Regija
STARA GRADIŠKA VRTIĆA NEMA, A GODIŠNJE JE SAMO NEKOLIKO PRVAŠIĆA

Paušić: Život bi vratili policajci
doseljeni u obnovljene stanove
Objavljeno 11. ožujka, 2016.

STARA GRADIŠKA - U Staroj Gradiški punom se parom gradi zgrada postaje pogranične policije, koja bi svojim završetkom u svibnju ove godine u ovo mjesto trebala dovesti policajce i time oživjeti ovaj kraj, kojemu, kao i većini Slavonije, prijeti bijela kuga i propadanje. Općina ima oko 1200 stanovnika, od kojih mladi odlaze diljem Europe u potrazi za poslom i boljim životom ili rade na terenima pa se ne odlučuju za obitelj.

- Vrtić nemamo, a broj djece koja upisuju prvi razred od 2010. godine se prepolovio. Do tada ih je bilo 13 - 14 godišnje, a sada ih je samo nekoliko - kaže načelnik općine Velimir Paušić, uvjeren kako bi doseljavanje mladih policajaca iz Okučana popravilo demografsku sliku, a mogli bi utjecati i na razvoj ovoga po mnogočemu zaboravljenog kraja.

Za to im se u Staroj Gradiški pruža prilika - osiguranjem državnih stanova, što doduše ima malo složeniju pozadinu. Riječ je o napuštenim i oštećenim državnim stanovima još iz 1995. godine koje bi trebalo obnoviti.

- Prema evidenciji Državnog ureda za stambeno zbrinjavanje, u Staroj Gradiški nema stanova, premda su tu puste zgrade. Za tri zgrade dokumentacija za obnovu stoji tri godine, no ona nikada nije krenula jer je spomenuti ured obnavljao zgrade po Donjem Lapcu i u drugim mjestima - revoltirano komentira načelnik, podsjećajući kako je 1995. godine Stara Gradiška bila puna ljudi.

- Tu se doselila vojska i policija, no s vremenom su odlazili. Jedan od razloga je i to što država godinama nije rješavala pitanje darovanja koje je obećala. Tek se prošle godine to počelo rješavati. Neki su dobili materijal za gradnju kuća pa su stanovanje riješili na taj način ili su otišli trbuhom za kruhom. Stanovi su ostali prazni, u međuvremenu su propali i sada se ne mogu koristiti dok se ne obnove - naglašava Paušić.

- A ima i stanova koji su građeni da bi se poštovale procedure prilikom ulaska u Europsku uniju, nekom su dodijeljeni, a u naravi su prazni – jer korisnik nikada nije ni došao da ih vidi - dodaje.

U mjestu je ukupno 190 stanova, od kojih je tridesetak zapuštenih i neuseljivih, a jednako toliko je onih koji su prazni, a useljivi. Nakon završetka gradnje PGP-a, investicije vrijedne gotovo 16 milijuna kuna, obnova državnih stanova bila bi od vitalne važnosti, pa su oči lokalne samouprave uprte u Državni ured za stambeno zbrinjavanje, gdje postoji projekt za obnovu triju zgrada.

- Tada bi se policajci, kojih i danas u pograničnoj policiji radi više od 150, mogli doseliti i počela bi priča koja ima smisla. Mladi ljudi bi tu živjeli, radili, plaćali bi porez i punili općinski proračun, stvarali obitelj... Bolje bi radile trgovine, pekare... i krug bi bio zatvoren - razmišlja načelnik.

Marija RADOŠEVIĆ
ZA DVADESETAK GODINA - PUSTOŠ

Za početak, za obnovu 15-ak stanova trebalo bi oko pet milijuna kuna, što i nije neki iznos, složili bi se mnogi, ako je uložen u oživljavanje kraja koji je do 1998. godine bio okupiran i u kojem živi sve manje ljudi, posebice djece. “Ako se nešto ne pokrene, za 20 godina ovi krajevi bit će prazni”, pribojava se prvi čovjek osiromašene općine, u kojoj radi jedna tvrtka koja zapošljava 60-ak ljudi. Stoga nadu polažu u novi Državni ured za stambeno zbrinjavanje i u mlade policajce.

U općini radi jedna tvrtka koja zapošljava oko

60

ljudi

Mladi odlaze diljem Europe ili rade na terenima pa se ne odlučuju za obitelj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike