Novosti
UGLEDNI GOST POČAŠĆEN U ZLATNOJ GREDI I KOPAČKOM RITU

Princ Charles ljuti baranjski fiš “zalio” vrhunskom beljskom graševinom
Objavljeno 15. ožujka, 2016.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Boravak u Slavoniji i Baranji princ Charles završio je u Eko centru Zlatna Greda, centru za zaštitu prirode i ekoturizam. Dočekao ga je Nikola Faller, poznati land-art umjetnik, sa svojim slamnatim uradcima. Potom je nazočio radionici učenika vukovarske gimnazije o održivom razvoju, nakon čega je nekoliko trenutaka proveo gledajući umijeće kovača Miroslava Benakovića. Najduže se zadržao u društvu kuhara beljskog restorana Kormoran, koji su mu pripremili cijeli niz autohtonih, ljutkastih i slatkih delicija - riblji paprikaš, grah u zemljanom loncu, čobanac, perkelt od soma, domaću patku ispod peke, šarana u rašljama, pirjani kupus s kobasicama i buncekom, razne domaće tjestenine, domaći kruh, gužvare te “pod 45 stupnjeva” narezane hladne beljske delicije. Upitan što bi kušao, odlučio se za riblji paprikaš, doduše samo juhicu, a kuharica, Ljiljana Bilokapić, savjetovala ga je da se rezanci s makom ne slažu s ribljim paprikašem. Ukusan fiš “zalio” je vrhunskom beljskom graševinom, nazdravivši s osječko-baranjskim županom Vladmirom Šišljagićem i ostalim članovima pratnje.

- Na rastanku je izrazio zadovoljstvo posjetom - rekao je Jasmin Sadiković, predsjednik Zelenih Osijek, naglasivši kako to sigurno nije rekao iz kurtoazije, jer je, unatoč nevremenu, za pola sata produžio boravak u Zlatnoj Gredi. Dodao je kako je osnovni razlog njegova dolaska na tu baranjsku pustaru zanimanje za održivi razvoj i zaštitu prirode. Zadovoljstvo zbog prinčeva dolaska izrazio je i Damir Opačić, ravnatelj JUPP-a Kopački rit, koji mu je bio domaćin na sjevernom ulazu u Park prirode, gdje se upoznao s tradicijskim načinom izrade ribarskih mreža, koji mu je prezentirao potomak pravog kopačevskog ribara, Oliver Krištof.

- Posjet ovako poznate i ugledne osobe još je jedna dobra promocija Kopačkog rita - rekao je Opačić.I.Getto

DAROVI I KUŠANJE KULENA

Domaćini su princu priredili i brojne darove. Tako su mu članovi Zelenih Osijek darovali vlastitu fotomonografiju o Dunavu, načelnik općine Bilje, Željko Cickai, poklonio mu je košaricu s baranjskim proizvodima i ulje na platnu biljskog akademskog slikara. Na Kormoranovu štandu izrazio je želju za beljskim kulenom.

Možda ste propustili...