Regija
FOLKLORNA SKUPINA "NEVEN"

Mještani Donjih Meljana utkali su sebe u "Niti zavičaja"
Objavljeno 12. ožujka, 2016.

SLATINA – Tek nešto više od mjesec dana prošlo je od osnivanja male folklorne skupine Neven u Donjim Meljanima, koju čine učenici mjesne područne škole, a već su na javnoj priredbi pokazali što se u tako kratkom vremenu može naučiti.
Osnivanje folklorne skupine bio je nastavak aktivnosti u sklopu projekta Niti zavičaja, kojim učenici slatinske Osnovne škole Josipa Kozarca i njihove učiteljice u Područnoj školi u Donjim Meljanima Martina Grgurić i Mirjana Prlić s mještanima toga prigradskog naselja nastoje očuvati lokalnu tradiciju i kulturnu baštinu svoga kraja. Već na prvoj plesnoj radionici predsjednik slatinskoga KUD-a Dika Dario Vrbaslija i članica Ivana Marović naučili su članove Nevena nekoliko folklornih pokreta, plesova i starih napjeva, a stručno predavanje o narodnoj nošnji slatinskoga kraja održala je ravnateljica Zavičajnog muzeja Slatina, viša kustosica Dragica Šuvak.


Kroz projekt vrijedan samo 14.000 kuna, a od Zaklade Slagalica dobiveno je 12.218 kuna, ostvareni su tako značajni ciljevi kao što je čuvanje kulturne baštine, učenje o starim običajima, osnivanje folklorne skupine i njenim nastupima obogaćivanje društvenog života u zajednici. U sklopu projekta majke i bake u mjestu volonterskim radom izradile su šest muških i šest ženskih dječjih narodnih nošnji, naručeni su šeširi za dječake i opanci za sve članove skupine, a načinjena je i brošura sa svim realiziranim aktivnostima, fotografijama i stihovima napjeva koje su dostavili mještani. 


Uz folklorni nastup malih „nevena“, prigodni edukativni igrokaz na završnoj priredbi projekta izveli su i ostali učenici škole. Oni su otkrili staru škrinju i u njoj predmete koji su se nekad svakodnevno koristili u njihovu kraju, od preslice i narodnih nošnji, do drvenih klompa i starinskoga glačala. O provedenim aktivnostima govorila je voditeljica projekta, psihologinja u OŠ Josipa Kozarca Anja Kovač Mišura, a učiteljice su se zahvalile Nacionalnoj zakladi za razvoj lokalne zajednice Slagalica što je omogućila projekt, kao i roditeljima učenika i drugim mještanima Donjih Meljana i okolnih sela na velikoj pomoći prilikom šivanja nošnji, na dijelovima svojih nošnji koje su donosili, na starim fotografijama i pjesmama, kao i na potpori projektu.
Ravnateljica škole Ksenija Vujanović Juras uručila je zahvalnice svima koji su pomogli realizaciju tako složenog projekta, naglasivši kako je lijepo doći u sredinu u kojoj „svi dišu na isti način, odnosno koja je doista utkala sebe u ove niti zavičaja“. Aktivnosti škole i zajedništvo s drugim institucijama u ovakvim projektima pohvalili su zamjenik gradonačelnika Slatine Miroslav Venus i ravnateljica Gradske razvojne agencije Slatina Danijela Maravić. Oni su istaknuli kako je upravo ovaj projekt dokaz koliko se mnogo može učiniti s tako malo novca, a obećali su i potporu u budućim projektima 
Niti zavičaja kao školski projekt završene su, ali u školi i mjestu nadaju se nastavku započetih projektnih aktivnosti na čuvanju lokalne tradicije i kulturne baštine, te da će se još dugo plesti niti zavičaja.

Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike