Novosti
KRALJEVSKI PAR U SLAVONIJI I BARANJI

Osječani: Nadamo se da će
dobre vibracije iz našeg
grada prenijeti u svoju zemlju
Objavljeno 15. ožujka, 2016.
Više od dvije tisuće Osječana dočekalo je princa i vojvotkinju u Tvrđi

Vezani članci

UGLEDNI GOST POČAŠĆEN U ZLATNOJ GREDI I KOPAČKOM RITU

Princ Charles ljuti baranjski fiš “zalio” vrhunskom beljskom graševinom

VOJVOTKINJA OD CORNWALLA POSJETILA DRŽAVNU ERGELU U ĐAKOVU

“Pokazali smo joj ljepotu Ergele i tradicije u Slavoniji”

MARIJA KIRIN DOBILA PRILIKU ZA SUSRET

Brođanka pripremila dar za princa i vojvotkinju

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Prvi put princ od Walesa i njegova supruga, vojvotkinja od Cornwalla, u utorak, 15. ožujka, posjetili su Osijek, Slavoniju i Baranju, iako je princ Charles do sada već pet puta posjetio Hrvatsku, prvi put prije 40 godina.

Bogat i raznovrstan program priredili su Osječani britanskom kraljevskom paru, a njegov posjet, suglasni su Osječani s kojima smo razgovarali, izvrsna je promocija turističkih potencijala Osijeka i Osječko-baranjske županije. Iako je doček princa Charlesa i vojvotkinje Camille bio najavljen za 11.40 na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi, već u 9.30 bili su spremni svi štandovi s ekološkim proizvodima, djelatnici Unikoma uklanjali su posljednje papiriće s baroknog trga, a na prozor 3. gimnazije u čast kraljevskog para stavili su britansku zastavu. Već tada počeli su se okupljati građani koji su došli pozdraviti ugledne goste, a oko 12 sati, kada je protokol počeo, bilo ih je više od dvije tisuće.

Pjesma i darovi

Dok su im članovi KUD-a Osijek 1862 pjevali pjesmu Moj Osijek Branka Mihaljevića, princ Charles i vojvotkinja Camilla razgovarali su s građanima te pomno razgledali svaki od 21 postavljenog štanda na Trgu Sv. Trojstva i tako pomaknuli protokol za više od pola sata. Bili su oduševljeni figuricama Šokca i Šokice koje su dobili od udruge Šuška, a napravila ih je predsjednica udruge Mirjana Eržić, kušali su domaća vina, likere, kozji sir, kulen, kolače, primili brojne darove, a neke su proizvode i kupili. Bilo je tu i meda, slavonske lavande, delicija i proizvoda karakterističnih za ovaj dio Hrvatske.

Poznati osječki medičar i voskar Josip Ranogajec darovao je kraljevskom paru licitarska srca za unuke Charlottu i Georgea, što ih je iskreno oduševilo. Dobili su i tamburicu bisernicu, dar gradonačelnika Ivana Vrkića, a župan Vladimir Šišljagić darovao im je slavonsku mušku košulju i šamiju sa zlatovezom. Kraljevski par bio je razveseljen i darom udruge Rubina, košarom punom unikatnog ručnog rada.

- Na prekrasan ste nam način, pjesmom, zaželjeli dobrodošlicu i na tome vam mnogo hvala - rekao je princ Charles članicama vokalnog ansambla Brevis, njihovoj dirigentici Antoaneti Radočaj Jerković i korepetitoru Davoru Dediću. Za tu prigodu izveli su Primorske napjeve Stevana Mokranjca, dio njihova standardnog repertoara, kojim prezentiraju glazbenu etnobaštinu.

Od svih izjava Osječana vezanih uz ovaj događaj izdvajamo dvije. Studentica Ivana rekla nam je da je to povijesni posjet, koji se događa jednom u životu, izuzetno zanimljiv “običnim” građanima i velika promocija Osijeka u svijetu. “To je velik događaj za grad Osijek i nas Osječane, jer princ Charles i njegova supruga Camilla nisu političari, ali su službeni predstavnici Velike Britanije. Njihov posjet Osijeku lijepa je poruka svijetu, stoga se nadamo da će dobre vibracije iz našeg grada ovi slavni gosti prenijeti u svoju zemlju”, rekla nam je naša sugrađanka Vera Mravunac.

Upućenost i iskrena znatiželja

Princa Charlesa i vojvotkinju Camillu na ulazu u zgradu Gradske straže, u kojoj je danas Arheološki odjel Muzeja Slavonije, dočekala je, uz hrvatsku i zastavu EU, crveno-zlatna kraljevska zastava (royal standard) sa simbolima Engleske, Škotske i Sjeverne Irske, ali, zanimljivo, ne i Walesa. Vojvotkinja od Cornwalla susrela se s predstavnicama udruga koje pomažu žrtvama seksualnog nasilja u ratu, a kraljević od Walesa pridružio se predstavnicima vjerskih zajednica s područja Slavonije koji su razgovarali o doprinosu međuvjerskog dijaloga izgradnji mira i procesu pomirbe. Srpsku pravoslavnu Crkvu predstavljali su vladika Jovan, episkop pakračko-slavonski, te protojerej stavrafor Ratimir Petrović, osječki paroh. U ime Katoličke Crkve skupu je nazočio izv. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, voditelj Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve i društvena pitanja Đakovačko-osječke nadbiskupije. Protestantsku reformiranu kršćansku Crkvu zastupao je biskup Jasmin Milić, upravitelj župa u Tordincima i Osijeku. U ime muslimana govorio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Osijek Mirza ef. Delić, a Židovsku zajednicu Osijek predstavljao je njezin predsjednik Željko Beissmann. Skup je predvodila protestantska teologinja i predavačica na Visokom evanđeoskom teološkom učilištu u Osijeku Julijana Tešija. Kako saznajemo od sudionika skupa, koji je bio zatvoren za javnost, predstavnici različitih vjerskih zajednica uspjeli su ostvariti otvoreni dijalog o pitanjima koja se tiču međusobnih odnosa, uključujući i ono što se zbivalo tijekom prošlog rata. Princ Charles pridružio se skupu nenametljivo, ali neposredno, postavljajući pitanja koja su pokazala njegovu upućenost u problematiku i iskrenu znatiželju. Potom se kraljević Charles obavijestio o radu Osijek Software Cityja razgovarajući s njegovim glavnim tajnikom Belom Ikotićem i predstavnicima tvrtki Inchoo, Moni, Farmeron i Mobile MESH Spot.

Vesna LATINOVIĆ/Draško CELING
NEPOSREDNOST CHARLESA I CAMILLE U KOMUNIKACIJI S MLADIMA

Njihove kraljevske visosti u predvorju bivšeg Arheološkog muzeja susrele su se s predstavnicima nacionalnih manjina koje žive u Osijeku i srednjoškolcima okupljenima na seminaru u organizaciji Centra za mir, nenasilje i ljudska prava. Katarina Kruhonja iz Centra za mir naglasila je neposrednost Charlesa i Camille u komunikaciji s mladim ljudima te zainteresiranost za njihove stavove. Istaknula je kako joj je iznimno drago što je djelatnost Centra za mir u vrijeme rata, kada je bilo važno pobijediti, ali i ponuditi mirovnu opciju, prepoznata te postala dio identiteta grada Osijeka.

DAROVANE IM BUTRE

Kraljevski par provozao se osječkim tramvajem od Tvrđe do konkatedrale, uživajući u secesijskoj arhitekturi Europske avenije. Prije ulaska u tramvaj princ Charles i vojvotkinja Camilla dobili su butre sa svojim fotografijama, a čast da ih voze osječkim tramvajem imali su vozači GPP-a Verica Bosanac i Siniša Durgel. Posjet Osijeku završili su obilaskom osječke konkatedrale. Tamo su ih dočekali Zdenka Predrijevac, voditeljica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Osijeku, nadbiskup Đuro Hranić i župnik Adam Bernatović. Gostima su pokazali radove na obnovi konkatedrale, posebice vitraja, u čemu je znatno pomogla Velika Britanija.

PJESMOM

STE NAM ZAŽELJELI DOBRODOŠLICU I NA TOME VAM MNOGO HVALA, REKAO JE PRINC CHARLES

Možda ste propustili...