Osijek
ARHITEKT BRUNO ANDRAŠIĆ PROJEKTIRAO JE TEHNIČKI JEDINSTVEN OBJEKT

Sarvaš: Ekološki prihvatljiv vrtić
za nove generacije djece
Objavljeno 15. ožujka, 2016.

Budući sarvaški Dječji vrtić “Ribica”, koji je projektirao osječki arhitekt Bruno Andrašić, gotovo je objekt nulte energije - sam za sebe proizvodit će električnu energiju i tako prištedjeti mnoge troškove, jer će u njemu biti primijenjena tehnologija za iskorištavanje obnovljivih izvora energije. Štedjet će se i na utrošku vode jer će biti postavljeni uređaji za prikupljanje kišnice, koja će se koristiti za potrebe u mokrim čvorovima.

Zanimljivo je spomenuti kako je ovaj objekt projektirao isti arhitekt koji je projektirao i pozornicu s oltaroma na sportskom aerodromu na kojoj je u Osijeku misu održao papa Ivan Pavao II.

Sarvaški je objekt u vrijeme projektiranja bio jedinstven takav projekt u Hrvatskoj. Financiraju ga zajedno Grad Osijek i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ukupne je vrijednosti šest milijuna kuna. Poseban je po tome što je, ističe Mario Klobučar, voditelj službe u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, projektiran, u energetskom smislu, kao gotovo nulta zgrada, koja će na južnom dijelu krovne plohe imati solarne kolektore, elektropanele i kolektore za grijanje sanitarne potrošne vode.

- Radi se o domaćem inovativnom proizvodu na bazi građevinskog otpada, koji je produkt interdisciplinarnog projekta Građevinskog i Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i domaće tvrtke. Gradnja vrtića podrazumijeva ugradnju energetski učinkovite vanjske stolarije, sustava grijanja i hlađenja - visokoučinkovite dizalice topline te prozračivanja. Vrtić će dobiti i energetski učinkovitu unutrašnju rasvjetu te fotonaponske panele za proizvodnju električne energije snage 9,88 kWh. S navedenim se mjerama očekuju značajne godišnje uštede toplinske i električne energije, što će rezultirati i smanjenjem emisije ugljičnog dioksida – objasnio je Mario Klobučar na obilježavanju početka radova gradnje dječjeg vrtića prije nekoliko dana.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira ovaj projekt u visini od 80 posto opravdanih troškova investicije, odnosno s oko 3,5 milijuna kuna, a Grad Osijek preostalim iznosom prema ugovoru o izvođenju radova s Planum građenjem d.o.o. Vukovar. Vrkić je naglasio kako objekt treba biti spreman za nove generacije mališana već od sljedeće nastavne godine i da tako rješavaju pitanje smještaja 40 djece u četiri skupine. Predviđeni su i prateći sadržaji poput igrališta. Dodao je kako se gradnjom prve ovakve, po mnogočemu jedinstvene, zgrade na području Osijeka, i to ne u središtu grada, nego na njegovoj periferiji, potvrđuje da se gradska uprava jednako skrbi o svim dijelovima grada želeći podići kvalitetu života svih građana. D. Pejić

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

Najčitanije iz rubrike