Osijek
LEGOSI U CENTRU

Majka: Poludnevni boravak uvelike je poboljšao uspjeh u školi mojem djetetu
Objavljeno 8. ožujka, 2016.
Trenutno u projektu sudjeluje 13 korisnika

Drugu godinu zaredom Centar za nestalu i zlostavljanu djecu provodi projekt “Legosi u centru - poludnevni boravak za djecu s problemima u ponašanju”.

Da je riječ o hvalevrijednom projektu govore i sami korisnici, ali i roditelji pa i odgojitelji te volonteri koji svakodnevno u jutarnjoj ili poslijepodnevnoj smjeni pomažu korisnicima. Njih je trenutno 13, od kojih četiri djevojke i devet dječaka kojima odgojiteljice i volonteri pomažu u učenju, ispunjavanju školskih obveza i brojnim grupnim aktivnostima poput socijalizacijsko-komunikacijskih radionica, sportskih aktivnosti, rada na računalu, društvenim igrama, kreativnim radionicama pa i posjetama kulturnim i zabavnim sadržajima.

- Boravak moje kćeri u poludnevnom boravku prošle i ove školske godine značajno je poboljšao njezin uspjeh u školi, no i komunikaciju s nama i okruženjem. Dosadašnji pokušaji zdravstvenih i socijalnih djelatnika nisu dali ovako pozitivne pomake, vjerojatno zbog individualnog pristupa - svjedočanstvo je jedne od majki čija djeca pohađaju poludnevni boravak.

- Ne samo da im je ispunjeno slobodno vrijeme na organiziran način već ih se potiče i podržava u ponašanju koje je društveno prihvatljivo. Na taj se način uspješnije socijaliziraju i unaprjeđuju odnose s članovima obitelji, vršnjacima, nastavnicima i ostalim osobama u njihovoj zajednici, a o čemu je posvjedočila majka. I sami korisnici imaju samo riječi hvale za projekt, pa tako jedna korisnica kaže da joj je poludnevni boravak prava uživancija.

- Vode nas posvuda i boravak ovdje nam pomaže. Opušteno je i jako zabavno, a zahvalna sam što su mi puno pomogli oko ponašanja i učenja - rekla je korisnica, dok je jedan od korisnika posvjedočio i da sudjeluju u različitim aktivnostima poput kuglanja, bazena pa i druženja uz kavu.

Ništa manje nisu zadovoljne ni odgojiteljice, ali ni volonteri koji kažu da ih je poludnevni boravak spojio s profesionalnim odgojiteljicama i prekrasnom djecom. Uzvišen je osjećaj, kažu, dati djelić sebe i pomoći djetetu u svladavanju školskih i osobnih izazova, a što ovaj projekt, koji sufinancira Ministarstvo socijalne politike i mladih, pruža svojim korisnicima.

Marija MIHELIĆ
Traže se volonteri

U poludnevnom boravku zaposlene su dvije odgojiteljice, psihologinja i socijalna pedagoginja, u organizaciji rada potrebna im je pomoć volontera različitih usmjerenja. Centar za nestalu i zlostavljanu djecu ima razvijen volonterski program, a kroz koji volonteri stječu iskustvo u svrhu konkurentnosti na tržištu rada, ali i pridonose razvoju lokalne zajednice te unaprjeđuju kvalitetu života djece i mladih koji koriste usluge Centra. Svi zainteresirani za volontiranje mogu se prijaviti na telefon 031/272-953 (kontakt-osoba Tena Zalović, mag. soc. pedagogije), e-mail: legosiucentru@gmail.com, web stranicu www.legosi.org. Mogu doći i osobno u Strossmayerovu 1/I.

Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

Najčitanije iz rubrike