Sport
KAPITAL S DALEKOG ISTOKA MOŽDA STIGNE I U SLAVONIJU

Biznismen iz Koreje Choi kupuje NK Višnjevac!?
Objavljeno 16. ožujka, 2016.
Za Hrvatsku nismo čuli dok nismo u nju stigli, sviđa nam se, kažu Korejci

Prethodnica je (već) stigla, a sad se očekuje ono pravo. Nije riječ o invaziji, ali povećan broj dolazaka igrača i njihovih mentora s Dalekog istoka svakako je moguć!

Ponajprije jer je Hrvatska članica Europske unije pa dalekovidni i spretni gospodarstvenici vide u tome šansu.

Tandem skromno debitirao

U tome kontekstu, otprilike, treba promatrati nesvakidašnji dolazak terceta nogometaša iz Južne Koreje u redove nogometnog Višnjevca, za koji su prošle nedjelje dvojica zaigrala u prvenstvenom susretu 18. kola Treće hrvatske lige “Istok”, a treći još čeka dokumentaciju iz svoga domicilnog saveza. Najmlađi među njima, 19-godišnji Youngjin Lee, tako nije mogao pomoći Višnjevčanima u izbjegavanju zasluženog poraza od požeške Slavonije (0:2), u kojem su participirali 20-godišnji napadač Myeongjin Kang i 23-godišnji desni bočni Mincheol Kim. Uklopivši se u opće sivilo domaćina, koji je, istina, nastupio bez dva igrača iz udarne postave, a i nedostatak klasičnog napadača sve je evidentniji. Upravo je Kang od korejskog terceta stigao s najboljim preporukama, ali je u prvom poluvremenu bio posve nemoćan i nevidljiv pa ga je trener Inoslav Damjanović zamijenio na odmoru. Kim je, pak, izišao sredinom nastavka...

- Stigli smo u nepoznato, ali nas je prilično iznenadila kvaliteta hrvatskog trećeligaškog nogometa, koja je iznad one iz koje smo se otisnuli u Europu - uvodno će Kang, nadajući se da će u sljedećim susretima ostaviti bolji dojam nego na premijeri.

Sva trojica, inače, dolaze s južnokorejskih sveučilišta, u čijim okvirima se odvijaju ligaške borbe, ali bez protočnosti. Po uzoru, naime, na američku košarku, iz koje najbolji igrači nakon završetka studija pristupaju profesionalnim klubovima. To se izravno događa i u Južnoj Koreji, ali su Kang, Kim i Lee u Europu došli u potrazi za boljim popunjavanjem osobnog kurikula, nakon čega mogu ishoditi lukrativniji ugovor. Hoće li u tome uspjeti teško je prognozirati, a moguće je da startni skromni dojam poprave do kraja tekuće sezone, do kada im vrijedi boravišna viza, jer su u Hrvatsku ušli s turističkom. Kang s Open Cyber Universityja, a Kim i Lee sa sveučilišta Gyeongju, kamo će još morati jer ih nisu završili, a silno to žele.

Menadžer kupio klub u Crnoj Gori

Trenutačno su prilično udaljeni od toga ponajprije zbog boravka u Hrvatskoj, kamo su došli preko menadžera Choia, a posredovanjem Dževada Turkovića, nekadašnjeg nogometaša zagrebačkog Dinama, koji je poveznica tržišta jugoistočne Europe s onim dalekoistočnim. Choi je već aktivan na Starom kontinentu, jer je u Crnoj Gori postao većinski vlasnik jednog kluba, a Višnjevac mu je višestruko postao zanimljiv, ponajprije zbog članstva Hrvatske u EU. U smislu vlasničkog participiranja toga korejskog biznismena u višnjevačkom trećeligašu neformalno se razgovaralo, ali nije isključeno da taj preliminarni sastanak ne preraste u konkretan sadržaj.

Do ljeta će se, vjerojatno, to jasnije znati, kao i sudbina simpatičnog terceta iz Južne Koreje koji se već udomaćio u Višnjevcu, naročito ističući susretljivost klupskog oružara Branimira Kukeca “Rokca”. On im svakodnevno izda potrebnu opremu kako bi nesmetano redovito trenirali i zadovoljili struku te ispunili zadaću zbog koje su se otisnuli na drugi kraj svijeta.

- Za Hrvatsku nismo čuli dok nismo u nju stigli, a unatoč određenim predrasudama ugodno smo iznenađeni ljudima i zemljom, u kojoj smo odlično primljeni. Svojima svakodnevno prenosimo dojmove preporučujući im dolazak, naročito jer smo u međuvremenu puno lijepoga čuli i o drugim dijelovima zemlje. Vrijeme aklimatizacije je iza nas i vjerujemo da ćemo opravdati povjerenje ljudi koji su nam izišli u susret te se igrački podići, istodobno sa sobom noseći ogromno životno iskustvo - uglas je zaključio korejski tercet, dodavši da mogu znatno bolje od onoga što su do sada prezentirali. To bi bilo dobrodošlo jer su višnjevačka kola krenula nizbrdo, ali ipak još na pristojnoj udaljenosti od najugroženijih...

Dražen LEKŠAN
Možda ste propustili...

GROZNICA SUBOTNJE VEČERI NA OPUS ARENI

Pobjeda koja Osijeku znači više od tri boda

OSIGURANA TITULA VICEPRVAKA

Varaždinci senzacijom pomogli NEXE-u

Najčitanije iz rubrike