Ekonomija
VEĆINA POSLODAVACA REALNOG SEKTORA ZA USKRS DIJELI BONOVE

Uskrsnice u prosjeku četiri stotine kuna
Objavljeno 17. ožujka, 2016.
Najvišu uskrsnicu radnicima daje Žito - 2000 kuna u novcu te još 200 kuna u proizvodima

Većina poslodavaca iz tzv. realnog sektora, odnosno proizvodnog, za svoje je radnike i ove godine pripremila uskrsnicu.

Prema riječima Šime Oreškovića, predsjednika Sindikata PPDIV-a, koji okuplja tvrtke iz područja poljoprivrede, prerađivačke industrije, vodoprivrede ..., većina uskrsnica je u bonovima koji se mogu potrošiti u nekim od trgovačkih lanaca, a u prosjeku se kreću u iznosu od 400 kuna.

- Visina i isplata uskrsnica i božićnica našim članicama pretežito je utvrđena kolektivnim ugovorima, i zavisno od društva do društva kreću se od 200, 400 pa do 700 kuna, koliko su, primjerice, dobili u bonovima svi radnici Agrokor koncerna. Posebno nam je zadovoljstvo ove godine istaknuti Žito grupu koja je svim radnicima isplatila uskrsnicu u iznosu od 2000 kuna u novcu, plus 200 kuna u Žitovim proizvodima - izjavio je Orešković, te dodao kako je ovo sve skupa rezultat kvalitetnog socijalnog dijaloga s vlasnikom grupe, ali i njezinih poslovnih rezultata.

Marko Pipunić, predsjednik Uprave Žita, potvrdio nam je sve navode Šime Oreškovića, te je dodao kako od samog početka vode brigu o svojim radnicima, a što uključuje, između ostaloga, i isplatu uskrsnica, božićnica i ostalog.

U PPDIV-u navode kako, nažalost, i dalje ima i negativnih primjera gdje poslodavci svojim radnicima uopće ne isplaćuju ni uskrsnice ni božićnice.

- Osobno mi nije jasno zbog čega neki poslodavci ne iskoriste mogućnost da u visini neoporezivog dijela koju im je dala država, radnike daruju i time im na neki način pokažu da im je stalo do njih, odnosno da ih poštuju, jer da nema radnika ne bi bilo ni njih - kaže Orešković.

Od ostalih tvrtki s ovog područja na pitanje o visini uskrsnice odgovorili su nam iz osječke Karoline, koja se nalazi u sustavu zagrebačkog Kraša, te Megglea i Saponije.

Tako Alen Varenina, direktor Karoline, kaže da su radnicima podijelili uskrsnice, odnosno bonove u iznosu od 400 kuna koje mogu potrošiti u jednom od trgovačkih centara.

Osječka mljekara, MEGGLE Hrvatska d.o.o., već nekoliko godina ne isplaćuje uskrsnicu svojim zaposlenicima, izjavio je Marjan Vučak, direktor Megglea za jugoistočnu Europu (CEO South Eastern Europe).

Damir Skender, direktor Saponije, potvrdio nam je da će ta tvrtka u skladu s kolektivnim ugovorom svojim zaposlenicima isplatiti uskrsnicu od 300 kuna.

Zdenka RUPČIĆ

400

kuna vrijedna je uskrsnica koju je svojim radnicima isplatila Karolina

300

kuna iznos je uskrsnice koju će dobiti radnici Saponije

Možda ste propustili...

REKORDNE CIJENE I INFLACIJA SMANJILE KUPOVNU MOĆ GRAĐANA

Potrošnja vina na najnižim razinama

Najčitanije iz rubrike