Regija
GRADSKO VIJEĆE ĐAKOVA O IZVRŠENJU PRORAČUNA ZA 2015.:

Nakon osam godina proračun - u plusu
Objavljeno 16. ožujka, 2016.

ĐAKOVO – Nakon osam godina prvo izvršenje gradskog proračuna, onog za 2015., u plusu je od 840.500 kuna, uz izvršenje od 85 posto, rečeno je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Đakova. Osim toga, izvješće o stanju u gospodarstvu, gdje su ocijenjeni pomaci te najavljene mjere za njegovo poticanje, kao i najava nove sistematizacije i racionalizacije gradske uprave – glavne su teme jučerašnje sjednice. Promjene u radu gradskog aparata najavio je gradonačelnik Zoran Vinković (HDSSB), nakon što je vijećnik Nikola Lelas (HSS) na aktualnom satu inicirao osnutak gradskog Odjela za gospodarstvo i poljoprivredu.

– Grad će u okviru nove sistematizacije i racionalizacije, optimalizacije rada svojih službi i ustanova, formirati Odbor za gospodarstvo, poljoprivredu i kontinentalni turizam i to već na jednoj od idućih sjednica Vijeća - rekao je Vinković. Na tragu njegovih riječi je i najava predsjednika GV-a Gorana Solde, koji je, vezano uz izvršenje proračuna, najavio spajanje Centra za kulturu i Gradske knjižnice u, rekao je, jedinstvenu efikasnu ustanovu.

– Dovoljan je jedan ravnatelj, jedno računovodstvo, objedinjavanje troškova - rekao je Soldo te najavio i mjere za bolje uvjete u Dječjem vrtiću, među kojima i apliciranje za nepovratna sredstva. Govoreći o izvršenju proračuna, Vinković je rekao kako je on bio planiran s 59, a izvršen je s približno 50 milijuna kuna, “što govori da je relativno realno planiran”.

– Ni u jednom trenutku funkcije Grada nisu bile ugrožene, bio je to i socijalni i razvojni proračun - rekao je Vinković. Proračunski plus od 840.500 kuna, poručeno je tijekom predočenja izvršenja, ide u mjere za osnaženje gospodarstva pa i to, čulo se, potvrđuje da je Grad zauzeo ozbiljan stav o poticanju ovdašnje privrede.

- Iako se govorilo da je prenapuhan, sada se vidi da je proračun bio realno planiran. Grad se u tom vremenu nije dodatno zaduživao i vratio je dugove iz prijašnjih godina i pozitivno završio godinu. Grad se financijski stabilizirao i sada ima snage pomoći poticanju gospodarstva - rekao je Soldo u raspravi o stanju u đakovačkom gospodarstvu.

– Đakovačka brojka od 2446 nezaposlenih, a što je najmanje u županiji, predstavlja 2446 razloga da Grad pomogne ovdašnjem gospodarstvu - rekao je Vinković. Uz analizu stanja navedeno je i 30-ak poticajnih novčanih, organizacijskih, administrativnih, promidžbenih i drugih mjera Grada za oporavak gospodarstva.

– Jedna od njih slijedi u travnju, a to je subvencija obrtnicima, poduzetnicima, j.d.d.o.-ovima i drugima za zapošljavanje – od 1500 do 10.000 kuna po novozaposlenome, ovisno o tome koliko je tom mjerom zaposleni radnik proveo na Zavodu za zapošljavanje - najavio je Vinković. Soldo je dodao kako su već napravljeni pomaci u gospodarstvu, odnosno manje je nelikvidnih tvrtki.... Analizom stanja, naveo je, ovdašnjih top pet tvrtki su Techno-Elektro, Meteor, Hemco, Crnov-Commerce i Univerzal.S.Župan

SDP napustio sjednicu

Svih troje vijećnika oporbenog SDP-a napustilo je sjednicu nakon”'aktualca”, jer se nije javno prenosila, zbog čega su održali presicu. “Zadnji put donijeta je odluka da se sjednica izravno prenosi, a za uvjete za to bio je zadužen Ured gradonačelnika. Ne za snimanje i objavljivanje, nego za prijenos ili putem radiopostaja ili internetom, a prijedlog je bio preko interneta, no ništa nije osigurano”, rekao je Josip Matkov, dok je Sanja Bježančević optužila za medijsku blokadu. “Mi nemamo priliku reći što radimo, kao oporba nemamo uvjete za rad u GV-u u kojem se manipulira informacijama”, rekla je Bježančević.

Možda ste propustili...

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike