Osijek
OSIJEK DOMAĆIN KONFERENCIJAMA O FINANCIJSKOJ PISMENOSTI

Hrvati o novcu imaju osrednja saznanja
Objavljeno 15. ožujka, 2016.

Financijska pismenost nužna je svima, jer što je ona veća, manja je razlika između onog koji uslugu nudi i koji uslugu uzima, pa je analogno manja i mogućnost pogreške. Ovo je samo jedna od rečenica s jučer otvorene konferencije “Financijska pismenost i visokoškolske ustanove”, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Pravno ekonomske klinike i Ekonomskog fakulteta. Konferencija je održana u obliku predavanja za studente Sveučilišta J. J. Strossmayera s ciljem poboljšanje financijske pismenosti mladih.

Uvodne riječi dale su Sunčica Oberman Peterka, prodekanica Ekonomskog fakulteta, te Anamarija Delić s Pravno ekonomske klinike, koja je naglasila kako je ova klinika jedina multidisciplinarna klinika u Hrvatskoj koja okuplja studente i daje im besplatne savjete kako ekonomske, tako i pravne prirode. Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije pri HGK-u, podsjeća kako se ovo prigodno održava u tijeku trajanja svjetskog i europskog tjedna novca.

Uvodno izlaganje o financijskoj pismenosti održala je Andreja Hašček, djelatnica Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga te iznosi kako su već izradili edukativne brošure financijske tematike koje lakim jezikom mogu pomoći u edukaciji i financijskoj pismenosti građana.

- U istraživanju “Mjerenje financijske pismenosti i financijske uključenosti u Hrvatskoj”, koje smo proveli u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom na uzorku većem od tisuću ispitanika u dobi između 18 i 79 godina, pokazalo se kako je sveukupan rezultat dao otprilike srednju ocjenu o financijskoj pismenosti građana. Odnosno, naši ispitanici u prosjeku su prikupili 11,8 od mogućih 21 boda. Najgore rezultate pokazale su dobne skupine ispod 19 te iznad 70 godina i osobe s nižim primanjima - istaknula je Hašček. Nastavno predavanje održali su i predstavnici brojnih financijskih institucija. L. Glavaš/D. Kuštro

KRMPOTIĆ MEĐU PREDAVAČIMA

Studentska udruga “Financijski impuls” koja djeluje pri osječkoj “Ekonomiji”, tjedan novca obilježava nizom radionica i predavanja koja će trajati cijeli tjedan. Jedan od predavača tako će biti i David Krmpotić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za financije.

Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike