Osijek
BORBA PROTIV KOŽNE BOLESTI

Od kronične upale znojnih žlijezda pati svaki stoti Osječanin, a mnogi i ne znaju da su bolesni
Objavljeno 7. ožujka, 2016.

Iako većina građana nikada nije ni čula za Hidradenitis suppurativa, ili gnojni hidradenitis, prema procjenama stručnjaka vjerojatno je da čak 1000 Osječana pati od ove kronične, imunološki posredovane, upalne i izrazito bolne kožne bolesti.

U Zagrebu je ovih dana najavljeno obilježavanje Svjetskog dana bolesti Hidradenitis suppurativa (HS) i početak kampanje “Jači od HS-a”. Kampanja se provodi pod pokroviteljstvom Hrvatskog dermatovenerološkog društva (HDVD) Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ)i KoHOM-a, Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, te Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite, a predstavnice stručne pomoći iz Osijeka u ovoj kampanji su specijalistica dermatovenerologije, dr. Zlatica Jukić i dr. Melita Vukšić Polić iz KBC-a Osijek.

Kronična upala znojnih žlijezda karakterizirana je dubokim bolnim upalnim lezijama i gnojnim čvorovima (apscesi) u predjelima bogatim mirisnim žlijezdama i dlakama, kao što su pazuh ili prepone, a s obzirom na bolnost i neugodan miris, HS ima izrazito negativan utjecaj na kvalitetu života. Obično se javlja nakon puberteta, s najvišom incidencijom između 21. i 23. godine života, te je tri puta češća u žena nego u muškaraca. Veliki je problem da se bolest često ne prepoznaje, a bolesnici koji žive s HS-om nerado govore o simptomima. Prema nekim istraživanjima, do postavljanja dijagnoze HS-a prođe od osam do 12 godina, a u tom se razdoblju bolest znatno pogoršava.

- Cilj je kampanje podizanje svijesti javnosti i stručne javnosti o bolesti Hidradenitis suppurativa - istaknuo je predsjednik koalicija Udruga u zdravstvu, Ivica Belina, prof. edukac. reh., te dodao: - Svijest o postojanju bolesti Hidradenitis suppurativa i negativnom utjecaju na kvalitetu života oboljelih ne postoji u javnosti. Važno je i da se oboljeli od HS-a aktivno uključe u kreiranje krugova sveobuhvatne potpore, kako bi kvaliteta njihova života bila na što višoj razini. Prema novim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od ove bolesti obolijeva oko jedan posto populacije, zbog čega se više ne smatra rijetkom bolesti.

Svojim izlaganjima dr. Zlatica Jukić, spec. dermatovenerolog iz KBC-a Osijek, dr. Željana Bolanča, spec. dermatovenerolog iz KBC-a “Sestre milosrdnice” i prof. dr. sc. Rado Žic, dr. med., specijalist opće i plastične kirurgije s Klinike za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju KB-a Dubrava, upozorili su na važnost rane dijagnoze i liječenja te suradnje s liječnicima, dermatolozima, plastičnim kirurzima i psiholozima.

U okviru kampanje planiraju se edukacije za liječnike primarne zdravstvene zaštite i specijaliste dermatovenerologe te radionice osnaživanja i zagovaranja za oboljele kako bi bolje upravljali bolešću i svojim stanjem u cilju održavanja kvalitete života te kako bi zagovaračkim istupima utjecali na kreiranje sveobuhvatne skrbi za oboljele od HS-a. U okviru kampanje održat će se i javne akcije u regionalnim središtima Hrvatske kako bi se podigla svijest javnosti o HS-u. (I.R.G.)

NAJVEĆI RIZICI KOD PUŠAČA I PRETILIH

Rizični čimbenici za pojavu HS-a su pretilost i pušenje. Između 45 i 80 posto bolesnika s HS-om ima indeks tjelesne mase veći od 25, a veći od 30 povezan je s težim oblicima bolesti. Između 60 i 90 posto bolesnika s HS-om su pušači, a 5 - 15 posto bivši su pušači. Nikotin iz cigareta ima proupalno djelovanje i time pogoršava HS. Ostali su provocirajući čimbenici tijesna odjeća, depilacija, iritacija dezodoransima te neki lijekovi (npr. oralni kontraceptivi, retinoidi) koji mogu pogoršati tijek bolesti.

Bolest počinje pojavom dubokih, bolnih, upalnih čvorova, koji poslije mogu prijeći u apscese (gnojne čireve), stvaranje sinusnih kanala pod kožom, fistula iz kojih se cijedi gnoj i ožiljaka. Težina HS-a procjenjuje se Hurleyjevom klasifikacijom, koja razlikuje blagi, srednji i teški oblik bolesti. Najčešći je blagi oblik bolesti (oko 68% bolesnika), umjereni oblik ima oko 28% bolesnika, a teški oko 4% bolesnika.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike