Regija
DISKRIMINIRANA DJECA S POTEŠKOĆAMA NA ISTOKU SLAVONIJE

“Vukovarski leptirići” pisali Vladi, odgovorila Bernardica Juretić i – razočarala
Objavljeno 16. ožujka, 2016.
Traže zapošljavanje minimum četiri osobe radi sustavne brige o djeci

VUKOVAR – Pisali su Predsjednici RH, ministrima u novoj Vladi, političkim strankama. Stigao im je dosad samo jedan odgovor, onaj ministrice socijalne politike i mladih Bernardice Juretić i – ostavio gorak okus razočaranja.

Pisma je na spomenute adrese slala Udruga “Vukovarski leptirići”, koja od 2011. godine sama srkbi o djeci s poteškoćama u razvoju na istoku Slavonije i, unatoč tome što su u te četiri godine vlastitim trudom i uz pomoć donacija učinili doslovce čuda, s pravom od države očekuju, kako kažu, brigu lišenu diskriminacije.

– Ministarstvu smo poslali cijeli jedan esej. Imamo 93 djece i radimo zapravo posao države. Naša su djeca mala, njima terapije trebaju sada, i dok dočekamo da se država smisli oni bi odrastali bez terapije, što bi im učinilo nepopravljivu štetu – govori predsjednica udruge Viktorija Matin.

Na njihov apel za pomoć od ministrice Juretić stigao im je odgovor da “prate natječaje” za dodjelu financijskih potpora udrugama.

– Ako država sada, kada smo mi roditelji odradili golem posao, ne može pružiti ruku, a dužna je to, i ne može tako ignorirati našu djecu na istoku Hrvatske, to je loš osjećaj – dodaje Matin, kazujući da se moguće ministrici potkrala - početnička pogreška, jer nije točno da se skrb o djeci s višestrukim poteškoćama rješava isključivo preko natječaja, što, k tome, ne osigurava nužnu kontinuiranu skrb.

– Resorno ministarstvo ima ugovore s udrugama kao pružateljima usluga, i to je ono što mi želimo. Sami smo osigurali i prostor i opremu i struku, imamo sve, a tražimo da nam se zaposle minimum četiri osobe da djeca imaju bar nešto sustavno riješeno, pa ćemo mi dalje raditi svi zajedno da djeca imaju što više i bolje – navodi.

U njihovu udrugu u Vukovaru, u Velebitskoj ulici, svakodnevno dolaze bolesna djeca iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. Brinu o potrebama male djece, mahom predškolske dobi i do 12. ili 13. godine, sa širokim spektrom poteškoća, od ADHD-a do teških oblika cerebralne paralize, Downa i autizma. Rehabilitacijski postupci koje provodi udruga zapravo su, kazuju, surogat rehabilitaciji koju ne osigurava i ne provodi država. Predsjednica “leptirića” reći će i da je u nekim drugim dijelovima Hrvatske, poput Zagreba, skrb o djeci riješena institucionalno, no Vukovar ili Osijek to nemaju. Zbog svega toga su u ministarstvu zatražili i sastanak, a u tome im, kažu, pomaže i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

– Ministrica nije uočila problem, nije riječ se tu o udruzi, nego o problemu djece s poteškoćama u razvoju, koja prema zakonu imaju pravo na terapije – navodi Viktorija Matin, i sama majka bolesnog dječaka, 10-godišnjeg Lea.

U vukovarskoj udruzi pak, imaju suvremene uređaje, educiranu struku za koju su dali 40.000 kuna, a udruga ne može jamčiti da će oni kod njih i ostati, jer ovisi o donacijama. Sami roditelji volontiraju.

– Nije pravedno da se ovaj kraj tako zapostavlja, bar jedan dio da se riješi za našu djecu i pokaže dobra volja. Štedjeti na djeci nije dobro za društvo, za najosjetljivije se svi skupa trebamo boriti. To da nema novca nije opravdanje za diskriminaciju – zaključuje Matin, dok se u udruzi spremaju ponovno pisati nadležnima.

Sanja BUTIGAN
Igraonica, terapije, oprema...

U udruzi “Vukovarski leptirići” za djecu s višestrukim poteškoćama imaju igraonicu zbog socijalizacije jer mnoga nisu uključena u vrtiće. Uložili su u opremu i osigurali edukacije za Marte Meo, Neurofeedback, Brain Gym, senzornog terapeuta te Tomatis praktičara II. stupnja, integriranje primitivnih refleksa, za ukupno 12 stručnih osoba. Uredili su i opremili 6 prostorija, imaju didaktičke igračke i dodatnu opremu, senzornu sobu, Neurofeedback uređaj, tri lasera za kvantno integriranje primitivnih refleksa, TLTS uređaj za ispitivanje slušanja, Forbrain slušalice, službeno vozilo. “Prostor je u potpunosti uređen i opremljen za djecu s poteškoćama u razvoju, koja s veseljem dolaze po nove radne pobjede”, kaže predsjednica, dodajući kako za tretmane prebukiranih stručnih osoba u udruzi više ne mogu osigurati sredstva.

Viktorija Matin

predsjednica Udruge “Vukovarski leptirići”

Djeca s poteškoćama u razvoju prema zakonu imaju pravo na terapije

Vukovarska udruga brine o

93

djece i, kako kažu, “rade zapravo posao države”

Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike