Osijek
MEĐUNARODNI STUDENTSKI PROJEKT CREATIVE DANUBE

Studenti iz Osijeka i Stuttgarta zajedno izradili multimedijalni turistički vodič dunavske regije
Objavljeno 5. ožujka, 2016.

Dvodnevnim susretom sudionika iz Njemačke, Hrvatske i Srbije u kulturnoj instituciji Mikser House, pod nazivom Creative Danube Meetup, zaključen je veliki međunarodni projekt Creative Danube: "Places to see, places to be!", koji je trajao od lipnja 2015. do veljače 2016.

Sudionici ovoga projekta bili su Hochschule der Medien iz Stuttgarta (Stuttgart Media University), multidisciplinarna i multikulturalna platforma Mikser House iz Beograda i Odjel za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Praktična realizacija projekta počela je u srpnju prošle godine prvim zajedničkim sastankom svih sudionika na Odjelu za kulturologiju u Osijeku, a sudionici su potom u još nekoliko navrata obišli kreativne i kulturne lokacije Osijeka. Studenti su istraživali kreativne potencijale 14 gradova podunavske regije koje su predstavili u okviru ovog projekta: Ulm, Regensburg (Njemačka), Plzen (Češka), Linz, Beč (Austrija), Bratislavu (Slovačka), Budimpeštu, Pečuh (Mađarska), Maribor (Slovenija), Zagreb, Osijek (Hrvatska), Beograd, Novi Sad (Srbija) i Temišvar (Rumunjska).

- Na ovom, u prvom redu studentskom transnacionalnom projektu, koji je financiran iz sredstava Baden-Württemberg Stiftung GmbH i Hochschule der Medien iz Stuttgarta, angažirano je ukupno 30 studenata iz Stuttgarta i iz Osijeka, s Odjela za kulturologiju. Cilj projekta bio je identificirati i predstaviti kreativna mjesta izabranih gradova dunavske regije, između kojih i Osijeka. Kao rezultat ove suradnje objavljen je zanimljiv multimedijalni turistički vodič dunavske regije u tiskanom i digitalnom obliku te aplikacija za mobilne uređaje - ističe doc. dr. sc. Ivana Bestvina Bukvić, predsjednica Katedre za kulturalni menadžment Odjela za kulturologiju. Uz nju, Osijek su na završnom beogradskom susretu zastupali još dr. sc. Iva Buljubašić, Gordana Lesinger i Tomislav Levak, asistenti Odjela za kulturologiju, te Željka Fuderer Levak, multimedijalna umjetnica, koja je predstavila svoj rad. Tom prigodom prezentirani su multimedijalni turistički vodič i mobilna aplikacija, a tijekom dva dana održan je niz predavanja i kreativnih radionica. Načelno je dogovoren nastavak međunarodne suradnje u području kreativnih industrija s ciljem revitalizacije objekata i prostora koji su izgubili svoju inicijalnu, često prethodno gospodarsku namjenu, u svrhu razvoja kreativnih potencijala i gospodarstva dunavske regije.

Tomislav LEVAK
Osijek u multimedijalnom turističkom vodiču

Mobilna aplikacija može se "skinuti" na adresi https://play.google.com/store/apps/details?id>com.creative_danube&hl>en. Osijek je dobio vrlo važno mjesto u multimedijalnom turističkom vodiču, a obradile su ga njemačke studentice Lena-Mara Pfaffl i Corinne Schwager, uz pomoć osječkih studentica Kristine Kovačević i Marine Šarac. Između ostalih, predstavljeni su umjetnici Nikola Faller, Željka Fuderer Levak i Valentina Grubačević, mladi glumci Domagoj Mrkonjić i Nenad Pavlović, zatim "cool" prostori Barutane, Copacabane, Voodoo Bara i kluba Exit, te land art festival Slama plus Backyard Art Festival u Donjem Miholjcu.

Možda ste propustili...

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike