti niža od praga siromaštva, što u Hrvatskoj iznosi 1850 kuna. Z.Rupčić

1850

kuna prag je siromaštva u Hrvatskoj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike