Novosti
VAPAJ ZA SPAS MLJEKARSKOG SEKTORA, “ŽIVOT” TRAŽI AKCIJU

U Slavoniji u samo mjesec dana zatvoreno 70 farmi
Objavljeno 10. ožujka, 2016.
Od smanjenja cijene mlijeka u veljači na klanju je završilo 3500 mliječnih krava

Vezani članci

HDSSB UKAZAO NA TEŠKO STANJE U VAŽNOM POLJOPRIVREDNOM SEKTORU

Ako Kim završi na klanju, za to će biti odgovorna Vlada

Iz Đakova je u srijedu krenuo vapaj za spas mljekarskog sektora, uz poražavajuće brojke, usporedbe, ali i poruke vladajućima te upozorenja o posljedicama.

- Nakon posljednjeg smanjenja cijene mlijeka za 23 lipe, za 10 posto, a bilo je to u drugoj polovici veljače, na prisilnom klanju završilo je 3500 mliječnih krava. Na razini godine to je 50.000 grla, i do 40 posto ukupne proizvodnje. Samo u Slavoniji u posljednjih mjesec dana ugašeno je 70 farmi. To je i gubitak za proračun i za radna mjesta. Komu treba ovakav scenarij, ova neodrživost stanja u mljekarstvu i da narod njegovim slomom završi na ulici - sipao je nezadovoljstvo stanjem u mljekarstvu Branko Kolak, predsjednik Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holsteina (SUHUH) na konferenciji za novinare u Đakovu. Organizirala ju je Udruga OPGH Život zajedno sa SUHUH-om, Središnjim savezom hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda te proizvođačkim organizacijama mljekara UPOCentar Simentalac i Drava-Sava, a zatražen je hitan sastanak s premijerom te ministrima poljoprivrede, financija i gospodarstva jer se traži hitno rješenje za mliječni sektor.

Rasprodati stoku i otići ili se - pobuniti

U Đakovo su stigli i mljekari iz požeškog, karlovačkog i drugih krajeva, ne štedeći prozivke na račun “Timovog tima”, da se napokon nađe spas i “s lijepih riječi prijeđe na djela”. Otkupljivači stalno režu cijene, domaću proizvodnju ubija uvoz (trajnog) mlijeka, čime druge zemlje EU čiste svoja skladišta od njega, a ono na naše trgovačke police stiže s damping-cijenama koje su sada i ispod tri kune po litri.

- Naše farme obilaze ljudi iz Libanona, kupuju čak i steone junice i odvoze na klanje. Očekivali smo od ove, kako su ju najavili, stručne Vlade, razumijevanje, dijalog, naš program za poljoprivredu dobio je zeleno svjetlo svih, no pomaka, rješenja, poziva na dijalog nema - kaže predsjednik Života Antun Laslo pa za preostale opcije nudi - ili rasprodati stoku i napustiti Slavoniju ili uzeti stvari u svoje ruke i posegnuti za radikalnim mjerama. Političare – od Pantovčaka do Sabora, pozvao je da prestanu zamarati javnost partizanima i ustašama, da služe narodu.

Konkretni zahtjevi

- Vlada i Ministarstvo poljoprivrede trebaju nas prihvatiti kao partnere. Ponudili smo im rješenja, a i naš program prihvaćen je i od desne i lijeve koalicije, i Mosta - podsjeća voditelj PO UPO Centra Simentalac i tajnik “Života” Miroslav Kovač. Dodao je kako Život i ostali sudionici konferencije od Vlade traže da se žurno isplate izravne potpore proizvođačima mlijeka - odmah nakon prihvaćanja državnog proračuna, da se žurno isplate pomoći mliječnom sektoru odobrene u EU i povećana sredstva iz proračuna, te da se donese žurna odluka o prepuštanju PDV-a u cijeni mlijeka njegovim proizvođačima. Traži se i žurna te jasna provedba ugovornih odnosa na tržištu mlijeka propisana od Ministarstva poljoprivrede na osnovi obveza prema EU Uredbi.

– Tražimo i pokretanje inspekcijskog nadzora u kvaliteti mlijeka i mliječnih proizvoda na policama, uvođenje pravila o deklariranju tih proizvoda, revidiranje Pravilnika o kakvoći svježeg sirovog mlijeka od 2000. godine, donošenje Pravilnika o mlijeku i mliječnim proizvodima ukinutog 2013. te izradu Kodeksa dobre trgovačke prakse - navodi Kovač. Zatraženo je i poništenje natječaja o korištenju sredstava iz fondova EU za ruralni razvoj, mjera 4.1.1., raspisan u veljači i zaključen u travnju 2015. godine. Udruga Život i ostali sudionici iznijeli su i stav kako su protiv povratka obveznog članstva Poljoprivrednoj komori jer su poljoprivrednici ionako već opterećeni brojnim davanjima.

Suzana ŽUPAN
LITRA MLIJEKA 2,63, A LITRA I POL OBIČNE VODE 5,49 KUNA

Na nelogičnosti i podcjenjivanje rada proizvođača mlijeka Antun Laslo upozorio je malim performansom s artiklima na stolu. “Litra svježeg mlijeka ekstrakvalitete stoji 2,63, a litra i pol obične flaširane vode dvostruko – 5,49 kune. A za tu litru mlijeka potrebna je staja, stoka, mužnja, 24 sata rada 365 dana u godini, njiva. Cijena ovom mlijeku je 2,63, a ispod 3,20 kune ona se ne može proizvesti. Kako da se proizvodi u takvim uvjetima? Pozivam potpredsjednika Vlade Petrova, jer on je psihijatar, da nas pregleda, pričinjavaju li se nama bijeli miševi, jesmo li normalni. Neka nas potom pošalju k prvom potpredsjedniku Vlade Karamarku da on vidi jesmo li protiv ove države kada upozoravamo na neodrživost stanja u mljekarskom sektoru i nerazmjer cijena litre mlijeka i boce obične vode”, ogorčen je Laslo.

PETAR ČORBA

PO Drava-Sava

Da nam se ponovi '91, bili bismo gladni za mjesec dana

- Upozorava se ovih dana na potrebu demografske obnove, pojedini obećavaju i 1000 eura po djetetu, ali neće nam to pomoći, nego proizvodnja, stočarstvo, proizvodnja mlijeka - rekao je mljekar Zdenko Moćnik iz karlovačkog kraja, dok je Petar Čorba u ime PO Drava-Sava upozorio na uvoz i njegov učinak na domaću proizvodnju.

– Danas je nemoguće nabaviti za tov domaću telad. Da nam se, ne daj Bože, ponovi 1991. godina, bili bismo gladni za mjesec dana. Jer, ne bi bilo trgovačkih lanaca, a uvoz ne bi išao kao sada - poručio je Čorba.

Možda ste propustili...

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi